Η Πειραιώς προχωρεί σε αναπροσαρμογή της πολιτικής προμηθειών της και μειώνει κατά 50% την προμήθεια IRIS payments για επαγγελματική χρήση, με στόχο να ενθαρρύνει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και να διευκολύνει περαιτέρω την αποδοχή άμεσων πληρωμών από ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις.

Επιπλέον, η Τράπεζα Πειραιώς, για την περαιτέρω ενίσχυση της προσβασιμότητας στις τραπεζικές υπηρεσίες της, μηδενίζει την προμήθεια εξερχόμενης μεταφοράς πίστωσης έως 15.000 ευρώ από ιδιώτη μέσω Phone Banking, καθώς και την προμήθεια για την πληρωμή πιστωτικής κάρτας άλλης τράπεζας από ιδιώτη μέσω Phone Banking. Σήμερα η προμήθεια και στις δύο κατηγορίες συναλλαγών ανέρχεται σε 6 ευρώ.

Η κυβέρνηση πιέζει για μείωση προμηθειών. Το θέμα είναι ότι όταν προ διετίας άνοιξε για τα καλά ο ασκός του Αιόλου με τις προμήθειες, το πιο σημαντικό που έγινε ήταν η υιοθέτηση του IRIS, που δίνει τη δυνατότητα δωρεάν πιστώσεων από λογαριασμό μιας τράπεζας σε μια άλλη (έως 500 ευρώ την ημέρα) και με την ευκολία της χρήσης απλώς μιας επαφής ή ενός κινητού τηλεφώνου αντί του IBAN. Αν εξαιρεθεί αυτή η εξέλιξη, που μέχρι σήμερα έχει διευκολύνει πάνω από 2,7 εκατομμύρια άτομα να συναλλάσσονται εντελώς δωρεάν, δεν έγιναν ριζικές αλλαγές στα τιμολόγια των χρεώσεων.

Αξίζει να αναφέρουμε ακόμη ότι με απόφαση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών παρατείνεται έως την 31η Αυγούστου η προθεσμία σύνδεσης των επαγγελματικών λογαριασμών ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών με το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS.