Η Metlen Energy & Metals, η εταιρεία του Ευάγγελου Μυτιληναίου, συνεχίζει να «χτυπά» νέα ιστορικά ρεκόρ, ξεπερνώντας τις εκτιµήσεις αναλυτών και αγορών. Ειδικότερα, κατά το α' εξάµηνο σηµειώθηκε ιστορικό ρεκόρ καθαρής κερδοφορίας. Όπως µάλιστα διακρίνεται από τα οικονοµικά αποτελέσµατα που ανακοινώθηκαν, το διεθνοποιηµένο και διαφοροποιηµένο µοντέλο ανάπτυξης του Οµίλου επιδεικνύει σοβαρή ανθεκτικότητα, ενώ συνεχίζονται οι µεγάλες βιοµηχανικές επενδύσεις και η επέκταση στον τοµέα των Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία του Ευάγγελου Μυτιληναίου:

Ο κύκλος εργασιών διαµορφώθηκε στα 2,482 δισ. ευρώ, σε σύγκριση µε τα 2,516 δισ. ευρώ το α' εξάµηνο του 2023, παρά τη σηµαντική µείωση των τιµών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου καθόλη τη διάρκεια του εξαµήνου.

474 εκατ. ευρώ κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), έναντι 437 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούµενου έτους (αύξηση 8%), µε παράλληλη αύξηση του λειτουργικού περιθωρίου κατά 169 µονάδες βάσης.

282 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη µετά από δικαιώµατα µειοψηφίας, έναντι 268 εκατ. ευρώ το α' εξάµηνο του 2023. Αντίστοιχα, τα κέρδη ανά µετοχή διαµορφώθηκαν σε 2,04 ευρώ έναντι 1,94 ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούµενου έτους. Ο καθαρός δανεισµός σε προσαρµοσµένη βάση διαµορφώθηκε σε 1,774 δισ. ευρώ, εξαιρουµένου του δανεισµού χωρίς αναγωγή (non-resource). Παρά το εντατικό επενδυτικό πρόγραµµα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, το προσαρµοσµένο Net Debt/ EBITDA διαµορφώθηκε στο 1,76x, επίπεδο εφάµιλλο ή και καλύτερο από τις επιδόσεις εταιρειών εντός της επενδυτικής βαθµίδας. Σύµφωνα µε τις αξιολογήσεις των Οίκων FITCH και S&P, η εταιρεία βρίσκεται ένα βήµα από την επίτευξη του στόχου κατάκτησης της επενδυτικής βαθµίδας, πρώτη φορά στην ιστορία της.

H Metlen πέτυχε ακόµα µία φορά την ιστορικά υψηλότερη επίδοσή της σε α' εξάµηνο έτους µε οδηγό τον τοµέα της Ενέργειας. Συγκεκριµένα, πέραν της σηµαντικής συνεισφοράς της M Renewables (ΑΠΕ Ελλάδας και εξωτερικού), η οποία είδε την κερδοφορία της να αυξάνεται σηµαντικά (+61%) σε σύγκριση µε το α' εξάµηνο του 2023, ο κλάδος της Ενέργειας ευνοήθηκε επίσης από την ουσιαστική ενδυνάµωση του ελληνικού Utility, το οποίο, σε επίπεδο µεριδίου αγοράς, προσέγγισε στο τέλος του α' εξαµήνου του 2024 το 20%, τόσο στην παραγωγή όσο και στην προµήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο κλάδος των Μετάλλων στο α' εξάµηνο του 2024 ξεπέρασε τα ιστορικά υψηλά επίπεδα κερδοφορίας του α' εξαµήνου του 2023, αποτέλεσµα τόσο της ενδυνάµωσης των premia του αλουµινίου όσο και της τιµής του API της Αλουµίνας.

Βασικά οικονομικά μεγέθη για το α’ εξάμηνο του 2024

metlen-stoixria

Η επίδοση ρεκόρ σε επίπεδο εξαµήνου για τον τοµέα των Μετάλλων οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έγκαιρη ανάληψη δράσεων από τη διοίκηση της Εταιρείας αναφορικά τόσο µε την κατοχύρωση ευνοϊκών τιµών LME, αξιοποιώντας στο έπακρο τις ευκαιρίες που της δόθηκαν το προηγούµενο διάστηµα, όσο και στον αυστηρό έλεγχο του κόστους. Το τελευταίο, µετά και τη λήξη του συµβολαίου µε τη ∆ΕΗ και την πλήρη ανάληψη της ηλεκτροδότησης του εργοστασίου του αλουµινίου από την Protergia, αποτελεί βασικό άξονα της ενίσχυσης της κερδοφορίας του τοµέα των Μετάλλων το 2024 έναντι του 2023.

Τα παραπάνω, σε συνδυασµό µε τις κοµβικής σηµασίας συνέργειες που προσφέρει η συνύπαρξη των κλάδων Ενέργειας και Μετάλλων, διατηρούν τη Metlen µεταξύ των ανταγωνιστικότερων παραγωγών αλουµινίου και αλουµίνας παγκοσµίως. Σχολιάζοντας τα οικονοµικά αποτελέσµατα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της Εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος, ανέφερε: «Οι ισχυρές οικονοµικές επιδόσεις στο α' εξάµηνο του 2024 επιβεβαιώνουν την εδραίωση της Metlen στα ιστορικά υψηλά επίπεδα µεγεθών που έχει κατακτήσει µετά τον εταιρικό µετασχηµατισµό του 2022.

Σε µια χρονιά µε έντονες προκλήσεις, σε περιβάλλον υψηλών επιτοκίων και έντονης γεωπολιτικής αστάθειας, το επιχειρηµατικό µοντέλο της Metlen, το οποίο έχει στον πυρήνα του τις σηµαντικές συνέργειες που επιφέρει η συνύπαρξη των κλάδων Ενέργειας και Μετάλλων, καταδεικνύει ακόµα µια φορά ανθεκτικότητα και µας επιτρέπει να είµαστε αισιόδοξοι για την επίτευξη των φιλόδοξων επιχειρηµατικών στόχων που έχουµε θέσει για το σύνολο τους έτους».

Κατόπιν των ανακοινώσεων, η αγορά σχολίασε για τη Metlen πως παρουσίασε ισχυρά αποτελέσµατα που ξεπέρασαν τις εκτιµήσεις της αγοράς και Πειραιώς, ΑΧΙΑ, Παντελάκης Χρηµατιστηριακή, BETA, Alpha, ΕΤΕ, Citi διατήρησαν τη σύσταση buy για τη µετοχή που διαπραγµατεύεται σε ελκυστικά επίπεδα. Παράλληλα, επιβεβαιώνουν ότι η Metlen βρίσκεται σε πορεία επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί για το σύνολο της χρονιάς, ήτοι αύξηση κερδοφορίας περίπου 10%.

Παράλληλα, η αγορά εξέλαβε ως ιδιαίτερα θετικά τα αποτελέσµατα του κλάδου της Ενέργειας, παρά τη µείωση των τιµών του αερίου και το εποχικά αδύναµο δεύτερο τρίµηνο για την ηλεκτροπαραγωγή και σηµειώνουν τις ιδιαίτερα ισχυρές επιδόσεις της MRES και τα αυξηµένα µερίδια αγοράς στην παραγωγή και προµήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, επισηµαίνεται η σηµαντική άνοδος για τα margins της δραστηριότητας του αλουµινίου λόγω συγκράτησης του κόστους, ενώ σε πολύ καλά επίπεδα παραµένει ο καθαρός δανεισµός, µε τη Metlen να βρίσκεται ένα βήµα πριν από την επενδυτική βαθµίδα.


*Δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»