«Ραβασάκια» µε φόρους για παλιές «αµαρτίες» στέλνει η ΑΑ∆Ε σε χιλιάδες φυσικά πρόσωπα, ενώ στο στόχαστρο µπαίνουν οι εκκρεµείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήµατος, ΦΠΑ και ακινήτων του 2018 που παραγράφονται στο τέλος του χρόνου.

Εκτιµάται ότι µέχρι τέλος Σεπτεµβρίου θα έχουν σταλεί τουλάχιστον 20.000 ειδοποιητήρια µε φόρους κατ’ εκτίµηση για το εισόδηµα που προκύπτει µε βάση τα στοιχεία και τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η Ανεξάρτητη Αρχή.


Ποιους αφορούν

Στο στόχαστρο βρίσκονται εργαζόµενοι και συνταξιούχοι µε αδήλωτα αναδροµικά και αποδοχές, φορολογούµενοι µε αποδοχές από το εξωτερικό, ιδιοκτήτες ακινήτων µε αδήλωτα εισοδήµατα από ενοίκια αλλά και επαγγελµατίες που ενώ υποβάλλουν µηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ έχουν αυξηµένη επιχειρηµατική δραστηριότητα. Σύµφωνα µε τις οδηγίες που έχει δώσει η ΑΑ∆Ε οι εφοριακοί ελέγχουν και διασταυρώνουν:

  • Τα ηλεκτρονικά αρχεία βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων, αµοιβών από επιχειρηµατική δραστηριότητα και εισοδηµάτων από µερίσµατα, τόκους, δικαιώµατα.
  • ∆ιαθέσιµα στοιχεία που αφορούν λοιπά εισοδήµατα και αντικειµενικές δαπάνες διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, τα οποία αποστέλλονται ετησίως ή περιλαµβάνονται στην τελευταία προ του έτους για το οποίο εκδίδεται πράξη εκτιµώµενου προσδιορισµού φόρου υποβληθείσα δήλωση φόρου εισοδήµατος και στην περιουσιακή κατάσταση του εκάστοτε έτους, όπως αυτή προκύπτει από το Ολοκληρωµένο Πληροφοριακό Σύστηµα Περιουσιολογίου της ΑΑ∆Ε
  • Την ηλεκτρονική βάση δεδοµένων, που είναι διαθέσιµη στην ΑΑ∆Ε και δύνανται να αφορούν την άσκηση επαγγελµατικής ή επιχειρηµατικής δραστηριότητας, καθώς επίσης και από στοιχεία που λήφθηκαν στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών για την εφαρµογή της διεθνούς διοικητικής συνεργασίας στο πεδίο της άµεσης φορολογίας.
  • Κάθε διαθέσιµη πληροφορία από τρίτους. Στις περιπτώσεις που φορολογούµενοι, φυσικά πρόσωπα, παρά την υποχρέωσή τους να υποβάλουν δήλωση φόρου εισοδήµατος δεν την υπέβαλαν, εκδίδεται πράξη εκτιµώµενου προσδιορισµού φόρου εισοδήµατος φυσικών προσώπων µε την προϋπόθεση ότι από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Φορολογική ∆ιοίκηση προκύπτει φορολογητέα ύλη για τον κατ’ εκτίµηση προσδιορισµό της φορολογικής υποχρέωσης και ποσό φόρου προς βεβαίωση για τον φορολογούµενο που υπερβαίνει το ποσό των 30 ευρώ. Στην εκδοθείσα πράξη προσδιορισµού φόρου αναφέρεται ότι η Φορολογική ∆ιοίκηση προέβη στον εκτιµώµενο προσδιορισµό φόρου λόγω µη υποβολής δήλωσης του φορολογούµενου µέχρι την ηµεροµηνία έκδοσης της πράξης εκτιµώµενου προσδιορισµού του φόρου.


Επίσης, αναγράφονται τα στοιχεία εκείνα που έλαβε υπόψη της για τον κατ’ εκτίµηση προσδιορισµό της φορολογικής του υποχρέωσης. Τα στοιχεία αυτά δύνανται να αναφέρονται και σε ξεχωριστό φύλλο, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο κοµµάτι της πράξης του εκτιµώµενου προσδιορισµού φόρου.

Το «ραβασάκι» µε τον έξτρα φόρο κοινοποιείται στον φορολογούµενο ο οποίος λαµβάνει στην προσωπική θυρίδα του στην ψηφιακή πύλη myAADE ειδοποίηση µε διαδροµή (link) που τον οδηγεί στην αντίστοιχη σελίδα του δικτυακού τόπου της ΑΑ∆Ε, στην οποία έχει τη δυνατότητα να δει και να εκτυπώσει την εκδοθείσα πράξη προσδιορισµού φόρου. Επιπρόσθετα αποστέλλεται ηλεκτρονική ειδοποίηση στη δηλωθείσα από τον φορολογούµενο διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδροµείου.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή