Κοινωνικές παροχές 4,2 δισ. ευρώ στη ∆ΕΘ: Πακέτο µέτρων υπέρ ευάλωτων, οικογενειών και απασχόλησης θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός το φθινόπωρο
Παροχές και μέτρα
Ενισχύσεις εισοδημάτων και φοροελαφρύνσεις 880.000.000 ευρώ στον Προϋπολογισμό του 2025
Η κυβέρνηση θα τρέξει το επόµενο διάστηµα ένα µεγάλο πακέτο µέτρων ύψους 4,2 δισ. ευρώ, ώστε να ενισχύσει την ελληνική οικογένεια. Οι εντολές από τον πρωθυπουργό δόθηκαν, ώστε να στηριχθεί η κοινωνία, ιδίως στη στεγαστική πολιτική, στην αύξηση όλων των κοινωνικών επιδοµάτων, στην ενίσχυση των τρίτεκνων µε τα «προνόµια» της πολυτεκνίας και τα µέτρα για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων, των γυναικών και των µακροχρόνια ανέργων.
Ο πρωθυπουργός ήδη έχει δώσει όλες τις οδηγίες, ενώ το σχετικό πρόγραµµα ανακοινώνεται στη ∆ΕΘ από τον ίδιο. Αναλυτικά:
1. ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οδηγούµαστε σε στήριξη των νοικοκυριών για εξασφάλιση πρώτης κατοικίας µε:
- Μεγάλη ενίσχυση από το πρόγραµµα «Σπίτι µου 2». Θα επιχορηγηθούν την επόµενη διετία µέσω τραπεζών 20.000 δικαιούχοι.
- Αυξάνονται τα ηλικιακά όρια και πάµε έως τα 50 έτη ηλικίας.
- ∆ιευρύνονται τα εισοδηµατικά κριτήρια στις 40.000 ευρώ ετησίως.
- Στους πολύτεκνους το ποσό θα αυξηθεί κατά 4.000 ευρώ για κάθε παιδί.
- Επίσης στους πολύτεκνους θα είναι µηδενικά τα επιτόκια δανεισµού για την αγορά στέγης.
- Σχεδόν µηδενίζονται τα επιτόκια δανεισµού και σε τρίτεκνες οικογένειες.
- Το πρόγραµµα «Κάλυψη» θα καταβάλλει τα ενοίκια 4.000 ευάλωτων οικογενειών.
2. ΕΠΙ∆ΟΜΑΤΑ
Στον τοµέα των επιδοµάτων έχουµε τα εξής:
- Αύξηση του επιδόµατος παιδιού.
- Πλήρης αναµόρφωση όλων των επιδοµάτων, ώστε να γίνουν πιο λειτουργικά.
- Το επίδοµα µητρότητας επεκτείνεται και σε συµβασιούχες εργαζόµενες, όπως και στην Εκπαίδευση σε ωροµίσθιες, καθηγήτριες και δασκάλες.
- Πάνω από 200.000 οικογένειες τρίτεκνων εντάσσονται πλέον στην κατηγορία των πολύτεκνων. ∆ηλαδή, ίδια επιδόµατα και προνόµια, όπως οι έχοντες τέσσερα τέκνα και άνω!
3. ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
- Ενισχύεται η απασχόληση των νέων κάτω των 30 ετών.
- Ρυθµίζονται εξαρχής θέµατα απασχόλησης γυναικών.
- ∆ίδονται κίνητρα για την ενθάρρυνση της εργασίας άνω των 55 ετών.
