Σε οκτώ µέτρα κοινωνικής και δηµογραφικής αιχµής µε προτεραιότητα τα συνολικά 4,2 δισ. ευρώ για τη στεγαστική πολιτική την τριετία 2024- 2027, ταυτόχρονα µε τον διπλασιασµό, την αναδιάρθρωση και αύξηση όλων των κοινωνικών επιδοµάτων, την ενίσχυση των τριτέκνων µε τα «προνόµια» της πολυτεκνίας και τα µέτρα για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων, των γυναικών και των µακροχρόνια ανέργων προχωρά η κυβέρνηση.

*Διαβάστε ακόμα: Σε πρώτο πλάνο το στοίχημα της καθημερινότητας για την κυβέρνηση - Τα μέτρα ανακούφισης που έρχονται με υπογραφή Μητσοτάκη

Σε πέντε άξονες οι παρεμβάσεις

Εντός του Αυγούστου, αναµένεται, σύµφωνα µε πληροφορίες, να ολοκληρωθεί το δεύτερο στάδιο της επεξεργασίας των µέτρων από τα συναρµόδια υπουργεία Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εργασίας και Οικονοµικών και όλο το πακέτο αναµένεται να αποτελέσει την «κορωνίδα» των εξαγγελιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τα εγκαίνια της 87ης ∆ΕΘ.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής, Σοφία Ζαχαράκη, µιλώντας χθες στα Παραπολιτικά 90,1 FM, υποστήριξε ότι στόχος είναι να παρουσιαστεί στο τελευταίο υπουργικό συµβούλιο το «πακέτο» των µέτρων, αλλά ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει γι’ αυτό, χωρίς «να αποκλείεται η εξαγγελία τους στη ∆ΕΘ».

Σύµφωνα µε πληροφορίες, οι παρεµβάσεις θα αφορούν πέντε άξονες: τη στήριξη της οικογένειας, την ενίσχυση του εργατικού δυναµικού, τη διαχείριση της γήρανσης, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ενδυνάµωση και διευκόλυνση της οικονοµικής ανεξαρτησίας των νέων.

Τι σχεδιάζεται - Τα 8 μέτρα

Στο πλέγµα αυτό περιλαµβάνονται:

1. Ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής, µε κονδύλια 2 δισ. ευρώ για το πρόγραµµα «Σπίτι µου 2», από το οποίο θα πριµοδοτηθεί για την επόµενη διετία ο τραπεζικός δανεισµός 20.000 δικαιούχων µε υψηλότερα ηλικιακά όρια (για δικαιούχους 30-49 ετών), καθώς και διευρυµένα εισοδηµατικά κριτήρια (έως 40.000 ευρώ). Για τους πολύτεκνους το ποσό θα αυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ θα είναι µηδενικά τα επιτόκια δανεισµού για την αγορά στέγης. Ταυτόχρονα, αναµένεται να αρθεί και το σκέλος της παλαιότητας κτιρίων, που ήταν µέχρι 15 χρόνια, και να διευρυνθεί στα 30 χρόνια.

2. Το πρόγραµµα «Κάλυψη», που θα πληρώνει τα ενοίκια 4.000 οικογενειών. Σηµαντική θα είναι η ενίσχυση των πολύτεκνων οικογενειών από το πρόγραµµα «Κοινωνικής Αντιπαροχής», µε σκοπό την παροχή κατοικιών έναντι χαµηλού αντιτίµου από τη «δεξαµενή» της αδρανούς ακίνητης περιουσίας του ∆ηµοσίου. Σχεδιάζεται η ανέγερση µέσω Σ∆ΙΤ περισσότερων από 2.500 κατοικιών, οι οποίες θα διατεθούν σε πολίτες έως 39 ετών, µε πολύ χαµηλό ενοίκιο και δυνατότητα αγοράς τους µετά από µια συγκεκριµένη χρονική περίοδο (rent to own).

3. Χαµηλότερα ως µηδενικά επιτόκια δανεισµού στις τρίτεκνες οικογένειες.

4. Παρεµβάσεις στην πολιτική επιδοµάτων µε περαιτέρω αύξηση του επιδόµατος παιδιού, καθώς και αναµόρφωση των υπολοίπων επιδοµάτων. Ιδιαίτερο µέτρο θα είναι η πρόσβαση παιδιών σε περισσότερες δωρεάν παιδιατρικές εξετάσεις. Ταυτόχρονα θα διπλασιαστούν τα επιδόµατα για το δεύτερο, τρίτο και τα επόµενα παιδιά. Το επίδοµα θα αυξηθεί στα 100 ευρώ, 55 και 35 ευρώ.

5. Επέκταση του επιδόµατος µητρότητας σε συµβασιούχες εργαζόµενες καθώς και σε ωροµίσθιες καθηγήτριες και δασκάλες.

6. Ταυτόχρονα θα ανακοινωθεί πως 200.000 οικογένειες τριτέκνων πρόκειται να ενταχθούν -µονίµως- στην κατηγορία των πολυτέκνων, λαµβάνοντας µέρος των αντίστοιχων προνοµίων.

7. Ενίσχυση της απασχόλησης νέων κάτω των 30 ετών, της απασχόλησης γυναικών και της ενθάρρυνσης της απασχόλησης άνω των 55 ετών.

8. Επέκταση του πιλοτικού προγράµµατος του Προσωπικού Βοηθού, ώστε µέσα στο 2025 να είναι 1.800 ωφελούµενοι και να αποκτήσουν τον προσωπικό τους βοηθό.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή