avatar

Γιατί με ξύπνησες πρωί
Σωτήρης Ξενάκης, Βασίλης Σκουρής

Φορολογικές δηλώσεις: "Αναγκαστική" παράταση έως 31 Ιουλίου για 1.000.000 φορολογούµενους

Το πλάνο εισπράξεων

Η αργή ροή στον αριθµό των δηλώσεων οδηγεί σε αναθεώρηση του αρχικού χρονοδιαγράµµατος προκειµένου να σπεύσουν και οι τελευταίοι φορολογούµενοι, διαφορετικά θα επιβαρυνθούν µε έξτρα φόρους και πρόστιµα έως 500 ευρώ

forologikes_dhlwseis_tropopoihseis
Ολιγοήµερη παράταση της προθεσµίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εξετάζουν στο υπουργείο Οικονοµικών, µε τις τελικές αποφάσεις να «κλειδώνουν» σήµερα σε ειδική σύσκεψη, όπου θα συνεκτιµηθούν τα προβλήµατα µε τα ελλιπή στοιχεία και την καθυστερηµένη ανάρτηση των βεβαιώσεων αποδοχών από τους φορείς, σε συνδυασµό µε τον αριθµό των υπόχρεων που δεν έχουν πατήσει ακόµα το κουµπί.

Φορολογικές δηλώσεις: Πλάνο εισπράξεων 

Η προθεσµία εκπνέει κανονικά την Παρασκευή 26 Ιουλίου, αλλά η αργή ροή στον αριθµό των δηλώσεων οδηγεί σε αναθεώρηση του αρχικού χρονοδιαγράµµατος, έως τις 31 Ιουλίου, προκειµένου να σπεύσουν και οι τελευταίοι φορολογούµενοι, διαφορετικά θα επιβαρυνθούν µε έξτρα φόρους και πρόστιµα έως 500 ευρώ που επιβάλλονται στις περιπτώσεις εκπρόθεσµης υποβολής. Σε κάθε περίπτωση, οι επιτελείς στο υπουργείο αποκλείουν παράταση µέχρι το τέλος Σεπτεµβρίου που ζητούν λογιστές-φοροτεχνικοί, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόµενο θα προκαλούσε ανατροπές στο µηνιαίο πλάνο των εισπράξεων από τον φόρο εισοδήµατος, όπως έχει καθοριστεί στην εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισµού.

Σύµφωνα µε τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Οικονοµικών, Όµηρο Τσάπαλο: «Ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν µπορούµε να παρατείνουµε κατά έναν µήνα τις φορολογικές δηλώσεις είναι δηµοσιονοµικός, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα άνοιγε µία τρύπα εκατοντάδων εκατοµµυρίων από τον φόρο εισοδήµατος µέσα στον Ιούλιο που δεν θα µπορούσε να καλύψει το Γενικό Λογιστήριο». Συνεπώς, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει επιµήκυνση της καταληκτικής ηµεροµηνίας έως το τέλος Ιουλίου που εκπνέει η προθεσµία για την πληρωµή της πρώτης δόσης του φόρου για τους φορολογούµενους µε χρεωστικό εκκαθαριστικό σηµείωµα. Τα στοιχεία της ΑΑ∆Ε δείχνουν ότι µέχρι χθες είχαν υποβληθεί 5.614.779 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο περίπου 6.600.000, πράγµα που σηµαίνει ότι υπολείπονται κοντά στο 1.000.000 δηλώσεις, και συνεπώς για την ολοκλήρωση της διαδικασίας έως την ερχόµενη Παρασκευή θα έπρεπε ο µέσος ηµερήσιος ρυθµός υποβολής δηλώσεων να κυµαίνεται στις 250.000.

Με βάση τη µέχρι στιγµής εκκαθάριση ο φορο-λογαριασµός διαµορφώνεται ως εξής:

  • Για το 33,25% των φορολογικών δηλώσεων ή για 1.866.914 προκύπτει καταβολή έξτρα φόρου συνολικού ύψους 3,1 δισ. ευρώ ή 1.663 ευρώ κατά µέσον όρο για κάθε φορολογούµενο.
  • Για το 20,06% ή για 1.126.324 δηλώσεις το αποτέλεσµα είναι πιστωτικό, µε το συνολικό ύψος του φόρου να ανέρχεται σε 367.017.000 ευρώ και η κατά κεφαλήν επιστροφή διαµορφώνεται στα 326 ευρώ. Επισηµαίνεται ότι για το 88,68% των φορολογουµένων έχει γίνει επιστροφή των ποσών ή συµψηφισµός µε άλλες οφειλές στην εφορία. Ειδικότερα, άµεση επιστροφή έχει λάβει το 62,85% µε πίστωση ποσού ύψους 150.251.000 ευρώ, για το 24,24% έχουν διενεργηθεί κεντρικοί συµψηφισµοί ύψους 65.600.000 ευρώ, ενώ για το 1,59% έχουν πραγµατοποιηθεί επιστροφές ή συµψηφισµοί 11.300.000 ευρώ από τις ∆ΟΥ.
  • Για το 46,69% ή για 2.621.540 φορολογικές δηλώσεις το εκκαθαριστικό είναι µηδενικό.

Σταθερές ημερομηνίες 

Στο µεταξύ, ο σχεδιασµός από το 2025 προβλέπει σταθερές ηµεροµηνίες έναρξης και λήξης για την περίοδο υποβολής των δηλώσεων, και δη από 1ης Μαρτίου έως 30 Ιουνίου, και την επιβολή κυρώσεων σε φορείς του ∆ηµοσίου και επιχειρήσεις που αναρτούν καθυστερηµένα τα στοιχεία µε τις βεβαιώσεις αποδοχών, αλλά και πλήθος άλλων στοιχείων, µε αποτέλεσµα να «µπλοκάρεται» η όλη διαδικασία.


*Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή»