Εκτός αγοράς προσπαθούν να βγάλουν τα πράσινα τιμολόγια οι πάροχοι ενέργειας. Ταυτόχρονα, προωθούν τα σταθερά (μπλε) τιμολόγια και τα κυμαινόμενα (κίτρινα), καθώς αυτά μετριάζουν το ρίσκο τους να χάσουν χρήματα και το ρίσκο αυτό το μεταφέρουν τον καταναλωτή. Η κατάταξη των τιμολογίων για τον Ιούλιο φέρνει τα πράσινα τιμολόγια -όπως διακρίνεται στον σχετικό πίνακα- στην κάτω πλευρά της κατάταξης, όπου τοποθετούνται τα ακριβότερα και λιγότερο ελκυστικά στους καταναλωτές. Με βάση τις χρεώσεις που έχουν ανακοινωθεί μέσα στον Ιούλιο, τα ειδικά (πράσινα) τιμολογούνται έως και 45%
ακριβότερα από τα σταθερά και τα κυμαινόμενα τιμολόγια.

στιγμιοτυπο_οθονης_2024-07-23__7_19_54_μμ

Και ενδεχομένως η διαφοροποίηση στις χρεώσεις να ήταν ακόμα μεγαλύτερη αν δεν υπήρχε η ΔΕΗ να προσφέρει το ειδικό (πράσινο) τιμολόγιό της με έκπτωση 31%. Η εταιρεία αναφέρει ότι το πράσινο τιμολόγιό της προσφέρεται για τον Ιούλιο στην τιμή των 0,13557 ευρώ ανά ΚWh, από 0,18517 ευρώ που είναι η ονομαστική του τιμή. 


Το πιο φθηνό

Για τον μήνα Ιούλιο η χρέωση της ΔΕΗ στο πράσινο τιμολόγιό της είναι από 1,6% έως 21% χαμηλότερο από όλα τα υπόλοιπα πράσινα τιμολόγια της αγοράς. Ωστόσο, δεν είναι το πιο φθηνό της αγοράς. Για τον μήνα Ιούλιο το πιο φθηνό της αγοράς είναι το «PοwerHome Smart Night» της Zeniθ.

Είναι κυμαινόμενο (κίτρινο) τιμολόγιο που προσφέρεται προς 0,12 ευρώ η KWh και με μηδενικό πάγιο. Ετσι, η κατανάλωση 300 KWh, που αφορά ένα μέσο νοικοκυριό χωρίς πολλές σπατάλες ρεύματος, κοστίζει τον μήνα 70,26 ευρώ, εκ των οποίων τα 36,29 ευρώ, δηλαδή κάτι περισσότερο από το 50%, αφορούν την κατανάλωση ενέργειας και τα υπόλοιπα 33,97 ευρώ στις λοιπές χρεώσεις (π.χ., ΕΡΤ).

Η πιο ακριβή οικιακή χρέωση αφορά στο σταθερό (μπλε) τιμολόγιο της Φυσικό Αέριο, όπου η κατανάλωση 300 KWh θα οδηγήσει σε μια μηνιαία χρέωση της τάξης των 106 ευρώ.

Στο τιμολόγιο αυτό, το «Ρεύμα Home Fixed» της Φυσικό Αέριο, η KWh χρεώνεται 0,199 ευρώ, ενώ παράλληλα η εταιρεία εφαρμόζει πάγια μηνιαία χρέωση 9,90 ευρώ. Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι τα σταθερά (μπλε) τιμολόγια είναι τα ακριβότερα της αγοράς. Αντίθετα, τα οκτώ από τα συνολικά 11 διαθέσιμα σταθερά (μπλε) τιμολόγια είναι στο 50% των πιο φθηνών τιμολογίων και μόλις τρία βρίσκονται στο 50% των πιο ακριβών τιμολογίων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το «Ρεύμα Home Fixed».


Κίνητρα

Το ίδιο ισχύει και με τα κίτρινα τιμολόγια. Τα 13, σε σύνολο 19 που διαθέτουν οι πάροχοι ενέργειας, είναι στο 50% των πιο φθηνών τιμολογίων και τα έξι στο 50% των πιο ακριβών. Μάλιστα, οι πάροχοι, προκειμένου να ωθήσουν τους καταναλωτές στα κυμαινόμενα (κίτρινα) τιμολόγια, προσφέρουν αρκετά κίνητρα, όπως, π.χ., έκπτωση στον πρώτο λογαριασμό 30 ή 50 ευρώ, μειωμένη χρέωση ανά KWh στις πρώτες 100 KWh ή 200 ΚWh κ.ά.

Τέλος, στα ειδικά (πράσινα) τιμολόγια ισχύουν τα αντίθετα. Από τα 13 τιμολόγια που είναι διαθέσιμα, μόνον τα δύο
εντάσσονται στο 50% των πιο φθηνών και τα εννέα στο 50% των πιο ακριβών τιμολογίων.

Οι πάροχοι έχουν κάθε λόγο να αποθαρρύνουν τους καταναλωτές από τα ειδικά (πράσινα) τιμολόγια. Ειδικά σε
μια περίοδο που οι τιμές αυξάνονται ακανόνιστα και από εξωγενείς παράγοντες, όπως, π.χ., είναι ένας απρόσμενος καύσωνας στη Βαλκανική ή η κατάρρευση των διασυνδέσεων με τη Δυτική Ευρώπη λόγω υψηλής χρήσης και ανεπάρκειας των ενεργειακών αξόνων ή και των δύο μαζί, που συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση. Επιπλέον, η κατάσταση «ζορίζεται» ακόμα περισσότερο λόγω του παρατεταμένου καύσωνα στη χώρα μας, ο οποίος μπορεί να μην έχει ακραίες τιμές, ωστόσο έχει παρατεταμένη διάρκεια, με την κατανάλωση να φτάνει στα όριά του το σύστημα.

Η εξέλιξη των τιμολογίων στην αγορά θα εξαρτηθεί και από τις επιδοτήσεις που θα δώσει η κυβέρνηση στα ειδικά (πράσινα) και κυμαινόμενα (κίτρινα) τιμολόγια, οι οποίες προαναγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη, και τον αρμόδιο υπουργό, Θόδωρο Σκυλακάκη.

Οι δυο τους ανακοίνωσαν τη διάθεση επιδότησης που θα μετριάσει τις αυξήσεις στις χρεώσεις για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, αλλά δεν προσδιόρισαν το ύψος της. Αυτό θα συμβεί στις αρχές Αυγούστου και αφού οι πάροχοι ανακοινώσουν και την τιμολογιακή πολιτική του μήνα. Αν οι επιδοτήσεις της κυβέρνησης είναι ικανοποιητικές, τότε δεν θα υπάρξει μαζική μετακίνηση από τα πράσινα στα μπλε και κίτρινα τιμολόγια.


* Δημοσιεύθηκε στο Money Pro της εφημερίδας Παραπολιτικά στις 20 Ιουλίου