Με πρόσκληση από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής προς τους ενδιαφερόµενους ιδιοκτήτες κενών διαµερισµάτων της Αθήνας ξεκινά και επισήµως το στεγαστικό πρόγραµµα «Κάλυψη» στον δήµο, το οποίο φιλοδοξεί να παράσχει δωρεάν στέγη σε 1.000 οικογένειες πανελλαδικά µε προϋπολογισµό 21.500.000 ευρώ.

Οι ιδιοκτήτες καλούνται να τα εντάξουν στο πρόγραµµα µε αντιπαροχή την καταβολή µισθώµατος για τρία έτη από το κράτος στο ύψος του αντίστοιχου του προγράµµατος «Εστία» (για πρόσφυγες).

Ήδη, έχουν µπει σε νέο σπίτι 380 οικογένειες σε όλη τη χώρα.
380 οικογένειες στέγασε μέχρι σήμερα σε κενά διαμερίσματα το πρόγραμμα



Πρόγραµµα «Κάλυψη»: Οι προϋποθέσεις 

Το πρόγραµµα «Κάλυψη» αφορά ακίνητα τα οποία διατίθενται σε δικαιούχους ηλικίας 25 έως 39 ετών που λαµβάνουν το Ελάχιστο Εγγυηµένο Εισόδηµα από τον ΟΠΕΚΑ και δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία. Υλοποιείται σε 44 δήµους της χώρας και φορέας διαχείρισης είναι ο ΟΠΕΚΑ εκ µέρους του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Ειδικότερα, στο πρόγραµµα εντάσσονται, µε επιπλέον µοριοδότηση, δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυηµένου Εισοδήµατος και αφορά:
  • πολύτεκνες οικογένειες, τρίτεκνες οικογένειες, άτοµα µε αναπηρία άνω του 67%,
  • νοικοκυριά υπό έξωση από ενοικιαζόµενη κατοικία,
  • µονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες µε ένα ή δύο παιδιά,
  • άνεργους εγγεγραµµένους στη ∆ΥΠΑ,
  • γυναίκες-θύµατα ενδοοικογενειακής βίας που φιλοξενούνται σε ξενώνες (µε ή χωρίς παιδιά), νοικοκυριά υπό έξωση από ενοικιαζόµενη κατοικία,
  • άτοµα ή οικογένειες που λαµβάνουν το Ελάχιστο Εγγυηµένο Εισόδηµα.
Η δαπάνη χρηµατοδότησης του προγράµµατος καλύπτεται από τον προϋπολογισµό της ∆ΥΠΑ και το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής, αναλαµβάνει την κάλυψη του µισθώµατος για τρία χρόνια και επιπλέον το κόστος µετακόµισης και µεταφοράς των λογαριασµών ∆ΕΚΟ. Οι ιδιοκτήτες κατοικιών που βρίσκονται µέσα στα διοικητικά όρια του δήµου µπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους είτε σε έντυπη µορφή στο Γραφείο Πρωτόκολλου, ∆ιεκπεραίωσης και Αρχείου του ∆ήµου Αθηναίων (ταχυδροµική διεύθυνση: Λιοσίων 22, Αθήνα, ΤΚ 10438, 2ος όροφος) είτε σε ηλεκτρονική µορφή στο email: t.geniko. protokolo@athens.gr έως την ∆ευτέρα 30 Σεπτεµβρίου 2024.

Σηµειώνεται ότι η πρόσκληση απευθύνεται σε όλους τους ιδιοκτήτες των οποίων τα ακίνητα είχαν ήδη ενταχθεί στο «Estia II» και στο πρόγραµµα «Estia 2021».
21.500.000 € ο προϋπολογισμός στο πρόγραμμα «Κάλυψη» για επιδότηση ενοικίου


Τα πιστοποιητικά


Η υποβολή της αίτησης συνοδεύεται από:
  1. Υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη, ότι το ακίνητο πληροί τα ως άνω κριτήρια, είναι έτοιµο προς χρήση και δεν φέρει πραγµατικό ελάττωµα. Ο οικείος δήµος δύναται µέσω των αρµοδίων υπηρεσιών του να προβαίνει σε δειγµατοληπτικούς ελέγχους πριν από τη µίσθωση των ακινήτων.
  2. Αντίγραφο ηλεκτρονικού µισθωτηρίου µε τον φορέα υλοποίησης του προγράµµατος «Εστία».

Εάν κάποιος ιδιοκτήτης επιθυµεί να συµµετάσχει στο πρόγραµµα µε περισσότερα του ενός ακίνητα, αρκεί η υποβολή µίας αίτησης, στην οποία θα περιλαµβάνονται τα στοιχεία όλων των ακινήτων. Στο πρόγραµµα «Κάλυψη» έχουν ενταχθεί 300 ακίνητα σε 44 δήµους που µετέχουν ήδη στο πρόγραµµα. Υπογεγραµµένα µισθωτήρια υπάρχουν για 184 διαµερίσµατα και σπίτια, ενώ ο αριθµός των ωφελούµενων, µέχρι στιγµής, ανέρχεται στους 380, εκ των οποίων τα 151 είναι παιδιά, οι 29 µε αναπηρία 67% και άνω. Επίσης δύο γυναίκες οι οποίες προέρχονται από Ξενώνες Φιλοξενίας Γυναικών Θυµάτων Βίας. Σε ό,τι αφορά τον ∆ήµο Αθηναίων, 72 ακίνητα εντάσσονται στο πρόγραµµα για τη στέγαση 44 οικογενειών και 73 ωφελούµενων συνολικά.


Επιλογή ακινήτου

Οι δικαιούχοι, µετά την κατάταξη των νοικοκυριών, µπαίνουν σε λίστα προτεραιότητας, µε βάση τα µόρια που συγκεντρώνουν. Οι δήµοι καλούν τους ωφελούµενους να επιλέξουν από τη λίστα των διαθέσιµων κατοικιών αυτές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους, ανάλογα µε τη σύνθεση του νοικοκυριού και την προτίµησή τους ως προς την περιοχή του δήµου που βρίσκεται το ακίνητο.


Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»