Με τις οικονοµικές επιδόσεις της να καταγράφουν ανοδική πορεία, η ∆ΕΗ ακολουθεί τον δρόµο που έχει χαράξει η διοίκηση τα τελευταία χρόνια. Το πλαίσιο των στρατηγικών της κινήσεων κινείται σε δύο άξονες. Ο πρώτος αφορά την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ που έχει στη χώρα, µε αυξηµένη έµφαση στα αιολικά πάρκα -κίνηση που εντάσσεται στο πλαίσιο της διαφοροποίησης και του εµπλουτισµού του πράσινου ενεργειακού µίγµατος, στο οποίο στην παρούσα φάση κυριαρχούν τα αιολικά. Ο δεύτερος, την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισµό των δικτύων διανοµής που απέκτησε η ∆ΕΗ από την Enel Romania στις περιοχές Muntenia, Banat και Dobrogea και βρίσκονται υπό την οµπρέλα της εταιρείας Retele Electrice. Σε αυτό το πλαίσιο, η ∆ΕΗ επιταχύνει το επενδυτικό της πλάνο για την αγορά της Ρουµανίας.


Μεγάλα deals

Ενδεικτικό της βούλησης της επιχείρησης να «ανεβάσει ταχύτητα» για την ανάπτυξη των δικτύων διανοµής είναι το τεράστιο deal που ανακοίνωσε την εβδοµάδα που πέρασε στη Ρουµανία. Για την ακρίβεια, προχώρησε στην εξαγορά του σηµαντικού της χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στη Ρουµανία, το οποίο περιλαµβάνει έργα συνολικής εγκατεστηµένης ισχύος 629 MW σε λειτουργία και περίπου 145 MW υπό ανάπτυξη. Το συγκεκριµένο χαρτοφυλάκιο ανήκε στην Evryo Group, την οποία κατέχουν funds που ελέγχονται από τη Macquarie Asset Management. Οπως εξήγησε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης µε τους αναλυτές ο CEO της ∆ΕΗ, Γιώργος Στάσσης, η εξαγορά συµπληρώνει µε τον καλύτερο τρόπο τη στρατηγική της ∆ΕΗ για ανάπτυξη ΑΠΕ. «Η συµφωνία έχει καλή αποτίµηση, οι ΑΠΕ που αγοράζονται είναι πολύ καλές, σε εξαιρετική τοποθεσία, µε ιδανικό αιολικό δυναµικό, και είναι περίπου 8-10 χρόνων, που θεωρούνται νέα για αιολικά», πρόσθεσε.

Mε την εξαγορά των ΑΠΕ της Macquarie, η ∆ΕΗ προσθέτει 1,4 TWh στην παραγωγή της από ΑΠΕ. Η εγκατεστηµένη ισχύς των ΑΠΕ που εξαγοράζει η ∆ΕΗ από τη Macquarie αντιστοιχεί περίπου στο 13% της συνολικής εγκατεστηµένης ισχύος ΑΠΕ στη Ρουµανία. Οπως τονίστηκε, η παραγωγή ενέργειας της PPC Romania είναι µικρότερη από τις πωλήσεις της στη χώρα, οπότε η συµφωνία αυτή καλύπτει µέρος από αυτό το κενό. Ο κ. Στάσσης τόνισε ότι σε καµία περίπτωση η συµφωνία αυτή δεν σηµαίνει ότι σταµατά η οργανική ανάπτυξη ΑΠΕ στη Ρουµανία και υπενθύµισε την ανακοίνωση προ ολίγων ηµερών για την έναρξη κατασκευής νέου αιολικού πάρκου 140 MW στη Ρουµανία. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Στάσσης, η συµφωνία έχει έναν εσωτερικό συντελεστή απόδοσης (Ιnternal Ρate of Ρeturn - IRR) 10% για τη ∆ΕΗ, χωρίς να υπολογίζονται οι συνέργειες που προκύπτουν.

Να σηµειωθεί πως ο όµιλος Evryo Group έχει το µεγαλύτερο δίκτυο καταναλωτών στη Ρουµανία και διένειµε ηλεκτρική ενέργεια στο ένα τέταρτο της χώρας. Μέσα σε αυτά πρέπει να προστεθεί ότι µέσα σε διάστηµα µικρότερο του ενός µήνα η ∆ΕΗ µέσω της Retele Electrice προχώρησε στη Ρουµανία σε δύο συµφωνίες χρηµατοδότησης. Η πρώτη, ύψους 201 εκατ. ευρώ, συνήφθη µεταξύ της ρουµανικής θυγατρικής της ∆ΕΗ και κοινοπραξίας τραπεζών, µεταξύ των οποίων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), και όπως έγινε γνωστό τα κονδύλια θα δοθούν για την κάλυψη αναγκών σε επενδυτικά προγράµµατα διαχείρισης διανοµής ηλεκτρικής ενέργειας των τριών εταιρειών στους τοµείς δραστηριότητάς τους. Η δεύτερη συµφωνία ανακοινώθηκε στις αρχές του µήνα και αφορά χρηµατοδότηση ύψους 38,3 εκατ. ευρώ από το Ταµείο Εκσυγχρονισµού της Ε.Ε. προς τη Retele Electrice για την υλοποίηση τριών project εκσυγχρονισµού των δικτύων διανοµής στις τρεις περιοχές όπου δραστηριοποιείται η ρουµανική θυγατρική. Μάλιστα, για το πρώτο εξ αυτών, που αφορά την περιοχή Muntenia, προκηρύχθηκε προ ηµερών και ο διαγωνισµός για την ανάδειξη του εργολάβου που θα υλοποιήσει το project, που αφορά υπογειοποίηση µέρους του δικτύου της µέσης τάσης και προστασία των µετασχηµατιστών. Σύµφωνα µε τον γενικό διευθυντή της Retele Electrice, Μιχάι Πέστε: «Εκσυγχρονίζουµε το δίκτυο διανοµής για να το κάνουµε πιο ανθεκτικό και εισάγουµε στοιχεία ψηφιοποίησης, ώστε να µπορούµε να το παρακολουθούµε καλύτερα µε χειρισµούς εξ αποστάσεως. Μετά την ολοκλήρωση των έργων, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής θα απολαµβάνουν τα οφέλη µιας πολύ βελτιωµένης υπηρεσίας διανοµής ηλεκτρισµού».


Αυξηµένη ζήτηση

Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις της διοίκησης του Οµίλου ∆ΕΗ, η αγορά της Ρουµανίας θα εµφανίσει µεγάλη αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρισµό τα επόµενα χρόνια (κάτι που δεν συµβαίνει στην παρούσα φάση στην Ελλάδα), το σύστηµα ηλεκτρισµού θα αυξηθεί κατά 48% και θα προστεθούν 6,4 GW νέας εγκατεστηµένης ισχύος από ΑΠΕ, εκ των οποίων ένα σηµαντικό µέρος θα προέλθει από την ωρίµανση του χαρτοφυλακίου της ίδιας της Επιχείρησης, µε το βάρος να πέφτει στα αιολικά πάρκα.

Το πρώτο ισχυρό σήµα προς την κατεύθυνση αυτή δόθηκε προ ολίγων ηµερών, όταν η ∆ΕΗ ανακοίνωσε την έναρξη κατασκευής νέου αιολικού πάρκου ισχύος 140 MW στην Ανατολική Ρουµανία, που θα αυξήσει την εγκατεστηµένη ισχύ του πράσινου χαρτοφυλακίου στη χώρα που διαχειρίζεται η ∆ΕΗ Ανανεώσιµες και αφορά κυρίως αιολικά πάρκα -συµπληρώνοντας το χαρτοφυλάκιο στην Ελλάδα, όπου κυριαρχούν τα φωτοβολταϊκά- σε περίπου 850 ΜW. Σύµφωνα µε τον προγραµµατισµό της ∆ΕΗ, έως το τέλος του 2026 οι ΑΠΕ του Οµίλου ∆ΕΗ στη χώρα θα ξεπεράσουν τα 2 GW, ισχύς που θα προέλθει από την οργανική ανάπτυξη της «δεξαµενής» έργων που διαθέτει (5,3 GW), από στρατηγικές συνεργασίες, αλλά και από πιθανές εξαγορές.

Σηµειώνεται τέλος ότι ο σχεδιασµός της Επιχείρησης προβλέπει κατασκευή 0,5-1 GW νέων πράσινων έργων σε άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, µε τις αγορές της Βουλγαρίας και της Ιταλίας να σκανάρονται εντατικά.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»