4. ΠΡΟΝΟΙΑ
Πλέον, το πιλοτικό πρόγραµµα του «Προσωπικού Βοηθού» επεκτείνεται. Στόχος το 2025 να φτάσουν οι ωφελούµενοι τα 1.800 άτοµα. Πληροφορίες από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι οι παρεµβάσεις αυτές κινούνται πέραν των αυξήσεων σε µισθούς και συντάξεις, όπως και η παρέµβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην τιµή του ηλεκτρικού ρεύµατος. Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός θα επιβλέπει προσωπικά κάθε οικονοµικό βηµατισµό υπέρ της κοινωνίας. Όλα αυτά χωρίς να διασαλευθεί η οικονοµική σταθερότητα, τη στιγµή που χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία ελέγχονται για υπερβολικό έλλειµµα…
Ενισχύσεις εισοδημάτων και φοροελαφρύνσεις 880.000.000 ευρώ στον Προϋπολογισμό του 2025
Χαρτί και μολύβι» έχουν πάρει στο οικονομικό επιτελείο για την πρώτη σύσκεψη επί του Προϋπολογισμού του 2025 που θα ενσωματώνει νέες τονωτικές παρεμβάσεις στα εισοδήματα και ελαφρύνσεις ύψους 880.000.000 ευρώ σε συνδυασμό με τις προβλέψεις για μεγαλύτερη ανάπτυξη, χαμηλότερο πληθωρισμό και δημόσιο χρέος. Σε δημοσιονομικό πεδίο, ο προϋπολογισμός «ευθυγραμμίζεται» πλήρως με τους νέους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας που βάζουν τέλος στην πολιτική των «ανοικτών θυρών» και των έκτακτων υποσχέσεων με τις «ανώτατες οροφές» που μπαίνουν στις πρωτογενείς δαπάνες.
Πλέον τα κρατικά έξοδα αποτελούν το βασικό εργαλείο δημοσιονομικής πειθαρχίας, καθώς δεν θα μπορούν να αυξηθούν περισσότερο από 3%, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τα πρωτογενή πλεονάσματα, για τα οποία έτσι κι αλλιώς η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να υπηρετεί τον στόχο του 2,1% για τα επόμενα χρόνια. Με βάση το νέο στρατηγικό κανόνα για τις δαπάνες, η χώρα δεν μπορεί να υπερβεί το 2025 τα 115 δισ. ευρώ από περίπου 111,6 δισ. ευρώ φέτος, ενώ μέσα σε αυτό το όριο θα πρέπει να «χωρέσουν» όλα τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής: από τις φορολογικές ελαφρύνσεις και τα επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης μέχρι τις αυξήσεις στις συντάξεις και τις νέες προσλήψεις στο Δημόσιο.
Ο προϋπολογισμός του 2025
Ο Προϋπολογισμός του 2025 θα περιλαμβάνει τις πρόσθετες παρεμβάσεις 880.000.000 ευρώ για τις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, όπως η νέα αύξηση των συντάξεων με βάση το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό, με κόστος περί τα 400.000.000 ευρώ, τη μείωση κατά 0,5% των ασφαλιστικών εισφορών με κόστος 225.000.000 ευρώ, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος με κόστος 120.000.000 ευρώ, τη μονιμοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο με νέα μέθοδο, με εκτιμώμενο κόστος περί τα 100.000.000 ευρώ, την παράταση της αναστολής του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές με κόστος 20.000.000 ευρώ και την αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος με κόστος 15.000.000 ευρώ.
Πέρα από τα «κλειδωμένα» μέτρα, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας εξετάζουν να κάνουν την έκπληξη στη ΔΕΘ με το χριστουγεννιάτικο επίδομα ανοίγοντας την πόρτα σε περισσότερους, αλλά οι οριστικές αποφάσεις για το ύψος της ενίσχυσης, τα κριτήρια και τους δικαιούχους θα ληφθούν αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε θα υπάρχει ασφαλής εικόνα για τα ακριβή δημοσιονομικά περιθώρια με βάση την πορεία του προϋπολογισμού και την ταχύτητα της ανάπτυξης. Σήμερα πάντως αποστέλλονται στο Γενικό Λογιστήριο οι προτάσεις από τους φορείς και τα υπουργεία με τις εκτιμήσεις των εσόδων και των δαπανών για φέτος και το 2025. Στο μέτωπο της ανάπτυξης, ο προϋπολογισμός υιοθετεί την πρόβλεψη για οριακή επιτάχυνση του ΑΕΠ στο 2,6% από 2,5% φέτος με περαιτέρω εξασθένηση του πληθωρισμού στο 2% από 2,6% που είναι η εκτίμηση για φέτος. Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος προβλέπεται περαιτέρω συρρίκνωση στο 146,3% το 2025 από 152,7% το 2024, που θα ανοίξει τον δρόμο για νέα αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα.
*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή