Μεγάλη πτώση στις απογευματινές συναλλαγές σημειώνουν τα χρηματιστήρια στο Τόκιο, τη Σεούλ και την Ταϊβάν, καθώς τα δυσμενή στοιχεία για την απασχόληση στις Ηνωμένες Πολιτείες τροφοδοτούν τους φόβους για ύφεση και φενάρουν τις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης ΝΙΚKΕΙ του Τόκιο έκλεισε με βουτιά 12,82% , τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία του, ενώ οι τιμές του πετρελαίου μπρεντ παρά τις ανησυχίες για κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή έχουν υποχωρήσει στα 76 δολάρια το βαρέλι από 80 την περασμένη εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε χαμηλό 7 μηνών.

Παράλληλα, ο δείκτης Topix έχασε 10,49% στις 2.271,33 μονάδες, ενώ στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex σημείωνε γύρω στις 13:19 (τοπική ώρα, 08:19 ώρα Ελλάδας) πτώση κατά 8,43% στις 19.813,83 μονάδες καθώς η γιγάντια εταιρεία μικροεπεξεργαστών TSMC έχανε 9,52%, ενώ ο KOSPI στη Σεούλ κατέγραφε πτώση 8,09% στις 2.459,81 μονάδες, με τις συναλλαγές να διακόπτονται από το αυτόματο σύστημα του χρηματιστηρίου για να περιοριστεί η αστάθεια.

Η ανησυχητικά αδύναμη έκθεση για τις μισθοδοσίες του Ιουλίου στις ΗΠΑ είδε τις αγορές να αποτιμούν σχεδόν 70% πιθανότητα η Fed όχι μόνο να μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, αλλά και να τα μειώσει κατά 50 μονάδες βάσης, όπως αναφέρει το Reuters.

Στη Σεούλ, ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια περιορισμός των συναλλαγών, ενώ νωρίτερα οι αρχές της Νότιας Κορέας εξέδωσαν διάφορα σχόλια για να ηρεμήσουν το κλίμα, με τον υπουργό Οικονομικών να υπόσχεται να ανταποκριθεί στην αυξημένη μεταβλητότητα της αγοράς σύμφωνα με σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Στην Ευρώπη, το ελληνικό χρηματιστήριο άνοιξε με πτώση άνω του 5%, ο γερμανικός DAX χάνει 2,37% και στη Γαλλία ο CAC υποχωρεί κατά 2,61% στις 7.056 μονάδες. Οι απώλειες στη Βρετανία και τον FTSE φτάνουν το 2,18%. Ο ευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 είναι στο -1,8%, ενώ ανάλογες πτώσεις σημειώνονται στη Μαδρίτη (2,8%) και στο Μιλάνο (1,7%).

Το ξεπούλημα των μετοχών στα χρηματιστήρια τροφοδοτήθηκε από τα στοιχεία της Παρασκευής που έδειξαν την αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ ενόψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης του Νοεμβρίου μεταξύ της Κάμαλα Χάρις και του Ντόναλντ Τραμπ και ενώ ο πλανήτης διατρέχει άμεσο κίνδυνο από την πιθανότητα γενικευμένου πολέμου στη Μέση Ανατολή, με το Ιράν και τη Χεζμπολάχ να ετοιμάζουν τα αντίποινα κατά του Ισραήλ και τη Βρετανία να βρίσκεται αντιμέτωπη με τις χειρότερες ταραχές από το 2011.


Βουτιά για Bitcoin και Ether - Εξανεμίστηκαν $270 δισ. στα κρυπτονομίσματα

Τα κρυπτονομίσματα πέφτουν θύμα μιας αποστροφής των επενδυτών προς τον κίνδυνο στις παγκόσμιες αγορές τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα το Bitcoin να φτάσει να υποχωρεί έως και 11%, με απώλειες που φτάνουν τα 270 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα Ether, μετά από το sell off στις μετοχές σε ολόκληρη την Ασία υπό τον φόβο ύφεσης στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με στοιχεία του GoinGecko, το Bitcoin διαπραγματευόταν κατά 10% χαμηλότερα στα 53.100 $ στις 6:48 π.μ. στο Λονδίνο, προσθέτοντας σε μια πτώση 13,1% την περασμένη εβδομάδα, η οποία ήταν η χειρότερη από την περίοδο κατά την οποία το χρηματιστήριο FTX κατέρρεε. Το Ether έχασε πάνω από το ένα πέμπτο της αξίας του, πριν ανακάμψει μερικώς, αλλάζοντας χέρια έναντι 2.360$. Τα περισσότερα μεγάλα κρυπτονομίσματα κινούνται βαθιά στο κόκκινο.

Στις ΗΠΑ ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε 3,4% την προηγούμενη εβδομάδα ως αποτέλεσμα του χαμηλού 3 μηνών από τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν και οι αγορές στον τομέα της τεχνολογίας βρίσκονταν σε ελεύθερη πτώση, με καταλυτικό παράγοντα τις ζημιές σε Amazon και Nvidia.

Η πτώση έρχεται εν μέσω εντάσεων στην παγκόσμια πώληση μετοχών, αντανακλώντας τις ανησυχίες για τις οικονομικές προοπτικές και τα ερωτήματα σχετικά με το εάν οι μεγάλες επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη θα ανταποκριθούν στη διαφημιστική εκστρατεία της τεχνολογίας.

Ένα ερώτημα είναι εάν τα προϊόντα θα προσελκύσουν αγοραστές λόγω της πτώσης όταν ξαναρχίσουν τις συναλλαγές ή θα υποκύψουν σε βαθύτερες εξόδους κεφαλαίων, δεδομένου ότι α ETF των ΗΠΑ που παρακολουθούν το Bitcoin υπέστησαν τις μεγαλύτερες εκροές τους σε περίπου τρεις μήνες στις 2 Αυγούστου.