Ενδείξεις εκτόνωσης της σύντομης αλλά σφοδρής ενεργειακής κρίσης που εκτόξευσε τις χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού σε δυσθεώρητα επίπεδα λόγω των συνθηκών ακραίου καύσωνα και των προβληματικών διασυνδέσεων στα Βαλκάνια διαφαίνονται στον ορίζοντα.

Η αποκλιμάκωση των τιμών στο ρεύμα λίγα 24ωρα πριν εκπνεύσει ο χρόνος «κλειδώματος» των λιανικών τιμών του Αυγούστου εκπέμπει αισιόδοξα μηνύματα, με τη μέση τιμή χονδρικής, χθες Κυριακή, να υποχωρεί στα 80,95 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν μια εβδομάδα πριν είχε απογειωθεί στα 219,28 ευρώ. Ενδοσυνεδριακά δε, λόγω μειωμένης ζήτησης το Σαββατοκύριακο αλλά και ισχυρής συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα (προσέγγισε το 50%), καταγράφηκαν χθες ακόμη και μηδενικές τιμές στο ρεύμα (0,04 ευρώ ανά μεγαβατώρα), όταν την περασμένη εβδομάδα οι ακραίες τιμές έφταναν ακόμη και τα 850 ευρώ. H αποκλιμάκωση των τελευταίων ημερών έχει οδηγήσει τη μέση τιμή στα 133 ευρώ/μεγαβατώρα.

Παρ’ όλα αυτά, με τη μέση τιμή του Ιουλίου να βρίσκεται σχεδόν 35% υψηλότερα σε σύγκριση με τον Ιούνιο και 121% συγκριτικά με τον Απρίλιο, οι αυξήσεις είναι αναπόφευκτες για τον μήνα Αύγουστο. Η επιβολή έκτακτου τέλους στους ηλεκτροπαραγωγούς με μονάδες φυσικού αερίου θεωρείται δεδομένη, ωστόσο το ύψος της που υπολογίζεται έως 50.000.000 ευρώ θα κριθεί από την τιμολογιακή πολιτική των παρόχων να απορροφήσουν μεγάλο μέρος του κόστους και να παράσχουν σημαντικές εκπτώσεις, όπως πρώτη έπραξε η Protergia, με σκοπό η μέση λιανική τιμή να διατηρηθεί στα 15-16 λεπτά/ανά κιλοβατώρα και να μην αφεθεί να εκτοξευτεί έως και τα 26-30 λεπτά επιβαρύνοντας υπέρμετρα τα νοικοκυριά με έως 500 κιλοβατώρες τον μήνα.

«Κλειδί» αναμένεται να αποτελέσει και πάλι το τιμολόγιο της ΔΕΗ, καθώς ελέγχει το 70% της αγοράς. Η εταιρεία έχει συγκρατήσει με συνεχείς εκπτώσεις την τελική τιμή στα 0,1355 λεπτά ανά κιλοβατώρα και οι εκπτώσεις που θα προσφέρει για τον Αύγουστο θα κρίνουν εν πολλοίς το ύψος της επιδότησης. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, αναμένεται σήμερα ή αύριο Τρίτη να καταθέσει στη Βουλή τη σχετική νομοθετική διάταξη για την επιβολή του έκτακτου τέλους στα υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών, ώστε αυτά να δοθούν ως επιδοτήσεις για τον Αύγουστο στους οικιακούς καταναλωτές με πράσινα και κίτρινα κυμαινόμενα τιμολόγια. Οι πάροχοι αναμένεται να ανακοινώσουν τα τιμολόγια του Αυγούστου στις 2 του μήνα.