Το... τελευταίο μίλι για την πλήρη εξυγίανση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας θα «τρέξει» η συγχώνευση Attica Bank - Παγκρήτιας Τράπεζας και η εν συνεχεία κεφαλαιακή ενίσχυση της πρώτης τον Οκτώβριο. Η σχετική σύμβαση, που συζητήθηκε την εβδομάδα αυτή στη Βουλή και ψηφίστηκε την Πέμπτη (25/7) από την Ολομέλεια, διασφαλίζει ότι η τράπεζα που θα προκύψει από τη συγχώνευση θα έχει το κρίσιμο μέγεθος για να επιτύχει ανάπτυξη και κερδοφορία, χάρη στις σημαντικές συνέργειες που δημιουργούνται. Κυρίως, θα μπορεί να λειτουργήσει ως ο πέμπτος τραπεζικός πόλος προς όφελος νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό στην παροχή τραπεζικών υπηρεσιών και στις χρηματοδοτήσεις.

Οπως προκύπτει και από τα λεγόμενα του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, στο πλαίσιο της ομιλίας του στη Βουλή για το σχέδιο δημιουργίας του πέμπτου τραπεζικού πόλου, η νέα τράπεζα από τη συγχώνευση Attica Bank - Παγκρήτιας, απαλλαγμένη από τα βάρη του παρελθόντος και με ένα κρίσιμο μέγεθος, ικανό να ανταγωνισθεί τις σημαντικές τράπεζες, αναμένεται να έχει σημαντικά οφέλη σε αρκετούς τομείς. Ενδεικτικά:

  • Ενίσχυση του ανταγωνισμού, με θετική επίδραση στο κόστος και στην ποιότητα των τραπεζικών υπηρεσιών (π.χ. κόστος νέων δανείων και καταθέσεων, κόστος προμηθειών, ψηφιοποίηση κ.λπ.).
  • Η νέα τράπεζα θα μπορεί να καλύψει τμήματα της αγοράς στα οποία δεν υπάρχει σήμερα ικανοποιητική κάλυψη της ζήτησης για δάνεια, ιδίως μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας.
  • Η νέα τράπεζα, υπό όρους και προϋποθέσεις, θα μπορεί να διευκολύνει την εξυγίανση του ιδιωτικού χρέους μέσω της επιλεκτικής αναχρηματοδότησης βιώσιμων πιστούχων, που είχαν βρεθεί εκτός τραπεζικού συστήματος.
  • Επιπλέον, η εξυγίανση των ισολογισμών των δύο τραπεζών θα συμβάλει στη μείωση του μέσου όρου των μη εξυπηρετούμενων δανείων για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, προς τα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Οι καταθέσεις

Με στοιχεία Δεκεμβρίου 2023, το συνδυασμένο μερίδιο αγοράς για τις δύο υπό συγχώνευση τράπεζες (Attica Bank και Παγκρήτια) ανέρχεται σε περίπου 2,5%. Το ενεργητικό της Attica Bank είναι 3,77 δισ. ευρώ και της Παγκρήτιας 3,45 δισ. ευρώ, οι καταθέσεις της Παγκρήτιας είναι 2,6 δισ. ευρώ και της Attica Bank 3,15 δισ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων του 2023 ανήλθαν σε 90,8 εκατ. ευρώ για την Παγκρήτια Τράπεζα έναντι 28,6 εκατ. ευρώ για την Τράπεζα Αττικής.

Η συμφωνία μετόχων για την κεφαλαιακή ενίσχυση της Attica Bank προβλέπει την εισροή νέων κεφαλαίων ύψους περίπου 730 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, η Attica Bank θα αποπληρώσει άμεσα στο ελληνικό Δημόσιο Tier2 ομόλογο 100 εκατ. ευρώ, το οποίο, αν δεν γινόταν η συμφωνία, θα ήταν εξαιρετικά αβέβαιη η αποπληρωμή του. Στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα εισφέρουν:

  • Το ΤΧΣ ποσό περίπου 475 εκατ. ευρώ.
  • Ο e-ΕΦΚΑ περίπου 48 εκατ. ευρώ. Δηλαδή η καθαρή χρηματική συνεισφορά του Δημοσίου θα είναι περίπου 423 εκατ. ευρώ (475 εκατ. από το ΤΧΣ συν 48 από τον ΕΦΚΑ μείον 100 εκατ. που είναι η αποπληρωμή του ομολόγου). Επιπλέον, το Δημόσιο θα έχει όφελος άλλα 44 εκατ. ευρώ.
  • Το ΤΜΕΔΕ 12 εκατ. ευρώ.

Η Thrivest Holdings με τους ιδιώτες επενδυτές θα εισφέρουν 200 εκατ. ευρώ, καθώς και το σύνολο των μετοχών της Παγκρήτιας Τράπεζας.

Δημοσιεύτηκε στο MoneyPro των Παραπολιτικών το Σάββατο, 27 Ιουλίου