Ξεκινούν άµεσα οι καθιερωµένες διασταυρώσεις σε χιλιάδες φορολογικές δηλώσεις µε έναν ιδιαίτερο µηχανισµό που αποκαλύπτει αυτόµατα τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

∆εδηλωµένος στόχος της κυβέρνησης είναι η αποκάλυψη του λεγόµενου µαύρου χρήµατος, καθώς ο αλγόριθµος της εφορίας αναµένεται να βγάλει νέα «λαβράκια», ώστε µισθωτοί και συνταξιούχοι, που συνεχίζουν να σηκώνουν το µεγαλύτερο βάρος των φορολογικών υποχρεώσεων στη χώρα, να δουν σηµαντικές φοροελαφρύνσεις.

*Διαβάστε ακόμα: Πάµπτωχοι δήλωσαν οι µισοί Έλληνες: Ετήσιο εισόδηµα έως 7.680 ευρώ για το 50% των φορολογουµένων


Ποιους αφορά

Ποιοι τοµείς/κλάδοι της οικονοµίας, θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα;
  • Κατ’ αρχάς, όλοι οι ελεύθεροι επαγγελµατίες. Εκ των πραγµάτων, η ΑΑ∆Ε θα ψάξει ελεύθερους επαγγελµατίες µε δηλωµένα ακαθάριστα έσοδα ή καθαρά κέρδη µικρότερα από τα ελάχιστα τεκµαρτά εισοδήµατα που ορίζει ο µαθηµατικός τύπος. Ακόµη, ετήσιοι τζίροι που είναι κάτω και από τα ελάχιστα κέρδη που εκτιµά η εφορία ότι θα έπρεπε να είχαν δηλωθεί…
  • Ακολουθούν ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς υπάρχουν «τρύπες» στις δηλώσεις κενών διαµερισµάτων.
  • Οι ηλεκτρονικές αποδείξεις και η ανάλωση κεφαλαίου παρελθόντων ετών.
  • Η σχέση Κτηµατολογίου και Ε9.
  • Κάθε σχέση εργασίας συνταξιούχων.
  • Αγροτικά εισοδήµατα και επιχορηγήσεις.
  • «Πόθεν Έσχες» και αγορές ακινήτων.
Αναλυτικότερα:

1. ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Οι ελεύθεροι επαγγελµατίες που δήλωσαν ακαθάριστα έσοδα ή κέρδη µικρότερα από τα ελάχιστα τεκµαρτά εισοδήµατα και τραπεζικοί λογαριασµοί µε τα δηλωθέντα εισοδήµατα, όχι µόνο του τρέχοντος έτους αλλά και προηγούµενων. Οι έλεγχοι θα επεκταθούν µε την ολοκλήρωση κατάθεσης και την επεξεργασία του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων σε διασταυρώσεις των στοιχείων που αναγράφονται στους κωδικούς του εντύπου Ε1. Εδώ, επί των διαφορών, οι φορολογούµενοι θα κληθούν για διευκρινίσεις ή θα ασκηθεί φορολογικός έλεγχος. Στο σχετικό ερώτηµα προς το υπουργείο Οικονοµικών «αν υπάρχει συµµόρφωση µε τον ορισµό του τεκµαρτού εισοδήµατος», η απάντηση ήταν σαφής: «Σε σύνολο 386.000 ελεύθερων επαγγελµατιών που υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις, σε αµφισβήτηση του ελάχιστου τεκµαρτού εισοδήµατος προχώρησαν µόλις 122 επαγγελµατίες, δηλαδή 3 στους 10.000!».

2. ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Εκτενής έλεγχος θα γίνει σε τόκους καταθέσεων-repos και στον φόρο που παρακρατήθηκε, καθώς και στα στοιχεία τραπεζικών λογαριασµών. Επίσης, σε κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ ή το υπόλοιπο αυτών, εφόσον είναι άνω των 200.000 ευρώ. Ακολουθούν µετοχές, τόκοι, πληρωµές δανείων, µερίσµατα σε φυσικά και νοµικά πρόσωπα εντός του 2023. Επιπρόσθετα, χρηµατικά ποσά που καταβλήθηκαν από φυσικά πρόσωπα σε πιστωτικά ιδρύµατα, εταιρείες παροχής πιστώσεων και εταιρείες χρηµατοδοτικής µίσθωσης (financial leasing) για τοκοχρεολυτική απόσβεση στεγαστικών, καταναλωτικών κ.λπ. δανείων.

3. ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί σε τιµολόγια σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, όπως και τιµολόγια ρεύµατος, τηλεπικοινωνιών ή νερού, ιδίως σε επιχειρήσεις και σε ιδιοκτήτες ακινήτων. Βρέθηκε, για παράδειγµα, ιδιοκτήτης να πληρώνει λογαριασµό ύδρευσης 1.500 € και να έχει αδήλωτη πισίνα!

4. ΑΚΙΝΗΤΑ

Εδώ, ο έλεγχος θα είναι εκτενής. Θα ελεγχθούν εισοδήµατα ιδιοκτητών από ακίνητα είτε από µακροχρόνια είτε από βραχυχρόνια ενοικίαση (πλατφόρµες τύπου Airbnb). Επίσης, στόχος είναι η αποκάλυψη και δήλωση δήθεν «κενών» διαµερισµάτων που ωστόσο… ηλεκτροδοτούνται κανονικά!

5. ΑΠΟ∆ΕΙΞΕΙΣ

Και εδώ ο έλεγχος θα είναι ασφυκτικός. Θα µπουν στο µικροσκόπιο όσοι δηλώνουν δαπάνες µε ηλεκτρονικό τρόπο πλησίον του ύψους των πραγµατικών εισοδηµάτων. Ο νόµος ορίζει ότι «µισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, αυτοαπασχολούµενοι, αλλά και όσοι έχουν εισοδήµατα από ενοίκια πρέπει σε ετήσια βάση να πραγµατοποιούν δαπάνες µε ηλεκτρονικά µέσα πληρωµής στο 30% του ετήσιου ατοµικού, πραγµατικού ή τεκµαρτού, εισοδήµατός τους». Σε αντίθετη περίπτωση, θα πληρώσουν έξτρα φόρο 22% για τις αποδείξεις που δεν δηλώνουν.

6. ΤΕΚΜΗΡΙΑ

Έρχονται διασταυρώσεις σε όλα τα επίπεδα, καθώς πέρυσι άνω του 1.500.000 φορολογουµένων (σχεδόν ένας στους τέσσερις) πλήρωσαν φόρους µε βάση το τεκµαρτό εισόδηµά τους και όχι το πραγµατικό! Έτσι, η εφορία είχε έσοδα 5,5 δισ. ευρώ. Ο φόρος αυξήθηκε ως ακολούθως:

- 548.000 φορολογούµενοι δήλωσαν 1,46 δισ. ευρώ και φορολογήθηκαν για 2,84 δισ. ευρώ λόγω τεκµηρίων που αυξήθηκαν κατά 1,38 δισ. ευρώ από σπίτια, αυτοκίνητα, δάνεια, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, σκάφη αναψυχής.
- 465.000 συνταξιούχοι δήλωσαν 992.000.000 ευρώ. Ωστόσο, πλήρωσαν 2,29 δισ. ευρώ λόγω τεκµηρίων.
- 377.000 εισοδηµατίες δήλωσαν 209.000.000 ευρώ, αλλά πλήρωσαν επιπλέον 1,78 δισ. ευρώ!
- 181.000 επαγγελµατίες δήλωσαν 391.000.000 ευρώ, αλλά τα τεκµήρια τους «ανέβασαν» στα 759.000.000 ευρώ.
- 91.000 αγρότες µε εισόδηµα 185.000.000 ευρώ βρέθηκαν να πληρώνουν τελικά φόρο για 513.000.000 ευρώ.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή