Φοιτητικό σπίτι: 10% η μέση αύξηση στις τιμές των ενοικίων - Τι ζητούν οι ιδιοκτήτες στις "παραδοσιακές" φοιτητικές περιοχές
Μικρό, παµπάλαιο, ακριβό
Προσιτά διαµερίσµατα (έως 350 € τον µήνα) είναι τα σχεδόν ακατάλληλα προς χρήση - Μόνη λύση η συγκατοίκηση
Στη «ζούγκλα» των υψηλών ενοικίων οι γονείς των νέων φοιτητών προσπαθούν να βρουν την κατάλληλη στέγη για τα επόµενα τρία µε πέντε χρόνια, ώστε τα παιδιά τους να είναι κοντά στη σχολή όπου κατάφεραν να περάσουν, χωρίς ο οικογενειακός προϋπολογισµός να τιναχτεί στον αέρα.
Εγχείρηµα δύσκολο σήµερα… Πολύ απλά, για να βρει ένας φοιτητής διαµέρισµα µε ενοίκιο 300-350 ευρώ θα αναγκαστεί, αν είναι τυχερός, να επιλέξει ένα διαµέρισµα επιφάνειας 18-25 τετραγωνικών µέτρων σε κατοικίες που βρίσκονται σε ισόγειο ή ηµιυπόγειο, καθώς και σε ακίνητα µεγάλης ηλικίας, 40 ετών και άνω.
Η συγκατοίκηση αποτελεί τελικά τη µόνη λύση ώστε δύο ή τρεις φοιτητές να µοιραστούν το έξοδο της στέγασης. Όµως και πάλι τα πράγµατα είναι δύσκολα. Τα στοιχεία του δείκτη τιµών του Spitogatos δείχνουν σηµαντική αύξηση στα ενοίκια των φοιτητικών κατοικιών στις µεγαλύτερες φοιτητουπόλεις της Ελλάδας σε σχέση µε πέρυσι, καθώς στις µέσες ζητούµενες τιµές ενοικίασης ξεπερνά σε πολλές περιοχές το 10%. Σε αυτό συµφωνούν και τα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρµας Χρυσή Ευκαιρία, οι τιµές ενοικίασης διαµερισµάτων στην Αθήνα και σε άλλες µεγάλες πόλεις της Ελλάδας έχουν σηµειώσει σηµαντική άνοδο το πρώτο εξάµηνο του 2024.
Οι γονείς των φοιτητών θα δώσουν αυτά τα χρήµατα για να µείνουν τα παιδιά τους «άστεγα» κατά τη διάρκεια της δύσκολης εξεταστικής περιόδου το καλοκαίρι, αφού οι ιδιοκτήτες σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος έρχονται σε συνεννόηση µε τους ενοικιαστές τους για µίσθωση του διαµερίσµατος µόνο για εννιά µήνες ώστε τους υπόλοιπους τρεις να το διαθέτουν σε πλατφόρµες βραχυχρόνιας µίσθωσης.
Εγχείρηµα δύσκολο σήµερα… Πολύ απλά, για να βρει ένας φοιτητής διαµέρισµα µε ενοίκιο 300-350 ευρώ θα αναγκαστεί, αν είναι τυχερός, να επιλέξει ένα διαµέρισµα επιφάνειας 18-25 τετραγωνικών µέτρων σε κατοικίες που βρίσκονται σε ισόγειο ή ηµιυπόγειο, καθώς και σε ακίνητα µεγάλης ηλικίας, 40 ετών και άνω.
