kerameos-xatzhdakis

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Σε ισχύ από σήµερα η ένταξη αδύναµων οµάδων και ΑµεΑ - Η διαδικασία και οι εξαιρέσεις

Τι προβλέπεται

Από σήµερα η ρύθµιση οφειλών µε ειδικούς όρους και µε "κούρεµα" έως 50% - Κατηγορίες ωφελουµένων και δυνατότητες αποπληρωµής

Σε ισχύ τίθεται από σήµερα η κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονοµικών και Εργασίας για την ένταξη µε ειδικούς όρους στον Εξωδικαστικό Μηχανισµό των οφειλετών προς τράπεζες, ασφαλιστικά ταµεία και εφορίες που ανήκουν στις κατηγορίες των αδύναµων οµάδων και των Ατόµων µε Αναπηρία και οι οποίοι µπορούν να λάβουν ρύθµιση των χρεών τους µε «κούρεµα» πάνω από 30% και έως 50%.

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Τι προβλέπεται

Σύµφωνα µε την ΚΥΑ των Κ. Χατζηδάκη και Ν. Κεραµέως, η διαδικασία διαπίστωσης της πλήρωσης των κριτηρίων γίνεται στην ίδια πλατφόρµα µέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης (gov.gr) και ωφελούµενοι είναι:

1. Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: κάθε ενήλικο άτοµο που διαµένει µόνο του σε κατοικία και δεν εµπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστηµιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα κλπ.

2. Πολυπρόσωπο νοικοκυριό: όλα τα άτοµα που διαµένουν κάτω από την ίδια στέγη. Τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστηµιακές σχολές και τα άτοµα που τους έχει παραχωρηθεί µέρος ή νοικιάζουν µέρος της κύριας κατοικίας του νοικοκυριού.

3. ∆ικαιούχος: το πρόσωπο το οποίο κατέχει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%. 4. Ανήλικα µέλη: τα µέλη του νοικοκυριού έως 18 ετών.

5. Μονογονεϊκή οικογένεια: ένας µόνος γονέας (άγαµος, σε χηρεία, διαζευγµένος ή σε διάσταση ή λόγω κράτησης του έτερου γονέα σε σωφρονιστικό κατάστηµα), ο οποίος ασκεί κατ’ αποκλειστικότητα εν τοις πράγµασι ή έπειτα από σχετική ανάθεση µε δικαστική απόφαση ή συµβολαιογραφική πράξη, σύµφωνα µε την κείµενη νοµοθεσία, την προσωρινή ή µόνιµη επιµέλεια ενός ή περισσότερων ανήλικων τέκνων.

6. Απροστάτευτα τέκνα: τα ανήλικα µέλη του νοικοκυριού που είναι ορφανά και από τους δύο γονείς ή που κανείς γονέας δεν µπορεί να ασκήσει τη γονική τους µέριµνα λόγω ασθενείας, αναπηρίας, κράτησης ή στρατιωτικής θητείας και που η επιµέλειά τους έχει ανατεθεί µε δικαστική απόφαση σε µέλος του νοικοκυριού.

Κριτήρια υπαγωγής

Στον µηχανισµό υπάγονται οφειλές που ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ, ενώ στο συνολικό εισόδηµα συµπεριλαµβάνεται και το σύνολο των επιδοµάτων και άλλων ενισχύσεων, καθώς και το εισόδηµα που απαλλάσσεται από τον φόρο ή φορολογείται µε ειδικό τρόπο. Το συνολικό εισόδηµα του νοικοκυριού, όπως υπολογίζεται για τους σκοπούς της ένταξης στο πρόγραµµα, δεν µπορεί να υπερβαίνει τις 42.000 ευρώ ετησίως. Για µονοπρόσωπο είναι 14.000 ευρώ και κλιµακώνεται ανάλογα µε τα µέλη της οικογένειες σε 21.000-28.000-35.000 και 42.000 ευρώ. Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν µπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 240.000 ευρώ για το µονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόµενη κατά 30.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο µέλος και έως του ποσού των 360.000 ευρώ.

Εξαιρέσεις 

Επίσης, δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις νοικοκυριών τα µέλη των οποίων βάσει της τελευταίας εκκαθαρισµένης δήλωσης φορολογίας εισοδήµατος:
  •  εµπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελούς διαβίωσης
  •  δηλώνουν δαπάνες για αµοιβές πληρωµάτων σκαφών αναψυχής
  •  δηλώνουν δαπάνες άνω των 1.500 ευρώ για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία
  •  δηλώνουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.

∆ιαδικασία 

Στις περιπτώσεις εισαγωγής στον µηχανισµό γίνεται: 
  • Αναστολή των µέτρων ατοµικής και συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του οφειλέτη εφόσον τηρείται η ρύθµιση. 
  • Έκδοση αποδεικτικού φορολογικής και ασφαλιστικής ενηµερότητας. 
  • Ρύθµιση των δανείων που έχουν εγγύηση του Ελληνικού ∆ηµοσίου.
  • ∆υνατότητα διαγραφής βασικής οφειλής, τόκων, προστίµων και προσαυξήσεων.
  • Μερική διαγραφή χρέους ενώ αποφεύγεται η προσφυγή σε δικαστικές λύσεις. Προϋπόθεση είναι η απόδειξη πραγµατικής οικονοµικής αδυναµίας από την πλευρά του οφειλέτη, των συνοφειλετών καθώς και των εγγυητών.
  • ∆ηµιουργία ενός µακροχρό νιου πλάνου αποπληρωµής των οφειλών που φθάνουν έως τις 240 δόσεις για οφειλές προς το ∆ηµόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και έως 420 δόσεις προς χρηµατοπιστωτικούς φορείς.


*Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή»