Σε δυσεπίλυτο γρίφο εξελίσσεται η εύρεση φοιτητικής στέγης για τους επιτυχόντες των Πανελλαδικών. Η ανακοίνωση των βαθμολογιών έβαλε γονείς και παιδιά σε αναζήτηση κατοικίας, μια αναζήτηση όμως που θα χρειαστεί χρόνο και χρήμα, καθώς τα ενοίκια είναι στα ύψη, με την αύξηση στις μέσες ζητούμενες τιμές να αγγίζει το 10% σε όλη την επικράτεια. Για ακόμα μία χρονιά, ωστόσο, τα υψηλότερα ενοίκια καταγράφονται στην Αττική. Με τις παραδοσιακά φοιτητικές γειτονιές να είναι πλέον απλησίαστες για έναν φοιτητή, καθώς για ένα διαμέρισμα έως και 65 τ.μ. θα πρέπει να δώσει πάνω από 500 ευρώ.

Στην περιοχή του Ζωγράφου, που αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες φοιτητικές συνοικίες, λόγω εγγύτητας με την Πανεπιστημιούπολη και την Πολυτεχνειούπολη, ένα σπίτι στοιχίζει κατά μέσο όρο 516 ευρώ. Στον Βύρωνα 530 ευρώ και στα Ιλίσια 550 ευρώ. Το Κουκάκι έχει τιμές της τάξεως των 650 ευρώ, ενώ τα ακριβότερα σπίτια βρίσκονται στο Κολωνάκι, όπου το ενοίκιο κοστίζει 651 ευρώ, ενώ στο Μετς το κόστος φτάνει στα 750 ευρώ τον μήνα. Στον αντίποδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του SPI, του δείκτη τιμών του Spitogatos, οι πιο φθηνές περιοχές για ενοικίαση φοιτητικού σπιτιού είναι η Νίκαια και το Αιγάλεω, με τη μέση ζητούμενη τιμή να διαμορφώνεται στα 450 ευρώ τον μήνα, αλλά και τα Πατήσια, με τα ενοίκια να φτάνουν τα 467 ευρώ.

Η συμπρωτεύουσα αποτελεί επίσης δημοφιλή φοιτητούπολη, καθώς συγκεντρώνει μερικά από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας. Οι περιοχές με τις υψηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο είναι το κέντρο της Θεσσαλονίκης και οι 40 Εκκλησιές-Ευαγγελίστρια, με τα ενοίκια να φτάνουν τα 450 ευρώ τον μήνα και τα 420 ευρώ, αντίστοιχα. Για τη Θεσσαλονίκη οι πιο φθηνές περιοχές βρίσκονται στον Εύοσμο, με ενοίκια που φτάνουν τα 361 ευρώ, και στη Σταυρούπολη, με 380 ευρώ. Σε υψηλά επίπεδα βρίσκονται οι φοιτητικές κατοικίες και στην υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς, σύμφωνα με την έρευνα του Spitogatos, τα πρωτεία της ακρίβειας κατέχουν με διαφορά η Κέρκυρα, όπου λόγω του μικρού αποθέματός της σε κατοικίες ένα σπίτι έως 65 τ.μ. μπορεί να νοικιάζεται για 600 ευρώ τον μήνα. Ακολουθούν τα Χανιά και η Ρόδος, με μέση ζητούμενη τιμή τα 450 ευρώ τον μήνα, το Ρέθυμνο, με 438 ευρώ, και η Αλεξανδρούπολη, με 400 ευρώ τον μήνα. Στον αντίποδα, τα πιο φθηνά ενοίκια βρίσκονται στην Κοζάνη, με τη μέση ζητούμενη τιμή στα 230 ευρώ τον μήνα, στη Λαμία με 239 ευρώ, στο Αίγιο και στη Σάμο με 250 ευρώ, στη Καστοριά με 270 ευρώ και στη Λέσβο με 274 ευρώ.

Τα 4 έργα ΣΔΙΤ που έρχονται

Παράλληλα, με σοβαρές καθυστερήσεις συνεχίζονται οι προσπάθειες ολοκλήρωσης των τεσσάρων διαγωνισμών ΣΔΙΤ που αφορούν την κατασκευή φοιτητικών εστιών για λογαριασμό του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Πρόκειται για έργα ιδιαίτερα κρίσιμα, τα οποία θα αναπτυχθούν σε μια σειρά από πόλεις της περιφέρειας, δίνοντας λύση στο πρόβλημα στέγασης σε χιλιάδες φοιτητές των παραπάνω πανεπιστημίων. Συγκεκριμένα, η Intrakat έχει αναλάβει την κατασκευή συγκροτημάτων 3.000 κλινών για φοιτητές, εκ των οποίων οι 2.000 βρίσκονται στο Ρέθυμνο και οι άλλες 1.000 στο Ηράκλειο, εντός των χώρων των αντίστοιχων πανεπιστημιουπόλεων. Επίσης, θα αναλάβει την αστική ανάπλαση και αξιοποίηση του βιομηχανικού ακινήτου της Βαμβακουργίας, ιδιοκτησίας της ΔΥΠΑ. Εν τω μεταξύ, στην προσπάθεια να αυξηθεί το απόθεμα των φοιτητικών κατοικιών έχει μπει και η Premia Properties.

Η ΑΕΕΑΠ έχει ήδη επενδύσει σε τρία φοιτητικά συγκροτήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα και πλέον είναι έτοιμες και οι νέες εστίες στην Ξάνθη.

Στο πλαίσιο αυτό, και η Dimand εξετάζει επίσης την ανάπτυξη διαμερισμάτων στο πρώην εργοστάσιο της Softex στον Βοτανικό. Μέχρι σήμερα βρίσκεται σε συζητήσεις με ενδιαφερόμενους για την εγκατάσταση παραρτήματος ιδιωτικού πανεπιστημίου σε τμήμα του ακινήτου συνολικής επιφάνειας 50.000 τ.μ. που θα αναπτυχθεί. Ακόμα, η Intracom Properties εξετάζει να μετατρέψει σε φοιτητικές κατοικίες το κτίριο αποθηκών της Mothercare στον Ταύρο, το οποίο έχει συνολική επιφάνεια 9.000 τ.μ. Εφόσον μετατραπεί σε εστίες, θα δημιουργηθεί συγκρότημα με 64 διαμερίσματα, ενώ στο ίδιο ακίνητο θα αναπτυχθούν και γραφειακοί χώροι. Το έργο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025.

*Δημοσιεύτηκε στο ένθετο MoneyPro των Παραπολιτικών