avatar

Μαγκαζίνο
Γιώργος Πιέρρος

Κτηµατολόγιο: Τέλος στη γραφειοκρατία για τους ιδιοκτήτες ακινήτων - Οι στόχοι της νέας νομοθετικής ρύθμισης

Αναλυτικά οι διατάξεις του νοµοσχεδίου

Κλείνουν οριστικά τα υποθηκοφυλακεία, ολοκληρώνεται το Κτηµατολόγιο, απλοποιούνται οι µεταβιβάσεις µε τη βοήθεια της τεχνητής νοηµοσύνης

ktimatologio-akinita
Τους βασικούς άξονες του νοµοσχεδίου για το Κτηµατολόγιο παρουσίασαν κατά τη διάρκεια του υπουργικού συµβουλίου ο υπουργός Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, ∆ηµήτρης Παπαστεργίου, και ο υφυπουργός Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Στόχοι της νέας νοµοθετικής ρύθµισης είναι η ολοκλήρωση της κτηµατογράφησης µέχρι το 2025, η ενσωµάτωση της τεχνητής νοηµοσύνης στον νοµικό έλεγχο συµβολαίων και η απλοποίηση των διαδικασιών µεταβίβασης ακινήτων. Συγκεκριµένα οι κύριες διατάξεις του νοµοσχεδίου είναι:

1. Η ολοκλήρωση της κτηµατογράφησης το 2025
  • Το Κτηµατολόγιο γίνεται ο µοναδικός φορέας που θα διαχειρίζεται όλες τις συναλλαγές ακινήτων, µε ενιαίους κανόνες, ψηφιακά εργαλεία για όλους και ψηφιοποιηµένο αρχείο υποθηκοφυλακείων.
  • Τα υποθηκοφυλακεία θα κλείσουν οριστικά µέχρι το τέλος του 2024, ενώ τελική προθεσµία για δηλώσεις ακινήτων παραµένει η 30ή Νοεµβρίου 2024.
  • Το νοµοσχέδιο φέρνει τη σύµπτυξη τελικών σταδίων στις µελέτες κτηµατογράφησης που εκκρεµούν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος ολοκλήρωσης το 2025.

2. Η χρήση τεχνητής νοηµοσύνης στον νοµικό έλεγχο συµβολαίων
  • Η υποστηρικτική χρήση εργαλείων τεχνητής νοηµοσύνης θα µειώσει τον χρόνο διεκπεραίωσης πολύπλοκων υποθέσεων κάτω από το µισό.
  • Το νοµοσχέδιο εισάγει το πλαίσιο για την ασφαλή χρήση της.

3. Ο απεγκλωβισµός χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων που ήταν όµηροι γραφειοκρατίας
  • Ένα πάγιο αίτηµα της κτηµαταγοράς ικανοποιείται. Θεσπίζεται η δυνατότητα µονοµερούς τροποποίησης της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας όταν διαπιστώνεται µικρή διαφορά µεταξύ της µέτρησης τετραγωνικών µε σύγχρονα µέσα και των τετραγωνικών που αναφέρονται στο παλιό συµβόλαιο.
  • Η ρύθµιση αυτή θα δώσει λύση σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που είναι εγκλωβισµένοι σε αδιέξοδα λόγω µικρών διαφορών στα τετραγωνικά µέτρα.

4. Η θεσµοθέτηση πιστοποιηµένου µηχανικού µε δικαίωµα υπογραφής για τις χιλιάδες χωρικές µεταβολές.
  • Εύκολες και γρήγορες διορθώσεις στα λάθη παλιών µελετών κ τηµατογράφησης.
  • Καταργείται η έγχαρτη διαδικασία, έρχεται νέα ψηφιακή πλατφόρµα που θα δίνει λύση στο 1/3 του χρόνου.

*Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή»