Μόλις 5 ημέρες απομένουν για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2023, τη στιγμή που πάνω από 1,2 εκατομμύριο φορολογούμενοι δεν έχουν «πατήσει» ακόμη το κουμπί της υποβολής, με τους ίδιους να βρίσκονται μπροστά στο ενδεχόμενο προστίμων.

Η «κλεψύδρα» για την υποβολή των δηλώσεων τελειώνει, όπως και για τους φορολογουμένους που δεν έχουν ακόμη υποβάλει τα χαρτιά τους.

*Διαβάστε ακόμα: Ανατροπή με τις φορολογικές δηλώσεις το 2025: Από τον Μάρτιο θα ξεκινήσει η υποβολή τους - Τι ανακοίνωσε ο Χατζηδάκης


Φορολογικές δηλώσεις: Υπολείπονται περίπου 1.200.000 δηλώσεις - «Αυτό το νούμερο είναι δύσκολο»

Μέχρι στιγμής υπολείπονται περίπου 1.200.000 δηλώσεις. Φέτος, η επιστροφή του φόρου θα γίνει άμεσα, με καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δηλώσεων την 26η Ιουλίου.

Για να προλάβουν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής, θα πρέπει να υποβάλλονται 200.000 δηλώσεις την ημέρα.

«Αυτό είναι νούμερο που δεν έχει ξαναγίνει. Είναι δύσκολο», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο λογιστής Νίκος Φραγκιαδάκης.

«Το θέμα είναι ότι φέτος η κατάσταση περιπλέχτηκε λίγο περισσότερο γιατί υπήρχαν οι λεγόμενες αυτοματοποιημένες δηλώσεις, οι προσυμπληρωμένες, οπού εκεί πάνω από τις μισές χρειάστηκαν τροποποιήσεις.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2vsqdaj5vn5)


Συνεχής ανάγκη για τροποιητικές

Σύμφωνα με τους λογιστές, είναι συνεχής ανάγκη για υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων καθώς:

-  Υποβάλλονται από φορείς νέες βεβαιώσεις αποδοχών

-  Ανακαλύπτονται λάθη στις αυτοματοποιημένες δηλώσεις

-  Παραμένουν σε εκκρεμότητα σημαντικά θέματα όπως το claw back

«Έχουμε από τη μία μεριά τις προσυμπληρωμένες που προκύπτει ανάγκη συνέχεια για τροποποιητικές και αυτό αιφνιδιάζει τον φοροτεχνικό. Το δεύτερο, υπάρχουν φορείς που ανανεώνουν τις βεβαιώσεις αποδοχών μέχρι και πριν 10 μέρες. Αυτό στερεί χρόνο από τη γενική διαδικασία».

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το υπουργείο εμμένει σε μια τόσο ανεδαφική και μικρή περίοδο διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων», καταλήγει.