Ο ανταγωνισμός κάνει καλό στις τηλεπικοινωνίες. Μετά την ανακοίνωση της ΔΕΗ ότι προτίθεται μέχρι τέλος του έτους να φέρει συνδέσεις οπτικής ίνας που φτάνει μέχρι το σπίτι με ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων 2,5 Gbps, έσπευσε ο ΟΤΕ να προσφέρει την αντίστοιχη σύνδεση που πλέον θα φτάνει τα 3 Gbps.


Παράλληλα πενταπλασιάζει τις ταχύτητες upload των υψηλής ταχύτητας συνδέσεων FTTH από το 10% που είναι σήμερα της ταχύτητας download, στο 50%. Έτσι για τις συνδέσεις FTTH 300, 500, 1000 οι οποίες μέχρι σήμερα προσφέρονταν με ταχύτητες upload δεδομένων στα 30, 50 και 100 Mbps, απ’ εδώ και στο εξής (μετά βεβαίως την έγκριση της ΕΕΤΤ) θα προσφέρονται με ταχύτητες upload 150, 250 και 500 Mbps.


Η αναβάθμιση αυτή είναι προϊόν του ανταγωνισμού, καθώς η ΔΕΗ θέλει να προσφέρει τις νέες υπερυψηλές συνδέσεις των 2,5 Gbps με συμμετρική ταχύτητα λήψης (downloading) και αποστολής (upoloading) δεδομένων.

Tο αίτημα του ΟΤΕ για την αναβάθμιση των ταχυτήτων στο δίκτυο οπτικών ινών του υποβλήθηκε και ήδη συζητήθηκε στην Εθνικής Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Προς την κατεύθυνση αυτή η ΕΕΤΤ ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση για την τροποποίηση του υποδείγματος προσφοράς αναφοράς χονδρικής τοπικής πρόσβασης του ΟΤΕ προκειμένου να εισαχθούν οι νέες ταχύτητες. Η διαβούλευση θα ισχύσει έως τις αρχές Σεπτέμβρη και θεωρείται τυπική προκειμένου ο οργανισμός να εισάγει τις νέες υπηρεσίες.


Οι κινήσεις δείχνουν ότι ο ανταγωνισμός στις τηλεπικοινωνίες έχει «ανάψει» και ότι οι πάροχοι, με αιχμή τον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ τρέχουν να καλύψουν το κενό της αγοράς. Σύμφωνα με την ΕΕΤΤ το κενό είναι μεγάλο αφού από τα στοιχεία της φαίνεται ότι μόνον το 3,5% του κτιριακού αποθέματος της χώρας, έχει πρόσβαση σε οπτική ίνα. Συνολικά, από τα 4 εκατ. (και πλέον) κτίρια που υπάρχουν στη χώρα, μόλις 156 χιλ. φτάνει σήμερα σε αυτά μια οπτική ίνα.

Ο αριθμός των κτιρίων, ωστόσο που «διέρχεται» η οπτική ίνα στον δρόμο τους (κι επομένως είναι εύκολα να διασυνδεθούν) είναι μεγαλύτερος και εκτιμάται σε 500.000 ή στο 12,5% του κτιριακού αποθέματος. Στην πράξη τα ποσοστά αυτά είναι διπλάσια καθώς οι πάροχοι έχουν δηλώσει ότι θα φέρουν οπτική ίνα περίπου στο 50% του κτιριακού αποθέματος της χώρας.


Όπως και να έχει η κατάσταση με τους αριθμούς , υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί προκειμένου να φτάσουν οι οπτικές ίνες στα σπίτια και για το λόγο αυτό τώρα διαγκωνίζονται οι πάροχοι, με προεξάρχοντες τους ΟΤΕ και ΔΕΗ.