ΑΠΕ: Πώς κατάφεραν να μειώσουν την παραγωγή λιγνίτη και φυσικού αερίου
Η ενεργειακή θωράκιση της Ελλάδας
Η παντοδυναµία των ανανεώσιµων πηγών έναντι των ορυκτών καυσίµων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε Ελλάδα και Ευρώπη
Θωρακίζεται ενεργειακά η Ελλάδα, µε τις Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) να διεισδύουν ολοένα και περισσότερο στο ενεργειακό της µείγµα. Η συνεισφορά των καθαρών µορφών ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αποκτά βαρύνουσα σηµασία, µε το µερίδιό τους να φτάνει τον Ιούνιο στο 54,9%.
Σύµφωνα µε τα στοιχεία του µηνιαίου δελτίου ενέργειας του Α∆ΜΗΕ για τον Ιούνιο του 2024, η συνολική παραγωγή ενέργειας ανήλθε στις 4.745 GWh, σηµειώνοντας αύξηση 33,23% σε σχέση µε τον αντίστοιχο µήνα του προηγούµενου έτους. Οι εξελίξεις στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας επιβεβαιώνουν αυτή την τάση. Σύµφωνα µε ανάλυση της Ember, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια ξεπέρασαν τα ορυκτά καύσιµα το πρώτο εξάµηνο του 2024, παράγοντας το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η αύξηση της παραγωγής από ΑΠΕ και η µείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιµα ενισχύουν τις προοπτικές της Ελλάδας ως εξαγωγέα πράσινης ενέργειας. Ο Α∆ΜΗΕ, µέσω ενός 10ετούς επενδυτικού πλάνου ύψους 6 δισ. ευρώ, συνεχίζει να αναπτύσσει το ηλεκτρικό σύστηµα και να ενισχύει την εισαγωγή περισσότερων µονάδων ΑΠΕ. Οι διεθνείς διασυνδέσεις, που αποτελούν κοµβικό κρίκο σε αυτή την προσπάθεια, θα επιτρέψουν στη χώρα να βρεθεί στην εµπροσθοφυλακή της πράσινης µετάβασης και να µετατραπεί σε ισχυρό εξαγωγέα πράσινης ενέργειας.
Ο Α∆ΜΗΕ, µέσω ενός 10ετούς επενδυτικού πλάνου ύψους 6 δισ. ευρώ, συνεχίζει να αναπτύσσει το ηλεκτρικό σύστηµα
Όπως καταγράφεται, τα πρωτεία στο ενεργειακό µείγµα κατέχουν οι ΑΠΕ µε ποσοστό 46,8% (2.221 GWh) της συνολικής παραγωγής. Η αιολική ενέργεια συνεισέφερε το µεγαλύτερο µέρος, µε 815 GWh, που αντιστοιχούν στο 36,7% της παραγωγής από ΑΠΕ. Ακολουθούν τα φωτοβολταϊκά, µε 259 GWh, που αντιστοιχούν στο 11,7% της παραγωγής ΑΠΕ, ενώ τα µικρά υδροηλεκτρικά έργα προσέφεραν 82 GWh, δηλαδή το 3,7%. Ακολουθεί η θερµική παραγωγή, µε 42,4% της συνολικής παραγωγής (2.011 GWh), και, τέλος, τα υδροηλεκτρικά, µε ποσοστό 8,1% (386 GWh).
Σηµειώνεται πως, µε βάση τα στοιχεία του Α∆ΜΗΕ, τον Ιούνιο του 2024 η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθε σε 4.830 GWh, µε µέγιστη ζήτηση 9.420 MW στις 13 Ιουνίου και ελάχιστη ζήτηση 3.996 MW στις 3 Ιουνίου.
Οι ΑΠΕ ξεπέρεσαν για πρώτη φορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιµα
Το status quo στην Ευρώπη είναι ανάλογο. Αιολική και ηλιακή ενέργεια ξεπέρασαν για πρώτη φορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιµα, φτάνοντας να αντιπροσωπεύουν το 30% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε. το πρώτο εξάµηνο του 2024. Το ίδιο διάστηµα, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιµα συνέχισε να µειώνεται, ακόµα και όταν η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ανέκαµψε.
Η παραγωγή από ορυκτά καύσιµα µειώθηκε κατά 17% σε σύγκριση µε το ίδιο διάστηµα του 2023, αντιπροσωπεύοντας πλέον το 27% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικότερα, η παραγωγή από άνθρακα µειώθηκε κατά 24% και η παραγωγή από φυσικό αέριο κατά 14%. Αυτή η µείωση στην παραγωγή από ορυκτά καύσιµα συνέβη παρά την αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 0,7%.
Την κούρσα της µετάβασης οδηγούν στην Ευρώπη τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά. Η παραγωγή από φωτοβολταϊκά αυξήθηκε κατά 21% ή 25 TWh, ενώ η παραγωγή από αιολική ενέργεια αυξήθηκε κατά 9% ή 20 TWh.
Παρά την επιτυχία αυτή, η έκθεση υπογραµµίζει ότι η διατήρηση της τρέχουσας δυναµικής απαιτεί συνεχή πολιτική υποστήριξη και άρση των εµποδίων που σχετίζονται µε τη σύνδεση των νέων ΑΠΕ στο δίκτυο. Προκειµένου η Ε.Ε. να πετύχει τους φιλόδοξους στόχους της για το κλίµα και την ενέργεια, είναι αναγκαίο να συνεχιστούν οι µεταρρυθµίσεις και οι επενδύσεις σε ΑΠΕ.
Δημοσιεύθηκε στο ένθετο MoneyPro της εφημερίδας «Παραπολιτικά»