avatar

Τα ωραία του Ανδρέα
Ανδρέας Μαζαράκης

Ρεύμα: "Βάζουν πλάτη" ∆ΕΗ και Protergia τον Αύγουστο - Η αγορά περιµένει και τις εκπτώσεις του ισχυρότερου παίχτη

Τα σενάρια και η επιδότηση της κυβέρνησης

Απορροφά όλη την αύξηση στις τιµές χονδρικής του ρεύµατος η Metlen (Μυτιληναίος)

xrimata-timologia
Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισµού στα τιµολόγια ρεύµατος, µε φόντο το ράλι στη χονδρεµπορική αγορά κατά 45%, που -χωρίς τις εκπτώσεις και τις επιδοτήσεις από την έκτακτη φορολόγηση των «ουρανοκατέβατων» κερδών των ηλεκτροπαραγωγών- θα οδηγήσει σε διπλασιασµό των λιανικών τιµών κοντά στα 25-30 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα τον Αύγουστο από 13,5 λεπτά τον Ιούλιο!

Ανακοινώσεις 

Με τα µάτια όλων να είναι στραµµένα πλέον στις εκπτώσεις που θα κάνει η ∆ΕΗ (ως ο ισχυρότερος παίκτης της αγοράς, καθώς επτά στους δέκα καταναλωτές αγοράζουν ρεύµα από αυτή στα 13,5 λεπτά για τον Ιούλιο) χθες το πρώτο βήµα το έκανε η Protergia της Metlen (εταιρεία Μυτιληναίος), η οποία ανακοίνωσε ότι απορροφά όλη την αύξηση της χονδρικής και κρατά σταθερές τις τιµές στα πράσινα και κίτρινα τιµολόγια για τον Αύγουστο. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι θα «περάσει» στη λιανική και την οποιαδήποτε επιδότηση προέλθει από τη φορολόγηση των παραγωγών ενέργειας από µονάδες φυσικού αερίου.

Η πρωτοβουλία της Protergia σηµαίνει ότι το πράσινο τιµολόγιο της εταιρείας θα διατηρηθεί στα 0,1599 ευρώ/κιλοβατώρα, στο κίτρινο Home Value Simple στα 0,1367 ευρώ και στο Home Value Easy στα 0,0909 ευρώ η κιλοβατώρα. Οι εκπτώσεις που προσφέρει η εταιρεία είναι 38,7% για το πράσινο τιµολόγιο, το οποίο χωρίς αυτές θα διαµορφωνόταν στα 0,268 ευρώ ή 67% υψηλότερα! Αντίστοιχα για το κίτρινο Protergia Home Value Easy η έκπτωση ξεπερνά το 55%, µε τη λιανική τιµή, χωρίς αυτή, να ξεπερνά τα 20,28 λεπτά/κιλοβατώρα, ήτοι 123% υψηλότερα για τον µήνα που έρχεται!

Έκτακτο τέλος 

Η ρύθµιση για την επιβολή έκτακτου τέλους στις µονάδες παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο αναµένεται να κατατεθεί την ερχόµενη εβδοµάδα στη Βουλή, αφού πρώτα οι πάροχοι ανακοινώσουν τις τιµές των νέων τιµολογίων ρεύµατος µε βάση την τιµή που θα κλειδώσει η χονδρική. Το ποσό της έκτακτης φορολόγησης «ακούγεται» ότι θα κινηθεί µεταξύ 50.000.000 έως 80.000.000 ευρώ για το δίµηνο Ιουλίου - Αυγούστου.

Όλα θα κριθούν από τα επίπεδα στα οποία θα κλείσει η χονδρεµπορική στις 30 Ιουλίου, βάσει της οποίας η ∆ΕΗ και οι υπόλοιποι προµηθευτές ενέργειας θα διαµορφώσουν τα τιµολόγια στην αγορά λιανικής για τον Αύγουστο. Μια εβδοµάδα πριν κλείσει ο µήνας η µέση τιµή στο χρηµατιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας κινείται ανοδικά κατά 45% πάνω από την αντίστοιχη του Ιουνίου (142,7 ευρώ έναντι 98 ευρώ).

Στόχος της κυβέρνησης είναι η λιανική τιµή του Αυγούστου να µην ξεπεράσει τα 15-16 λεπτά η κιλοβατώρα, ώστε οι καταναλωτές, µε τη βοήθεια της επιδότησης και των εκπτώσεων των παρόχων, να µην επιβαρυνθούν υπερβολικά καθώς µε τα µέχρι τώρα δεδοµένα οι λιανικές τιµές αναµένεται να διαµορφωθούν πολύ πάνω από τα 20 λεπτά.

Τα σενάρια και η επιδότηση της κυβέρνησης  

Στο σενάριο που το τιµολόγιο του βασικού προµηθευτή «κλειδώσει» π.χ. στα 18 λεπτά, τότε η επιδότηση που θα χορηγήσει η κυβέρνηση θα είναι 3 λεπτά/ κιλοβατώρα, έτσι ώστε τα τιµολόγια να διατηρηθούν στα επίπεδα των 15 λεπτών. Η επιδότηση θα είναι ίδια για όλους τους προµηθευτές. Σύµφωνα πάντα µε το παραπάνω παράδειγµα, µε 3 λεπτά θα επιδοτηθεί τόσο ο πάροχος που θα ανακοινώσει πράσινο τιµολόγιο στα 18 λεπτά όσο και εκείνος µε τιµή στα 25 λεπτά, µε κίνδυνο προφανώς ο τελευταίος να χάσει µαζικά πελάτες.

Το υπουργείο έχει διευκρινίσει ότι οι επιδοτήσεις θα αφορούν όλα τα νοικοκυριά, θα δοθούν οριζόντια, για καταναλώσεις µέχρι 500 KWh, αλλά µόνο για τα κυµαινόµενα, πράσινα και κίτρινα, τιµολόγια, όχι στα σταθερά.



*Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή»