avatar

Στο 90 και 1
Κώστας Γκόντζος, Διονύσης Βερβελές

Από Σεπτέµβριο το µπόνους για τις φοροκαταγγελίες - Επιβράβευση έως 3.000 ευρώ µε τη χρήση της εφαρμογής "Appodixi"

Οι καταγγελίες έχουν ξεπεράσει τις 176.000

Η καθυστέρηση στην έκδοση της υπουργικής απόφασης οφείλεται στη νοµοθετική αντιµετώπιση των επώνυµων καταγγελιών, ώστε να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες για τους καταγγέλλοντες, για να µη βρεθούν αντιµέτωποι µε τον κίνδυνο να δηµοσιοποιηθούν τα στοιχεία τους

forodiafygh-dhlvseis
Με καθυστέρηση εννέα µηνών θα ξεκινήσει το µέτρο της επιβράβευσης των πολιτών που καταγγέλλουν περιστατικά µε µαϊµού αποδείξεις καθώς η απόφαση για την ενεργοποίηση του χρηµατικού µπόνους έως 3.000 ευρώ αναµένεται να εκδοθεί αρχές Σεπτεµβρίου, ενώ η σχετική διάταξη στο νοµοσχέδιο έχει ψηφισθεί από τον ∆εκέµβριο.

Να σηµειωθεί ότι η εφαρµογή «Appodixi» µέσω της οποίας οι φορολογούµενοι σκανάρουν τις αποδείξεις και ελέγχουν την εγκυρότητά τους τρέχει στα κινητά τηλέφωνα από τον Σεπτέµβριο του 2022, αλλά στον χάρτη µε τις πληρωµές µπαίνουν οι καταγγελίες που έγιναν από την ψήφιση του νόµου και µετά.

Σύµφωνα µε αρµόδιες πηγές, η καθυστέρηση στην έκδοση της υπουργικής απόφασης οφείλεται στη νοµοθετική αντιµετώπιση των επώνυµων καταγγελιών, ώστε να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες για τους καταγγέλλοντες, για να µη βρεθούν αντιµέτωποι µε τον κίνδυνο να δηµοσιοποιηθούν τα στοιχεία τους. Η αµοιβή θα καταβάλλεται µε ειδική διαδικασία και µόνο εφόσον αποδειχτεί η φοροδιαφυγή του επαγγελµατία που κατήγγειλε ο καταναλωτής.

Επισηµαίνεται ότι, σύµφωνα µε τα τελευταία στοιχεία της ΑΑ∆Ε, οι καταγγελίες συνεχίζονται µε αµείωτο ρυθµό, έχοντας ξεπεράσει τις 176.000, εκ των οποίων 80.244 είναι επώνυµες και 96.520 είναι ανώνυµες. Με βάση το ισχύον νοµοθετικό καθεστώς η χρηµατική επιβράβευση ανέρχεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής του εκδοθέντος στοιχείου λιανικής, για το οποίο έγινε η καταγγελία, συµπεριλαµβανοµένου του αναλογούντος Φόρου Προστιθέµενης Αξίας και σε καµία περίπτωση δεν θα είναι χαµηλότερη των 100 ευρώ, αλλά ούτε και υψηλότερη των 3.000 ευρώ. Αν η καταγγελία αφορά περισσότερα φορολογικά στοιχεία που εξέδωσε η ίδια οντότητα, η χρηµατική επιβράβευση υπολογίζεται επί του εκδοθέντος φορολογικού στοιχείου µε τη µεγαλύτερη αξία.

Η χρηµατική επιβράβευση δεν εµπίπτει σε καµία κατηγορία εισοδήµατος και απαλλάσσεται από κάθε φόρο, κράτηση, τέλος ή εισφορά υπέρ του ∆ηµοσίου, ενώ δεν υπολογίζεται στα εισοδηµατικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. Επίσης για λόγους προστασίας των στοιχείων του καταγγέλλοντος, η απόφαση για την καταβολή της χρηµατικής επιβράβευσης δεν αναρτάται στο διαδίκτυο στο πρόγραµµα «∆ιαύγεια».

Σηµειώνεται ότι ο καταναλωτής µπορεί να σκανάρει µια απόδειξη µέσω της ειδικής εφαρµογής για τα κινητά τηλέφωνα, που έχει αναπτύξει η ΑΑ∆Ε και είναι διαθέσιµη στα ηλεκτρονικά καταστήµατα Google Play Store (για κινητά µε λογισµικό Android) και ΑppStore (για κινητά µε λογισµικό IOS, δηλαδή της Apple).


*Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή»