avatar

Ο Εξαρχείων
Ανδρέας Μαζαράκης

Ελληνικές τράπεζες: "Έκρηξη" στα δάνεια προς επιχειρήσεις - Αλλαγή σελίδας για την ελληνική οικονοµία και το τραπεζικό σύστηµα

Άνω των 9 δισ. ευρώ

Αύξηση των εξυπηρετούµενων δανείων τους κατά 3,3 δισ. ευρώ παρουσίασαν το α΄ εξάµηνο οι τέσσερις µεγάλες ελληνικές τράπεζες

trapezes__2_
Αύξηση των εξυπηρετούµενων δανείων τους κατά 3,3 δισ. ευρώ παρουσίασαν το α΄ εξάµηνο οι τέσσερις µεγάλες ελληνικές τράπεζες. Τα καλά δάνεια στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών αυξάνονται ταυτόχρονα µε την περαιτέρω µείωση των κακών δανείων της εποχής της κρίσης, σηµατοδοτώντας την αλλαγή σελίδας για την ελληνική οικονοµία και το τραπεζικό σύστηµα που λειτουργούν πλέον σε συνθήκες επενδυτικής βαθµίδας.

Όπως εκτιµούν οι τραπεζίτες, µε την Ελλάδα να συνεχίζει να έχει επιδόσεις πολύ πάνω από τον µέσο όρο της Ευρωζώνης όσον αφορά την αύξηση του ΑΕΠ, την αγορά εργασίας να είναι ισχυρή και τις επενδύσεις να επιταχύνονται υποστηριζόµενες από το Ταµείο Ανάκαµψης και λοιπούς ευρωπαϊκούς πόρους, η ζήτηση και η προσφορά για υγιή δανεισµό θα ενταθούν στο υπόλοιπο του έτους. Ήδη το α΄ εξάµηνο, οι τέσσερις τράπεζες εκταµίευσαν δάνεια άνω των 9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων η µερίδα του λέοντος αφορά τις επιχειρήσεις.

Ελληνικές τράπεζες: Αποτελέσματα

Με βάση τα όσα ανακοίνωσαν οι τέσσερις συστηµικές τράπεζες, µεταξύ 31 Ιουλίου και 2 Αυγούστου, στο πλαίσιο των αποτελεσµάτων α΄ εξαµήνου:

1. Η Τράπεζα Πειραιώς αύξησε το χαρτοφυλάκιο ενήµερων δανείων κατά 4% τριµηνιαίως και 8% ετησίως, φτάνοντας στα 31,3 δισ. ευρώ το β΄ τρίµηνο 2024. Η καθαρή πιστωτική επέκταση προήλθε από τις επιχειρήσεις, µε τους κλάδους µεταφορών, µεταποίησης, χονδρικού και λιανικού εµπορίου να κατέχουν το µεγαλύτερο µερίδιο. Ειδικότερα, η αύξηση του χαρτοφυλακίου εξυπηρετούµενων δανείων ήταν ύψους 1,2 δισ. ευρώ στο εξάµηνο έναντι στόχου για +1,6 δισ. για το 2024. Από τα 3,2 δισ. εκταµιεύσεων το β΄ τρίµηνο, περίπου 1,5 δισ. ευρώ διοχετεύθηκε σε µικρές, µεσαίες επιχειρήσεις και ιδιώτες, και 1,7 δισ. σε µεγάλες επιχειρήσεις και ναυτιλία. Η περίµετρος των δανείων της Τράπεζας Πειραιώς συνδεδεµένων µε το Ταµείο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας διαµορφώνεται σε 1,8 δισ. ευρώ.

2. Η Eurobank αύξησε τα ενήµερα δάνεια οργανικά κατά 1,2 δισ. ευρώ το α΄ εξάµηνο 2024. Τα συνολικά υπόλοιπα χορηγήσεων (προ προβλέψεων) διαµορφώθηκαν σε 43,4 δισ. ευρώ, περιλαµβανοµένων των οµολόγων υψηλής και µέσης διαβάθµισης ύψους 4,3 δισ. Τα επιχειρηµατικά δάνεια ανήλθαν σε 25,8 δισ. ευρώ, τα στεγαστικά σε 9,8 δισ. και τα καταναλωτικά σε 3,6 δισ. ευρώ.

3. Η Εθνική Τράπεζα κατέγραψε επέκταση των εξυπηρετούµενων δανείων κατά 1,1 δισ. ευρώ σε τριµηνιαία βάση στην Ελλάδα. Τα εξυπηρετούµενα δάνεια σε επίπεδο οµίλου ανήλθαν σε 31,4 δισ. ευρώ το α΄ εξάµηνο 2024, αυξηµένα κατά 0,9 δισ. από την αρχή του έτους και 2,4 δισ. ευρώ ετησίως (+8% ετησίως), ως αποτέλεσµα της ισχυρής ανάκαµψης των εκταµιεύσεων Εταιρικής Τραπεζικής σε 2,5 δισ. το β΄ τρίµηνο 2024. Συνολικά, οι εκταµιεύσεις του β΄ τριµήνου 2024 ανήλθαν στο πολυετές τριµηνιαίο υψηλό των 2,8 δισ. ευρώ.

4. Το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούµενων δανείων του Οµίλου Alpha Bank (εξαιρουµένων των οµολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ύψους 5 δισ. ευρώ των συναλλαγών «Galaxy» και «Cosmos») παρέµεινε σχεδόν αµετάβλητο το β΄ τρίµηνο και ανήλθε σε 29,8 δισ. ευρώ (-0,1 δισ.), ως αποτέλεσµα του υψηλότερου επιπέδου αποπληρωµών εξαιτίας των αυξηµένων επιτοκίων καθώς και των κοινοπρακτικών δανείων 0,3 δισ. ευρώ που καταγράφηκαν το β΄ τρίµηνο, τα οποία αντιστάθµισαν πλήρως τις υψηλότερες εκταµιεύσεις επιχειρηµατικών δανείων. Η Alpha Bank αύξησε τις νέες εκταµιεύσεις στην Ελλάδα σε 2,1 δισ. το β΄ τρίµηνο και 4,0 δισ. το α΄ εξάµηνο (ενισχυµένες κατά 4% σε τριµηνιαία βάση και 7% σε ετήσια βάση αντίστοιχα).


*Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή»