Διπλό πακέτο αναδροµικών σε 200.000 συνταξιούχους από τον επανυπολογισµό των επικουρικών συντάξεων που είχαν αυξηµένο συντελεστή κράτησης, αλλά και από την παράλληλη ασφάλιση, µε αναδροµικά που θα κυµανθούν από 2.500 έως 18.000 ευρώ, σχεδιάζει να αποδώσει σταδιακά ο ΕΦΚΑ τους επόµενους τρεις µήνες και για όσο χρειαστεί η εκκαθάριση.

*Διαβάστε ακόμα: Πακέτο 10 παροχών για ευάλωτους από τον Δεκέµβριο: Τα θετικά µέτρα στη ΔΕΘ για χαµηλόµισθους σε ιδιωτικό - δηµόσιο τοµέα, χαµηλοσυνταξιούχους, ανέργους, ΑµεΑ και πολύτεκνους


Ποιους αφορούν τα αναδρομικά

Τα αναδροµικά στις επικουρικές συντάξεις αφορούν 12 ασφαλιστικούς φορείς που µέχρι το 2014 λειτουργούσαν εντός του ΕΦΚΑ «αυτόνοµα» και είχαν ξεχωριστές εισφορές αλλά και παροχές. Συνολικά αφορούν 150.000 συνταξιούχους, µε τη µερίδα του λέοντος να λαµβάνουν οι συνταξιούχοι των τραπεζών, της ∆ΕΗ αλλά και της Ολυµπιακής Αεροπορίας, καθώς και άλλες ∆ΕΚΟ, όπως ΕΥ∆ΑΠ, ΕΡΤ κ.λπ., που η απόδοση των αναδροµικών θα ολοκληρωθεί µέσα στο 2025.

Ο επανυπολογισµός αφορά επιπλέον εισφορές κατά 0,075%, οι οποίες αποδόθηκαν στις κύριες συντάξεις σε 5 δόσεις, αρχής γενοµένης από το 2021, αλλά δεν δόθηκαν στις επικουρικές λόγω αδυναµίας λογισµικού. Το όφελος από τις έξτρα εισφορές φτάνει έως και τα 200 ευρώ για τους συνταξιούχους των ∆ΕΚΟ, καθώς το νέο σύστηµα υπολογισµού χωρίζει την επικουρική σε δύο ποσά, ένα για τα έτη ασφάλισης µέχρι το 2014 και ένα δεύτερο για τα έτη ασφάλισης από το 2015 και µετά.

Η προσαύξηση αφορά το τµήµα επικουρικής που αντιστοιχεί στα έτη µέχρι το 2014, εφόσον για τα έτη αυτά οι ασφαλισµένοι ανήκαν σε επικουρικά ταµεία µε εισφορές επικουρικής ασφάλισης άνω του 6%. Επίσης, αφορά το τµήµα σύνταξης που αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης έως το 2014 και όχι σε όλο το ποσό. Για παράδειγµα, συνταξιούχος που αποχώρησε το 2020 µε 30 χρόνια επικουρικής ασφάλισης σε Ταµείο µε εισφορά 10%, αντί 6%, δικαιούται να πάρει την προσαύξηση για τα έτη ασφάλισης έως το 2014, δηλαδή για τα 24 από τα 30 χρόνια.

Με βάση τους υπολογισµούς ιδιαίτερα κερδισµένοι θα είναι οι παλαιοί ασφαλισµένοι που είχαν µεγάλο διάστηµα υψηλότερες εισφορές. Σε αυτή την περίπτωση τα αναδροµικά φτάνουν έως 12.000 ευρώ για τους συνταξιοδοτούµενους από τράπεζες. Για παράδειγµα, συνταξιούχος που αποχώρησε το 2020 µε 27 έτη, σε ηλικία 62 ετών, µε συντάξιµο µισθό 1.850 ευρώ έως το 2014 και επιπλέον εισφορά 6% παίρνει 148 ευρώ και δικαιούται προσαύξηση 150 ευρώ από το 2020. Άλλος συνταξιούχος µε τα ίδια δεδοµένα και 30 χρόνια ασφάλισης θα λάβει αναδροµικά 9.000 ευρώ και µε 35 χρόνια 12.000 ευρώ.


Εν αναμονή την τελευταία πενταετία για τα αναδρομικά

Περίπου 50.000 είναι οι δικαιούχοι παράλληλης σύνταξης που βρίσκονται εν αναµονή την τελευταία πενταετία. Τους τελευταίους τρεις µήνες χορηγούνται µε το σταγονόµετρο αναδροµικά, όσα τουλάχιστον εκκαθαρίζονται και θεωρούνται «εύκολες» περιπτώσεις, όπως τα αναδροµικά από τον επανυπολογισµό των συνταξιούχων του ∆ηµοσίου και του ΤΑΠ-ΟΤΕ. Σε στάδιο ελέγχου βρίσκεται ο ορθός επανυπολογισµός των συντάξεων της τέως ΤΣΠ-ΕΤΕ και θα δροµολογηθεί πληρωµή µέρους του συνόλου των συνταξιούχων τις επόµενες ηµέρες. Από τον επανυπολογισµό των κύριων παράλληλων συντάξεων, τα αναδροµικά ποσά θα προέλθουν από την παράλληλη ασφάλιση, ενώ ένας δεύτερος παράγοντας θα είναι τα βελτιωµένα ποσοστά αναπλήρωσης από τον νόµο Βρούτση. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα ποσά ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ και σε ορισµένες περιπτώσεις φτάνουν τις 18.000 ευρώ, ιδίως σε ∆ΕΚΟ και τράπεζες που οι συνολικές εισφορές κύριας ασφάλισης κυµαίνονται πάνω από 20%. Αξιοσηµείωτο είναι ότι οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, έπειτα από δειγµατοληπτικούς ελέγχους, εντοπίζουν κατηγορίες συντάξεων στις οποίες έχουν γίνει λάθη ή εκκρεµεί ο επανυπολογισµός και εργάζονται εντατικά για την ολοκλήρωση του έργου.

Δημοσιεύηκε στην Απογευματινή