Νέες παραγράφους στο κεφάλαιο του στρατηγικού σχεδιασµού για τα έτη 2025-2027, µε τις επικείµενες παρεµβάσεις στο σύστηµα της τεκµαρτής φορολόγησης και του φόρου επί των κερδών των εταιρειών, προσθέτει η αποκλειστική χρήση των δεδοµένων στο myDATA από 1 εκατ. επιχειρήσεις και επαγγελµατίες, που θα αποτελέσουν τη βάση για µία γενικότερη «στροφή» σε πιο φιλολαϊκή φορολογική πολιτική.

Από το 2025 αλλάζει πλήρως το τοπίο µε την ηλεκτρονική τιµολόγηση των στοιχείων, καθώς κανένα άλλο παραστατικό για αγορές και πωλήσεις δεν θα «αναγνωρίζει» η Εφορία πέραν αυτών που έχουν διαβιβαστεί στην πλατφόρµα myDATA. Με τον τρόπο αυτό κλείνουν και τα τελευταία παράθυρα αποκλίσεων στα έσοδα και τις δαπάνες σε σχέση µε τα αντίστοιχα δεδοµένα στα ψηφιακά βιβλία, µε αποτέλεσµα οι δηλώσεις ΦΠΑ και εισοδήµατος να είναι προσυµπληρωµένες, οι κωδικοί «κλειδωµένοι» και ο φόρος να υπολογίζεται αυτόµατα.

Στην πράξη, µε τον µηδενισµό των επιτρεπτών ορίων απόκλισης µπαίνει οριστικό τέλος στα κόλπα µε τις «φουσκωµένες» δαπάνες από εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελµατίες και επιχειρήσεις για να µειώσουν τον τζίρο και την τελική φορολογική επιβάρυνση, καθώς από φέτος έχει ελαχιστοποιηθεί αυτή η δυνατότητα και µέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει εξαφανιστεί από τον χάρτη. Συγκεκριµένα, από 1ης Ιουλίου έως και την 30ή Σεπτεµβρίου τα περιθώρια για αποκλίσεις στενεύουν σε 10% για τα δεδοµένα των εσόδων και σε 20% για τα έξοδα, ενώ από 1ης Οκτωβρίου έως και 31 ∆εκεµβρίου 2024 µηδενίζονται οι αποκλίσεις στοιχείων στα έσοδα, ενώ στα δεδοµένα των εξόδων θα υπάρχει η δυνατότητα για επιπλέον δαπάνες σε ποσοστό 5%.

*Διαβάστε ακόμα: 5+1 αλλαγές στον φόρο ελεύθερων επαγγελματιών: Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και νέος τρόπος υπολογισμού του τεκμαρτού εισοδήματος


Φορολογία επιχειρήσεων: Νέα πολιτική με τη χρήση των δεδοµένων της ηλεκτρονικής τιµολόγησης

Η απόλυτη χρήση των δεδοµένων της ηλεκτρονικής τιµολόγησης ανοίγει τον δρόµο για τη χάραξη νέας πολιτικής στο πεδίο της άµεσης φορολογίας, µε το στίγµα να δίνει ο πρωθυπουργός από το βήµα της ∆ΕΘ προαναγγέλλοντας παρεµβάσεις στον τρόπο φορολόγησης 730.000 ελεύθερων επαγγελµατιών µε ένα νέο σύστηµα πιο δίκαιο και περισσότερο λειτουργικό και χωρίς καµία παρέκκλιση από τον στόχο για την πάταξη της φοροδιαφυγής, µε επίκεντρο το «κενό» στον ΦΠΑ που θα επιτρέψει την είσπραξη τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ τα επόµενα χρόνια από την κλοπή και την απάτη στον φόρο.

Χωρίς να ανατρέπεται ο βασικός κορµός του τεκµαρτού συστήµατος υπολογισµού του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήµατος, οι διορθώσεις θα επικεντρωθούν στο κριτήριο του τζίρου µε βάση το οποίο προσαυξάνεται το τεκµαρτό εισόδηµα, αλλά και στο κριτήριο του κόστους µισθοδοσίας, το οποίο, ειδικά στις περιπτώσεις ατοµικών επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό µε πολλά έτη απασχόλησης, προσαυξάνει σηµαντικά το τεκµαρτό εισόδηµα.

Εξετάζεται επίσης να συνυπολογίζεται το οικογενειακό εισόδηµα για την κάλυψη του τεκµαρτού ποσού, να υπάρξουν βελτιώσεις στη διαδικασία αµφισβήτησης του ελάχιστου τεκµαρτού εισοδήµατος, καθώς ο φόβος του ελέγχου αποθαρρύνει τους αυτοαπασχολούµενους για κούρεµα του φορολογαριασµού. Τέλος, πάνω στο τραπέζι βρίσκεται το σενάριο για µείωση της επιβάρυνσης από την αναπροσαρµογή του κατώτατου µισθού που αποτελεί τη βάση υπολογισµού του ελάχιστου τεκµαρτού εισοδήµατος. Στην οµιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναµένεται να εκπέµψει σήµα για οριστική κατάργηση των τεκµηρίων φορολόγησης µε τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2026, καθώς η φορολόγηση των εισοδηµάτων των αυτοαπασχολούµενων από το 2025 και µετά θα γίνεται µόνο µε βάση τα δεδοµένα των myDATA, µε αποτέλεσµα να µην υφίσταται λόγος διατήρησης.

Δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή