Μέσα στον Σεπτέµβριο θα αποδοθούν οι πρώτες συντάξεις σε ελεύθερους επαγγελµατίες και αγρότες µε χρέη έως 30.000 ευρώ, µε 25.000 οφειλέτες να είναι άµεσα δικαιούχοι σύνταξης, εφόσον προχωρήσουν και υπαχθούν στις σχετικές ρυθµίσεις οφειλών. Μέχρι τώρα υπολογίζεται ότι έχουν υποβληθεί στον ΕΦΚΑ περί τις 12.000 αιτήσεις µε οφειλές από 20.000 έως 30.000 ευρώ που αφορούν ελεύθερους επαγγελµατίες και αγρότες οι οποίοι ηλικιακά βρίσκονται άνω των 62 ετών.

Βάσει της σχετικής εγκυκλίου, οι ενδιαφερόµενοι έχουν προθεσµία δύο µηνών από τη χρονική στιγµή που ο ΕΦΚΑ θα τους κοινοποιήσει το σχετικό έγγραφο οφειλής για να αποφασίσουν εάν θα ενταχθούν ή όχι στη διαδικασία. Εάν το συνολικό ποσό οφειλών υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ ή τις 10.000 ευρώ κατά περίπτωση, θα κοινοποιείται έγγραφο οφειλής, προκειµένου ο ασφαλισµένος να καταβάλει το υπερβάλλον ποσό εφάπαξ, ώστε στη συνέχεια να µπορεί να υπαχθεί στις διατάξεις της ρύθµισης.

Για την περάτωση της διαδικασίας θα γίνεται παρακράτηση του 60% της σύνταξης, έως ότου το χρέος να υποχωρήσει από τις 30.000 ευρώ στις 20.000 ευρώ, αν πρόκειται για ελεύθερους επαγγελµατίες, και από τις 10.000 ευρώ στις 6.000 ευρώ για αγρότες. Το µηνιαίως συµψηφιζόµενο ποσό δεν µπορεί να υπολείπεται των 333,33 ευρώ, αν πρόκειται για οφειλέτη-ελεύθερο επαγγελµατία, και των 100 ευρώ, αν πρόκειται για οφειλέτη-αγρότη, ασφαλισµένο στον π. ΟΓΑ.

Από το όριο των 20.000 ευρώ ή των 6.000 ευρώ, αντίστοιχα, και µέχρι τον µηδενισµό του χρέους, η εξόφληση θα πραγµατοποιείται σε 60 µηνιαίες δόσεις, όπως ακριβώς ισχύει έως σήµερα. Ειδικά ως προς το σκέλος της άρσης του τραπεζικού απορρήτου, ο ενδιαφερόµενος θα πρέπει να γνωρίζει ότι όλα τα προσωπικά του στοιχεία θα κοινοποιούνται στις τράπεζες, αλλά και στην Ανεξάρτητη Αρχή ∆ηµοσίων Εσόδων (ΑΑ∆Ε).


Οι προϋποθέσεις 

Για την υποβολή της αίτησης, σε συνδυασµό µε το προκαθορισµένο ποσό της οφειλής, θα πρέπει ο ενδιαφερόµενος να πληροί σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:

- Να έχει συµπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του ή, εφόσον έχει χρόνο ασφάλισης τουλάχιστον 40 ετών, το 62ο έτος της ηλικίας του.
- Να έχει καταβάλει-εξοφλήσει τις εισφορές που αντιστοιχούν σε χρόνο ασφάλισης τουλάχιστον 20 ετών ή 6.000 ηµερών ασφάλισης, ανεξάρτητα από τον πρώην φορέα που συµµετέχει στην απονοµή της σύνταξης.
- Οι τραπεζικές του καταθέσεις να µην ξεπερνούν το ποσό των 12.000 ευρώ γενικά ή 6.000 ευρώ, εφόσον πρόκειται για οφειλέτη προς τον π. ΟΓΑ. Για τον υπολογισµό του ύψους των τραπεζικών καταθέσεων θα λαµβάνεται υπόψη, σύµφωνα µε την εγκύκλιο, το ύψος του συνολικού ποσού καταθέσεων σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασµούς που τηρούνται στο όνοµα του οφειλέτη, κατά το κλείσιµο του µήνα που προηγείται της ηµεροµηνίας υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθµιση.

∆εν αρκεί όµως µόνον αυτό. Θα ελέγχεται και ο µέσος όρος του τελευταίου 12µήνου πριν από την ηµεροµηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθµιση. Με την κατάθεση της αίτησης, πρέπει ο δικαιούχος να υποβάλει: 1. ∆ήλωση του αριθµού των λογαριασµών που τηρούνται στο όνοµα του ασφαλισµένου και το πιστωτικό ίδρυµα στο οποίο τηρούνται. 2. ∆ήλωση ότι το υπόλοιπο των ως άνω λογαριασµών κατά το κλείσιµο του µήνα που προηγείται της υποβολής της αίτησης και ο µέσος όρος των καταθέσεων κατά το δωδεκάµηνο που προηγείται της υποβολής της αίτησης δεν υπερβαίνουν το όριο. 3. ∆ήλωση ότι πληροί τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»