Για 11 µήνες (έως 30 Ιουνίου 2025) ακόµα θα έχουν τη δυνατότητα δικηγόροι, µηχανικοί και υγειονοµικοί µε έµµισθη εντολή να υποβάλλουν µέσω της πλατφόρµας του ΕΦΚΑ αιτήσεις για την επιστροφή διπλών εισφορών από το 2017 για τους κλάδους επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας.

Χθες πραγµατοποιήθηκε η έκτη από τις διαδοχικές καταβολές µε µεσοσταθµικές επιστροφές εισφορών της τάξης των 12.211 ευρώ σε 996 δικαιούχους. Συγκεκριµένα, αφορά δικηγόρους µε έµµισθη εντολή του ιδιωτικού τοµέα και των ΝΠΙ∆ και µισθωτούς µηχανικούς και υγειονοµικούς του ιδιωτικού και δηµόσιου τοµέα µε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (Ι∆ΑΧ και Ι∆ΟΧ), οφειλέτες ή µη του e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση, µέσω της αντίστοιχης ηλεκτρονικής υπηρεσίας, µέχρι 17/07/2024. Σηµειώνεται ότι πλέον, κατόπιν της 63/2024 Γνωµοδότησης του Νοµικού Συµβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), η εν λόγω διαδικασία επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών διεκπεραιώνεται χωρίς την αναζήτηση πιστοποιητικού φορολογικής ενηµερότητας του δικαιούχου. Στους οφειλέτες του e-ΕΦΚΑ αποδίδεται το ποσό που προκύπτει µετά τον συµψηφισµό της συνολικής οφειλής τους (ρυθµισµένη ή µη) µε το αρχικά υπολογισθέν προς επιστροφή ποσό.

*Διαβάστε ακόμα: Αναδροµικά έως 18.000 ευρώ σε 200.000 συνταξιούχους: Διπλός επανυπολογισµός για µεγαλύτερες κρατήσεις και παράλληλη ασφάλιση σε κύριες και επικουρικές ΕΦΚΑ, ΔΕΚΟ και Δηµοσίου


Η διαδικασία

Οι αρµόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ συνεχίζουν την επεξεργασία των αιτήσεων που υποβλήθηκαν από 18/07/2024 και µετέπειτα, προκειµένου τα δικαιούµενα ποσά να τους αποδοθούν, µε την ίδια διαδικασία, σε επόµενη καταβολή.

Ως αχρεωστήτως καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές νοούνται τα χρηµατικά ποσά που καταβάλλονται στον e-ΕΦΚΑ, για οποιαδήποτε αιτία, και για τα οποία -βάσει της κείµενης νοµοθεσίας- δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής τους. Η επιστροφή αφορά έµµισθους δικηγόρους, µισθωτούς µηχανικούς και υγειονοµικούς, καθώς και µηχανικούς και υγειονοµικούς που υπάγονται στον ν.4387/2016, απασχοληθέντες στον ιδιωτικό και δηµόσιο τοµέα µε σχέση ιδιωτικού δικαίου, Ι∆ΑΧ, Ι∆ΟΧ, µε υποχρέωση υποβολής ΑΠ∆ Κοινών Επιχειρήσεων.

Η ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής αιτήµατος επιστροφής είναι φιλική στον χρήστη, δεν απαιτεί την υποβολή δικαιολογητικών, αφού αυτά αναζητούνται αυτεπάγγελτα µέσω διαλειτουργικότητας (π.χ. αποδεικτικό φορολογικής ενηµερότητας).

Χρησιµοποιώντας δε αυτοµατοποιηµένους µηχανογραφικούς κανόνες ολοκληρώνει άµεσα την παραλαβή του ηλεκτρονικού αιτήµατος, προκειµένου να ακολουθήσουν:

- Η µηχανογραφική επεξεργασία του, η οποία -µεταξύ άλλων- περιλαµβάνει τον προβλεπόµενο από τη νοµοθεσία υποχρεωτικό συµψηφισµό του επιστρεφόµενου ποσού µε τυχόν βεβαιωµένη στο ΚΕΑΟ οφειλή του δικαιούχου προς τον e-ΕΦΚΑ.

- Η πίστωση του τελικού προς επιστροφή ποσού στον τραπεζικό λογαριασµό του δικαιούχου, τον IBAN του οποίου δήλωσε στην ηλεκτρονική αίτησή του. Η ενηµέρωση του δικαιούχου µε ηλεκτρονικό µήνυµα στην ηλεκτρονική διεύθυνση που υποχρεωτικά δηλώνεται κατά την υποβολή της αίτησης.

Δημοσιεύθηκε στη Απογευματινή