Μηδενική προσφορά
Σύµφωνα µε τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας του Πανελλαδικού ∆ικτύου EReal Estate, ειδικά στις «παραδοσιακές» φοιτητικές περιοχές της Αθήνας η διαθεσιµότητα σε κατοικίες άνω του πρώτου ορόφου, έως 50 τ.µ., µε ζητούµενο ενοίκιο έως 300 ευρώ, είναι της τάξεως του 0,8%, ουσιαστικά δηλαδή µηδενική. Την ίδια χρονική περίοδο πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 2,89% και 10% το 2022.Η συγκατοίκηση αποτελεί τελικά τη µόνη λύση ώστε δύο ή τρεις φοιτητές να µοιραστούν το έξοδο της στέγασης. Όµως και πάλι τα πράγµατα είναι δύσκολα. Τα στοιχεία του δείκτη τιµών του Spitogatos δείχνουν σηµαντική αύξηση στα ενοίκια των φοιτητικών κατοικιών στις µεγαλύτερες φοιτητουπόλεις της Ελλάδας σε σχέση µε πέρυσι, καθώς στις µέσες ζητούµενες τιµές ενοικίασης ξεπερνά σε πολλές περιοχές το 10%. Σε αυτό συµφωνούν και τα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρµας Χρυσή Ευκαιρία, οι τιµές ενοικίασης διαµερισµάτων στην Αθήνα και σε άλλες µεγάλες πόλεις της Ελλάδας έχουν σηµειώσει σηµαντική άνοδο το πρώτο εξάµηνο του 2024.
Τιμές ενοικίων: Παραδείγματα
Ενδεικτικά είναι τα παραδείγµατα που προκύπτουν από την αναζήτηση:- Σήµερα στα Εξάρχεια προσφέρεται µόνο ένα διαµέρισµα µε δύο υπνοδωµάτια µε τιµή κάτω των 600 ευρώ (ενοίκιο 570 ευρώ/µήνα), στον ηµιώροφο πολυκατοικίας του 1970. Τα υπόλοιπα ενοικιάζονται µε κατώτερη τιµή 700 ευρώ.
- Στην Καλλιθέα τα υπόγεια διαµερίσµατα µε δύο υπνοδωµάτια κοστίζουν από 440 ευρώ και από τον πρώτο όροφο και πάνω οι τιµές ξεκινούν από 600 ευρώ.
- Ένα ισόγειο διαµέρισµα µε δύο υπνοδωµάτια στην περιοχή του Ζωγράφου ξεκινά µε τιµή 530 ευρώ.
Περιφέρεια
Οι τιµές ενοικίων παρουσιάζουν µεγάλες αυξήσεις σε όλες τις µεγάλες φοιτητουπόλεις της Ελλάδας: Θεσσαλονίκη: 9,46 ευρώ ανά τ.µ. (+6,7%), Πάτρα: 9,14 ευρώ ανά τ.µ. (+13,1%), Ηράκλειο Κρήτης: 9,85 ευρώ ανά τ.µ. (+10,5%), στη Λάρισα η αύξηση αγγίζει το 10,3%, στη Χαλκίδα το 16%, στις Σέρρες και στην Τρίπολη το 11,2%, ενώ στα Τρίκαλα φτάνει το 14,9% και στην Κοµοτηνή το 10,4%. Έτσι, στη Θεσσαλονίκη 6 στις 10 κατοικίες έως 50 τ.µ. έχουν ζητούµενο µίσθωµα άνω των 400 ευρώ (εκ των οποίων οι τρεις άνω των 500 ευρώ), στην Πάτρα το κόστος για κατοικία 30-45 τ.µ. αγγίζει ακόµη και τα 570 €/µήνα, κοντά στα 500 ευρώ τον µήνα κοστίζει το µηνιαίο µίσθωµα για το ιδανικό φοιτητικό σπίτι στο Ηράκλειο.Οι γονείς των φοιτητών θα δώσουν αυτά τα χρήµατα για να µείνουν τα παιδιά τους «άστεγα» κατά τη διάρκεια της δύσκολης εξεταστικής περιόδου το καλοκαίρι, αφού οι ιδιοκτήτες σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος έρχονται σε συνεννόηση µε τους ενοικιαστές τους για µίσθωση του διαµερίσµατος µόνο για εννιά µήνες ώστε τους υπόλοιπους τρεις να το διαθέτουν σε πλατφόρµες βραχυχρόνιας µίσθωσης.
*Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή»