Στα ύψη βρίσκεται η ζήτηση για την απόκτηση της Χρυσής Βίζας τους τελευταίους µήνες στην Ελλάδα, καθώς οι επενδυτές τρέχουν να προλάβουν να αγοράσουν ακίνητα µε τα παλαιά όρια τιµών, έως τα τέλη Αυγούστου.

Παράλληλα, στο συρτάρι έχουν µείνει χιλιάδες αιτήσεις για τη χορήγηση Χρυσής Βίζας, µε αποτέλεσµα ένα µεγάλο µέρος των επενδυτών να αποχωρούν από την Ελλάδα. Την ίδια ώρα, το εν λόγω πρόγραµµα περιορίζουν σταδιακά και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Σύµφωνα µε όσα υποστηρίζει στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» ο Αλέξανδρος Ρισβάς, επικεφαλής του δικηγορικού γραφείου επενδυτικής µετανάστευσης Ρισβάς & Συνεργάτες, «σήµερα η ζήτηση των επενδυτών για τα ελληνικά ακίνητα βρίσκεται στο ζενίθ.

Οι ξένοι που εξακολουθούν να επιλέγουν τη χώρα µας για να αποκτήσουν την πολυπόθητη Χρυσή Βίζα είναι κυρίως Κινέζοι, Τούρκοι και ένα µεγάλο ποσοστό προέρχεται από τη Μέση Ανατολή. Οι συγκεκριµένοι επενδυτές συνεχίζουν να έχουν στο στόχαστρό τους τις πιο φθηνές περιοχές της Αττικής, όπως είναι ο Πειραιάς, τα δυτικά και τα ανατολικά προάστια». Οπως προσθέτει ωστόσο ο ίδιος: «Τροχοπέδη αυτής της ζήτησης αποτελεί το γεγονός ότι υπάρχουν σηµαντικές καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών παραµονής.

Συγκεκριµένα, οι αιτήσεις που εκκρεµούν για να εξεταστούν από τον Απρίλιο του 2023 µέχρι σήµερα ανέρχονται σε 25.000, όταν ο νόµος ορίζει ότι αυτές πρέπει να εγκρίνονται µέσα σε δύο µήνες». Απροετοίµαστες οι αρµόδιες Αρχές Η κατάσταση αυτή, σύµφωνα µε τον κ. Ρισβά, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει ένας τεράστιος όγκος αιτήσεων, που έπιασε απροετοίµαστες τις αρµόδιες Αρχές. Αυτό, βέβαια, έχει ως αποτέλεσµα ένας µεγάλος αριθµός επενδυτών να µην είναι διατεθειµένοι να περιµένουν χρόνια στην Ελλάδα για να αποκτήσουν ένα ακίνητο και έτσι να στρέφονται σε άλλες χώρες.

Υπενθυµίζεται ότι οι πολίτες τρίτων χωρών που θα εξοφλήσουν το τίµηµα ή θα καταβάλουν προκαταβολή 10% µέχρι τις 30 Αυγούστου 2024 µπορούν να ολοκληρώσουν την επένδυσή τους µέχρι τις 31 ∆εκεµβρίου 2024 µε τις προϋποθέσεις που ισχύουν έως και τα τέλη Αυγούστου του 2024.

Για την επόµενη ηµέρα των αλλαγών στα όρια της Χρυσής Βίζας, την 1η Σεπτεµβρίου, ο κ. Ρισβάς υποστηρίζει ότι «το θετικό που θα αποφέρουν είναι ότι θα µπουν στην αγορά παλιά ακίνητα, καθώς οι επενδυτές µε τιµές των 250.000 ευρώ θα µπορούν να τα αγοράσουν και να τα µετατρέψουν σε κατοικίες, έτσι ώστε να µεγαλώσει το απόθεµα της Ελλάδας». Υπενθυµίζεται ότι τον Σεπτέµβριο θα ξεκινήσει η εφαρµογή των τροποποιήσεων στο ελληνικό πρόγραµµα της Golden Visa, οι οποίες θα οδηγήσουν σε αύξηση του ελάχιστου ποσού επένδυσης στα 800.000 ευρώ στις δηµοφιλείς περιοχές της Ελλάδας και στα 400.000 ευρώ σε περιοχές οι οποίες έχουν λιγότερη ζήτηση.

Τι γίνεται στη Γηραιά Ηπειρο

Πολλές χώρες, ωστόσο, της υπόλοιπης Ευρώπης φαίνεται ότι προσπαθούν σταδιακά να περιορίσουν το εν λόγω πρόγραµµα. Για παράδειγµα, η Ιρλανδία, η Ολλανδία και η Μάλτα είτε τερµάτισαν είτε έχουν αυστηροποιήσει τους κανόνες σχετικά µε τη Χρυσή Βίζα. Η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι θα τερµατίσει επίσης το πρόγραµµά της, καθώς προσπαθεί να αυξήσει το ποσό των προσιτών κατοικιών που διατίθενται για τους µόνιµους κατοίκους της χώρας. Η Πορτογαλία επιδιώκει επίσης να συνεχίσει να εισπράττει ξένο χρήµα µέσω του προγράµµατος της Χρυσής Βίζας, αποκλείοντας, όµως, πια από αυτό τις αγορές ακινήτων, καθώς οι τιµές κατοικιών στη χώρα εκτοξεύθηκαν κατά 19% µόλις µεταξύ 2021 και 2022.