Τετραπλό «λίφτινγκ» ανασχεδιάζει το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σε ισάριθμα προγράμματα κατοικίας για 34.750 αδύναμες οικονομικά οικογένειες και ανέργους, τα οποία πρόκειται να τεθούν προς υλοποίηση από το ερχόμενο φθινόπωρο.

Πρόκειται για τέσσερα προγράμματα: Το «Σπίτι μου 2», το οποίο φιλοδοξεί μέσω δανεισμού από τράπεζες με χαμηλά και μηδενικά για τους πολύτεκνους επιτόκια να καλύψει τις στεγαστικές ανάγκες 20.000 οικογενειών. Το «Κάλυψη», το οποίο θα καλύψει μέσω της αξιοποίησης δημόσιων κτιρίων και οικοπέδων με ΣΔΙΤ τις ανάγκες 12.500 οικογενειών.

Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Νοικιάζω», μέσω του οποίου θα διατεθούν 1.000 κλειστά διαμερίσματα σε οικογένειες με χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια, με κάλυψη του ενοικίου μέσω επιδότησης. Και το πρόγραμμα «Κοινωνικής Αντιπαροχής», που φιλοδοξεί να στεγάσει 1.250 οικογένειες ανέργων, με κάλυψη ενοικίου και λογαριασμών για 2+1 έτη.

Πιο αναλυτικά, οι αλλαγές που προωθούνται από το υπουργείο στα στεγαστικά προγράμματα αφορούν:

-«Σπίτι μου 2»: Θα πριμοδοτηθεί για την επόμενη διετία ο τραπεζικός δανεισμός 20.000 δικαιούχων με υψηλότερα ηλικιακά όρια (για δικαιούχους 30-49 ετών), καθώς και με διευρυµένα εισοδηµατικά κριτήρια (έως 40.000 ευρώ). Για τους πολύτεκνους το ποσό θα αυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ θα είναι μηδενικά τα επιτόκια δανεισμού για την αγορά στέγης. Ταυτόχρονα, αναμένεται να αρθεί και το σκέλος της παλαιότητας κτιρίων, που ήταν μέχρι 15 χρόνια, και να διευρυνθεί στα 30 χρόνια λόγω της αδυναµίας της αγοράς ακινήτων να καλύψει τις ανάγκες.

-«Ανακαινίζω - Νοικιάζω»: Ο δικαιούχος που θα επιδοτηθεί, προκειμένου να νοικιάσει ένα «αδρανές» και κλειστό ακίνητο, θα λάβει το ποσό των 6.000 ευρώ για να χρηματοδοτήσει εργασίες ανακαίνισης κενού ακινήτου, ώστε να το ρίξει και πάλι στην αγορά. Η επιδότηση αυξάνεται κατά 60% σε δάνειο των 10.000 ευρώ, από 4.000 ευρώ που είναι σήμερα. Το πρόγραμμα επιδοτεί μια σειρά από δαπάνες, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να ανακαινίσουν κατοικίες που σήμερα είναι κενές, με τη δέσμευση ότι θα τις εκμισθώσουν τουλάχιστον για μία τριετία. Αυτή τη στιγμή, βάσει των όρων που έχει το πρόγραμμα, στους δικαιούχους δίδεται η δυνατότητα να εισπράξουν «ζεστό» χρήμα και να λάβουν ως προκαταβολή έως το 50% της συνολικής επιδότησης, δηλαδή έως και 2.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, σήμερα στο πρόγραμμα μπορούν να υπαχθούν φυσικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων με χρήση κατοικίας για ένα ακίνητο με χρήση κατοικίας, εφόσον πληρούνται, μεταξύ άλλων, οι εξής προϋποθέσεις: Οι δικαιούχοι διαθέτουν την πλήρη κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου σε ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 50%. Το ακίνητο έχει έκταση κύριων χώρων έως 100 τ.μ. και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή, ενώ οι δικαιούχοι έχουν ετήσιο, οικογενειακό, πραγματικό φορολογητέο εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία της οποίας η συνολική αξία δεν ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.

-«Κάλυψη»: Σχεδιάζεται η ανέγερση μέσω ΣΔΙΤ περισσότερων από 2.500 κατοικιών, οι οποίες θα διατεθούν σε πολίτες έως 39 ετών (με βάση εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια), με πολύ χαμηλό ενοίκιο και δυνατότητα αγοράς τους μετά από μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο (rent to own). Στο πρόγραμμα αυτό θα αξιοποιηθούν και ακίνητα του Δημοσίου, όπως και οικόπεδα, όπου οι εργολάβοι θα αναλάβουν να χτίσουν διαμερίσματα και θα επιδοτούνται μέσω του ενοικίου μέχρι την αγορά του διαμερίσματος από τον δικαιούχο.

- «Κοινωνική Αντιπαροχή»: Αφορά στη στέγαση άνεργων οικογενειών μέσω της επιδότησης ενοικίου για 2+1 έτη «Κάλυψη», που θα πληρώνει τα ενοίκια 2.500 οικογενειών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αύξηση κατά 50 ευρώ του ποσού του ενοικίου, καθώς και αύξηση του ποσού για οικοσκευή κ.ά. Η επιδότηση ενοικίου φθάνει έως τα 400 ευρώ, ενώ υπάρχει η δυνατότητα στους πρώην ωφελούμενους να λάβουν επίδομα στέγασης για 1+1 χρόνια εφόσον υπάρχει ενεργή σύμβαση μίσθωσης. Η επιδότηση ενοικίου με 300 ευρώ μηνιαίως από 250 ευρώ θα αφορά σε μονοπρόσωπο νοικοκυριό. Για νοικοκυριό με δύο μέλη, έως του ποσού των 350 ευρώ μηνιαίως (από 300). Για νοικοκυριό με τρία και περισσότερα μέλη έως του ποσού των 400 ευρώ μηνιαίως (από 350), ενώ αυξάνονται οι δαπάνες οικοσκευής κατά 200 ευρώ και διαμορφώνονται από τα 1.000 στα 1.200 ευρώ έως 1.500 ευρώ για τριμελή οικογένεια.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά