Προσκλητήρια ελέγχου σε χιλιάδες φορολογούµενους, που ενώ δήλωσαν εισοδήµατα λιγότερα από 10.000 ευρώ εντοπίστηκαν να ξοδεύουν ακόµη και τριάντα φορές περισσότερα και τώρα θα πρέπει να δικαιολογήσουν τις δαπάνες τους, στέλνει η Εφορία.

Η ΑΑ∆Ε ετοιµάζεται ήδη να στείλει «κλήσεις» για εξηγήσεις σε τουλάχιστον 1.500 φορολογούµενους µε µεγάλες διαφορές µεταξύ του «φορολογικού προφίλ» και των δαπανών διαβίωσης, ζητώντας να προσκοµίσουν τα απαραίτητα στοιχεία που να δικαιολογούν τα έξοδα που πραγµατοποίησαν.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, πρόκειται για φορολογούµενους που έπειτα από διασταυρώσεις στοιχείων προέκυψε ότι ενώ δήλωναν εισοδήµατα χαµηλότερα από 10.000 ευρώ οι δαπάνες διαβίωσής τους την ίδια περίοδο ξεπερνούσαν τις 30.000 και σε ορισµένες περιπτώσεις ακόµα και τις 300.000 ευρώ!

Οι συγκεκριµένοι θα πρέπει µε τεκµηριωµένα στοιχεία να δικαιολογήσουν τη διαφορά µεταξύ του εισοδήµατος και του κόστους διαβίωσης και σε περίπτωση που οι εξηγήσεις τους δεν είναι πειστικές η φορολογική διοίκηση θα ξεκινήσει τακτικό έλεγχο για την επιβεβαίωση των αποτελεσµάτων των ελέγχων και την επιβολή του πρόσθετου φόρου και των προστίµων που προβλέπει ο νόµος για την απόκρυψη εισοδήµατος.

Πάντως, αρµόδιοι παράγοντες επισηµαίνουν ότι όσοι εντοπίσθηκαν µε σηµαντικές διαφορές εισοδήµατος και δαπανών δεν θεωρούνται ντε φάκτο φοροφυγάδες, καθώς δεν αποκλείεται το ενδεχόµενο λαθών στα στοιχεία των διασταυρώσεων.Η πρώτη λίστα µε τους 1.500 ύποπτους για φοροδιαφυγή συντάχθηκε µε βάση τα ευρήµατα από τους ελέγχους που ξεκίνησε η ΑΑ∆Ε τον Σεπτέµβριο του 2023 και ολοκληρώθηκαν τον Νοέµβριο σε 3.800.000 φορολογικές δηλώσεις µε εισόδηµα κάτω των 10.000 ευρώ, αντιπαραβάλλοντας στοιχεία των υπηρεσιών για τις καταναλωτικές δαπάνες µε το ύψος των εισοδηµάτων που εµφανίζουν στην εφορία.


ΑΑΔΕ: τα στοιχεία που διασταυρώθηκαν

Συγκεκριµένα, τα στοιχεία που διασταυρώθηκαν αφορούν:

- Πληρωµές µέσω καρτών.
- Τόκους καταθέσεων, αλλά και τραπεζικών λογαριασµών µε αθροιστικές κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ στη διάρκεια του έτους.
- Τόκους και δόσεις δανείων από καταναλωτικά και στεγαστικά έως πιστωτικές κάρτες.
- ∆απάνες λιανικής σε κάθε είδους καταστήµατα και στα σουπερµάρκετ.
- ∆απάνες για αγορά περιουσιακών στοιχείων από ακίνητα και αυτοκίνητα έως σκάφη αναψυχής.
- ∆απάνες για ασφαλιστικά συµβόλαια ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχηµάτων και ασθένειας.
- Νοσήλια σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.
- ∆ίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία.
- ∆απάνες για φως, νερό, τηλέφωνο εφόσον υπερέβαιναν τα 1.000 ευρώ. Προέκυψαν 80.000.000 φάκελοι δεδοµένων και πληροφοριών, τα οποία φιλτραρίστηκαν και σε πρώτη φάση εντοπίσθηκαν 440.000 φορολογούµενοι µε αξιοσηµείωτες διαφορές, ενώ σε 20.000 από αυτούς η «ψαλίδα» ξεπερνά τις 30.000, 50.000 ακόµα και τις 200.000-300.000 ευρώ.

Το σκανάρισµα των ανωτέρω υποθέσεων έχει καθυστερήσει ως αποτέλεσµα έκτακτων ελέγχων που διενεργήθηκαν, όπως για παράδειγµα σε λαϊκές αγορές, ταξί, εγκατάσταση POS, διασύνδεση ταµειακών κ.λπ. Πλέον έφθασε η ώρα να περάσουν το κατώφλι της εφορίας όσοι βρέθηκαν µε χαµηλά εισοδήµατα και πολλαπλάσια έξοδα αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών.

Η Ανεξάρτητη Αρχή ∆ηµοσίων Εσόδων σκοπεύει να εντατικοποιήσει τους ελέγχους για τον εντοπισµό περιπτώσεων φοροδιαφυγής τους επόµενους µήνες µε τη διενέργεια νέων σαρωτικών διασταυρώσεων σε φορολογούµενους µε µεγαλύτερα εισοδήµατα, καθώς πέρυσι µόλις το 10% των φορολογούµενων δήλωσε εισοδήµατα πάνω από 20.842 ευρώ! Το επόµενο διάστηµα θα ξεκινήσουν οι διασταυρώσεις επαγγελµατιών.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή