Attica Bank - Παγκρήτια: Πολλαπλά οφέλη στο deal συγχώνευσης
Το κακό σενάριο
Μάχη Χατζηδάκη - ΣΥΡΙΖΑ για τη συµφωνία συγχώνευσης που διασώζει τα συµφέροντα καταθετών και ∆ηµοσίου
Ως την καλύτερη συµφωνία για την Τράπεζα Αττικής και την ελληνική Οικονοµία χαρακτήρισε ο υπουργός Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών, Κωστής Χατζηδάκης, τη συµφωνία συγχώνευσης Αττικής - Παγκρήτιας Τράπεζας και την αύξηση µετοχικού κεφαλαίου µε τη συµµετοχή του ιδιώτη επενδυτή, της Thrivest. H σχετική σύµβαση συγχώνευσης και επένδυσης µεταξύ του Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας και της Thrivest συζητείται από χθες στη ∆ιαρκή Επιτροπή Οικονοµικών Υποθέσεων της Βουλής και πρόκειται να τεθεί προς ψήφιση από την Ολοµέλεια την Παρασκευή 26 Ιουλίου. Σήµερα, στις 2 το µεσηµέρι, αναµένεται και η τοποθέτηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.
Ο υπουργός ανέγνωσε στην επιτροπή εκτενή αποσπάσµατα από τη σχετική επιστολή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, προς τον ίδιο. Στην επιστολή επισηµαίνεται η ευάλωτη οικονοµική κατάσταση των δύο τραπεζών, Αττικής και Παγκρήτιας, καθώς και ότι η µη επίτευξη συµφωνίας θα οδηγούσαν νοµοτελειακά στην κατάρρευσή τους, αφού δεν θα είχαν πρόσβαση σε δανεισµό από την ΕΚΤ, ενώ δεν διαθέτουν επαρκή ρευστά διαθέσιµα για την κάλυψη ακραίων εκροών καταθέσεων.
Σηµειώνεται ότι το σχέδιο της συγχώνευσης Attica Bank - Παγκρήτιας για τη δηµιουργία του πέµπτου τραπεζικού πόλου θα ενισχύσει τον τραπεζικό ανταγωνισµό. Εντάσσεται δε στις λοιπές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στον τραπεζικό τοµέα και -όπως υπογράµµισε ο κ. Χατζηδάκης αποσκοπούν σε υγιείς τράπεζες και δίκαιο ανταγωνισµό, προς όφελος των καταναλωτών.
*Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή»
Σφοδρή κριτική Κασσελάκη
Σηµειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, µε ανάρτησή του στα social media, άσκησε σφοδρή κριτική προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, για τη συµφωνία, κάνοντας λόγο για «bank pass» στο ιδιωτικό µετοχικό σχήµα Τράπεζας Αττικής και σχολιάζοντας: «καπιταλισµός των “φίλων” µε χρηµατοδότηση του ∆ηµοσίου». Υπεραµυνόµενος της συµφωνίας, ο ΥΠΕΘΟ, Κωστής Χατζηδάκης, είπε ότι, µε βάση την πορεία της Τράπεζας Αττικής την τελευταία 12ετία, τα προβλήµατα που είχε να αντιµετωπίσει, το γεγονός ότι η εποπτική Αρχή επισηµαίνει πως, αν δεν γίνει η συµφωνία, θα έχουµε µια σειρά από προβλήµατα και µε βάση επίσης το γεγονός ότι υπάρχει µια συµφωνία που τέθηκε σε διαπραγµάτευση επί µήνες χωρίς να εµφανισθεί κάποιος άλλος επενδυτής, η συµφωνία αυτή πρέπει να στηριχθεί.Ο υπουργός ανέγνωσε στην επιτροπή εκτενή αποσπάσµατα από τη σχετική επιστολή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, προς τον ίδιο. Στην επιστολή επισηµαίνεται η ευάλωτη οικονοµική κατάσταση των δύο τραπεζών, Αττικής και Παγκρήτιας, καθώς και ότι η µη επίτευξη συµφωνίας θα οδηγούσαν νοµοτελειακά στην κατάρρευσή τους, αφού δεν θα είχαν πρόσβαση σε δανεισµό από την ΕΚΤ, ενώ δεν διαθέτουν επαρκή ρευστά διαθέσιµα για την κάλυψη ακραίων εκροών καταθέσεων.
Το κακό σενάριο
Αυτή η κατάρρευση θα οδηγούσε σε νέο κύµα κόκκινων δανείων, δευτερογενείς επιπτώσεις στις συστηµικές τράπεζες, διαγραφή της αξίας της συµµετοχής του ΤΧΣ στην Τράπεζα Αττικής, κλονισµό της εµπιστοσύνης των αποταµιευτών και πιθανό «bank run» (µαζικές αποσύρσεις καταθέσεων), αλλά κυρίως απώλεια αποταµιεύσεων πάνω από 1,6 δισ. ευρώ, αφού οι µη καλυµµένες καταθέσεις (909.000.000 ευρώ για την Attica Bank και 726.000.000 για την Παγκρήτια) θα χάνονταν. «Αυτό µου λέτε να υπογράψω; Την απώλεια 1,6 δισ. ευρώ καταθέσεων;», διερωτήθηκε ο κ. Χατζηδάκης, απευθυνόµενος σε όσους ξιφουλκούν εναντίον της συµφωνίας.Σηµειώνεται ότι το σχέδιο της συγχώνευσης Attica Bank - Παγκρήτιας για τη δηµιουργία του πέµπτου τραπεζικού πόλου θα ενισχύσει τον τραπεζικό ανταγωνισµό. Εντάσσεται δε στις λοιπές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στον τραπεζικό τοµέα και -όπως υπογράµµισε ο κ. Χατζηδάκης αποσκοπούν σε υγιείς τράπεζες και δίκαιο ανταγωνισµό, προς όφελος των καταναλωτών.
*Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή»