Ο ερχόµενος Οκτώβριος αναµένεται να κρίνει εν πολλοίς την πορεία εφαρµογής του Ταµείου Ανάκαµψης στη χώρα µας. Μέχρι τότε, εκτιµάται ότι θα έχουν εκταµιευθεί προς τη χώρα µας επιπλέον 3,3 δισ. ευρώ, που αφορούν στο τέταρτο αίτηµα πληρωµών, το οποίο σχετίζεται τόσο µε δάνεια όσο και µε επιδοτήσεις. Επίσης, την ίδια περίοδο, όπως ανέφερε ο αρµόδιος αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονοµίας, Νίκος Παπαθανάσης, θα πρέπει να έχει υποβληθεί στην Κοµισιόν το πέµπτο αίτηµα πληρωµών, σε ό,τι αφορά τα δάνεια και τις επιδοτήσεις του Ταµείου Ανάκαµψης. Συνολικά την περίοδο εκείνη η χώρα θα διεκδικεί 6,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,3 δισ. ευρώ θα αφορούν το τέταρτο αίτηµα πληρωµής και τα υπόλοιπα 3,6 δισ. ευρώ στο πέµπτο.

Τα ποσά αυτά είναι πολύ σηµαντικά, καθώς αντιστοιχούν στο 20% του συνολικού προϋπολογισµού του ΤΑΑ (36 δισ. ευρώ). Το τέταρτο αίτηµα πληρωµών διαχωρίζεται σε δάνεια ύψους σε 2,3 δισ. ευρώ και επιδοτήσεις 1,0 δισ. ευρώ. Μέχρι σήµερα, το µόνο σίγουρο που έχουµε είναι η θετική προκαταρκτική γνωµοδότηση της Κοµισιόν για το τέταρτο αίτηµα πληρωµών των δανείων, δηλαδή τα 2,3 δισ. ευρώ.

Νίκος Παπαθανάσης: H εκταµίευση αναµένεται περίπου τον Οκτώβριο

Για το τέταρτο αίτηµα πληρωµών στο σκέλος των επιδοτήσεων δεν έχει ληφθεί η σχετική απόφαση, ενώ ο κ. Παπαθανάσης εκτίµησε ότι η εκταµίευση αναµένεται περίπου τον Οκτώβριο, δηλαδή τέσσερις µήνες µετά την υποβολή του. Ωστόσο, δεν αποκλείεται ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονοµίας να εκφράζει µια υπεραισιόδοξη εκτίµηση, µε δεδοµένο ότι το τρίτο αίτηµα καταβολής των επιδοτήσεων χρειάστηκε οκτώ µήνες για την ικανοποίησή του. Από τον Απρίλιο του 2023, οπότε υποβλήθηκε, η Κοµισιόν το ικανοποίησε στο τέλος του 2023, ενώ λίγο έλειψε να µεταφερθεί στο 2024. Αλλά δεν είναι µόνο τα οφειλόµενα από την Κοµισιόν. Η χώρα πρέπει να προετοιµάσει και να καταθέσει τον ερχόµενο Οκτώβριο το πέµπτο αίτηµα πληρωµών, που αφορά 1,3 δισ. ευρώ επιδοτήσεων και 2,3 δισ. ευρώ δανείων. Θα είναι ευχής έργον αν τα καταφέρει, αφού από την υποβολή του τέταρτου αιτήµατος πληρωµής των επιδοτήσεων µέχρι το πέµπτο αίτηµα των επιδοτήσεων µεσολαβούν µόλις τέσσερις µήνες. Υπενθυµίζεται ότι το τρίτο αίτηµα καταβολής των επιδοτήσεων έχει 14 µήνες απόσταση από το τέταρτο. Επιπλέον, σε αυτό θα πρέπει να επισηµανθεί ότι η χώρα µέχρι σήµερα έχει λάβει περίπου 9,2 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και έχει απορροφήσει µόλις τα 6,04 δισ. ευρώ.

Ταµείο Ανάκαµψης: Περιορισµός

Για όλους αυτούς τους λόγους, η Κοµισιόν περιόρισε την «κάνουλα» των πληρωµών επιδοτήσεων, είτε καθυστερώντας τις δόσεις είτε µειώνοντας το ύψος των επιδοτήσεων. Η τελευταία, τέταρτη δόση που αιτηθήκαµε είναι 1 δισ. ευρώ αντί 1,72 δισ. ευρώ που ήταν οι τρεις πρώτες και 4 δισ. ευρώ που ήταν η προκαταβολή. Αλλά και στο σκέλος των δανείων δεν είναι εύκολη η υπόθεση. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Οικονοµίας σαφώς τα πηγαίνουν καλύτερα από ό,τι µε τις επιδοτήσεις, αλλά για την υποβολή του πέµπτου αιτήµατος πληρωµών δανείων θα πρέπει οι συµβάσεις να φτάσουν τα 8,5 δισ. ευρώ. Σήµερα είναι στα 5 δισ. ευρώ και γι’ αυτό τους επόµενους 3-4 µήνες θα πρέπει να προστεθούν δανειακές συµβάσεις που θα αφορούν περίπου 3,5 δισ. ευρώ σε δάνεια του Ταµείου Ανάκαµψης. Υπενθυµίζεται ότι χρειάστηκαν περισσότερο από δύο χρόνια για να φτάσουµε στα 5 δισ. ευρώ.


*Δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»