Αυξηµένους λογαριασµούς ρεύµατος κατά 18%-20% θα λάβουν αυτόν τον µήνα τα περισσότερα από τα 7.000.000 νοικοκυριά που έχουν πράσινα ή κίτρινα κυµαινόµενα τιµολόγια. Στην πράξη, ένα νοικοκυριό µε κατανάλωση 300 κιλοβατώρες ανά µήνα που τον Ιούλιο πλήρωνε για ρεύµα περίπου 40 ευρώ, τον Αύγουστο θα επιβαρυνθεί µε επιπλέον 4,5 ευρώ.

«Και πάλι καλά να λέµε», αναφέρει η λαϊκή ρήση, γιατί η τιµή της κιλοβατώρας που θα κληθούµε να πληρώσουµε για τον Αύγουστο µε 15-16 λεπτά του ευρώ για κατανάλωση µέχρι 500 κιλοβατώρες θα προσέγγιζε τα 26-30 λεπτά ανά κιλοβατώρα, αν µεγάλοι προµηθευτές, όπως η ∆ΕΗ, η Protergia, η Ήρων, το Φυσικό Αέριο κ.ά., δεν προχωρούσαν σε πολύ µεγάλες εκπτώσεις της τάξης του 40%, για να απορροφήσουν την εκτόξευση των τιµών της χονδρεµπορικής στο χρηµατιστήριο ενέργειας.

Και επιπλέον, αν δεν παρενέβαινε η κυβέρνηση για να επιβάλει έκτακτο φόρο 10 ευρώ/µεγαβατώρα στους ηλεκτροπαραγωγούς ενέργειας µε φυσικό αέριο από τον επόµενο µήνα και πιθανόν έως τον Οκτώβριο, ώστε να συγκεντρώσει 30.000.000-40.000.000 ευρώ ανά µήνα και να δηµιουργήσει «αποθεµατικό», που µπορεί να επιδοτήσει τους λογαριασµούς τόσο για τον Αύγουστο µε 1-3 λεπτά την κιλοβατώρα όσο και για το επόµενο διάστηµα σε περίπτωση νέας ενεργειακής κρίσης, που θα εκτοξεύσει τις τιµές, όπως συνέβη µεταξύ Απριλίου-Ιουλίου, όταν οι χονδρεµπορικές τιµές απογειώθηκαν από τα 60 στα 135,18 ευρώ ανά µεγαβατώρα, που έκλεισε χθες η µέση τιµή του Ιουλίου (+37% από τον Ιούνιο). Με βάση αυτή την τιµή θα ανακοινωθούν σήµερα το βράδυ τα τιµολόγια λιανικής των παρόχων.

Η σχετική τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον έκτακτο φόρο καθορίστηκε στα 10 ευρώ/µεγαβατώρα και θα επιβληθεί για την κατανάλωση που θα κάνουν οι µονάδες φυσικού αερίου τον Αύγουστο, µε δυνατότητα παράτασης συνολικά για τρεις µήνες, και όχι τον Ιούλιο, όπως προέβλεπε το αρχικό πλάνο, καθώς κρίθηκε ότι θα απαιτηθούν αρκετά µικρότερα ποσά για επιδοτήσεις. Τα ποσά που αναµένει να συγκεντρώσει από τον φόρο η κυβέρνηση υπολογίζονται σε 30.000.000 ευρώ, µε βάση την κατανάλωση αερίου του Αυγούστου του 2023, και αρκούν για να καλύψουν τα περίπου 20.000.000-25.000.000. ευρώ που εκτιµάται ότι θα χρειαστούν για να ενισχυθούν όλα τα οικιακά κυµαινόµενα (πράσινα, κίτρινα) τιµολόγια του επόµενου µηνός, ώστε να διατηρηθεί το µέσο πράσινο τιµολόγιο στην αγορά ρεύµατος στα επίπεδα των 14,5-15 λεπτών/κιλοβατώρα.

Εν αναµονή της ανακοίνωσης των τελικών τιµών που θα προσφέρουν οι προµηθευτές -και στις οποίες θα προστεθεί το ποσό της επιδότησης από τη φορολόγηση των υπερεσόδων- οι µεγάλες εταιρείες του κλάδου των προµηθευτών ρεύµατος (Protergia, ΗΡΩΝ, ∆ΕΗ, Ελίν) έχουν ήδη ανακοινώσει ή προαναγγείλει επιθετική πολιτική εκπτώσεων. Σύµφωνα µε πηγές της ΗΡΩΝ, η εταιρεία θα διατηρήσει σταθερό το πράσινο τιµολόγιο για τον Αύγουστο στα 15,879 λεπτά/κιλοβατώρα, καθώς και το κίτρινο Yellow One στην τιµή των 9,36 λεπτών/ κιλοβατώρα.

Στην περίπτωση της ∆ΕΗ που ελέγχει πάνω από το 70% της οικιακής κατανάλωσης, πηγές της εταιρείας αναφέρουν ότι θα συνεχίσει στη γραµµή των γενναίων εκπτώσεων του Ιουνίου (38%) και του Ιουλίου (31%), καθώς και ότι «προτίθεται να εκπλήξει θετικά τους πελάτες της». Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις, το πράσινο τιµολόγιο για τον Αύγουστο, που θα το γνωστοποιήσει σήµερα, εκτιµάται ότι θα διαµορφωθεί στα επίπεδα των 16-17 λεπτών η κιλοβατώρα, χωρίς να αποκλείεται η ανακοίνωση να συνοδεύεται από µια ευρύτερη εκπτωτική πολιτική. Πριν από µία εβδοµάδα, η Protergia είχε ανακοινώσει πως διατηρεί αµετάβλητο το πράσινο τιµολόγιο για τον Αύγουστο στα 15,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα, για να ακολουθήσει η Ελίν, ανακοινώνοντας ότι εκτός από τις σταθερές τιµές πρόκειται να χορηγήσει και έκπτωση 5% στα ειδικά τιµολόγια οικιακών και επαγγελµατιών πελατών σε σχέση µε τις τιµές Ιουλίου.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή