Ολική επαναφορά σε δικαιότερο σύστηµα έρχεται για το εφάπαξ και την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης στις συντάξεις. ∆ύο µεγάλα αιτήµατα που έχουν θέσει οι συνταξιούχοι και στα οποία το υπουργείο Εργασίας δίνει ιδιαίτερη σηµασία. Στο εφάπαξ στόχος είναι, όπως τονίζει στην «Απογευματινή» κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, να καταστεί δικαιότερος ο νόµος Κατρούγκαλου, ο οποίος το πετσόκοψε, µε αποτέλεσµα όσοι βγαίνουν στη σύνταξη να παίρνουν όλο και λιγότερα, χρόνο µε τον χρόνο.

Στο τραπέζι, και παρά την κατά καιρούς επιφυλακτική στάση που διατυπώνεται, βρίσκεται η επέκταση της περιόδου υπολογισµού του εφάπαξ, από την πενταετία 2009-2013, στην τελευταία πενταετία πριν από τη συνταξιοδότηση. Με τον τρόπο αυτό θα αυξηθούν τα ποσά που λαµβάνουν όσοι βγαίνουν στη σύνταξη, σε αντίθεση µε το σηµερινό σύστηµα, που τα µειώνει σηµαντικά.

Η πρόταση για τα νέα εφάπαξ θα είναι «µηδενικού» δηµοσιονοµικού αποτελέσµατος, καθώς πρόκειται αµιγώς για εισφορές εργαζοµένων, που δεν επηρεάζουν τον προϋπολογισµό και ως εκ τούτου δεν δηµιουργούν κάποιο δηµοσιονοµικό θέµα, παρά µόνο θέµα δικαιοσύνης. Με βάση τον νόµο ΣΥΡΙΖΑ-Κατρούγκαλου που «σφαγίασε το εφάπαξ», αυτό σήµερα υπολογίζεται µε δύο ταχύτητες. Για τα έτη ασφάλισης έως το 2013 έχει ως βάση υπολογισµού τον παλιό τρόπο, ενώ για τα έτη από το 2014 και µετά επιστρέφονται άτοκα οι εισφορές.

Ο νόµος ΣΥΡΙΖΑ-Κατρούγκαλου 4387/2016 ορίζει ότι αυτός που βγήκε το 2017 µε 35 έτη λαµβάνει… µεγαλύτερο ποσό από κάποιον που βγήκε στη σύνταξη το 2020! Και γιατί αυτό; Επειδή επιστρέφονται άτοκα οι εισφορές! ∆ηλαδή όσο περισσότερα είναι τα έτη των άτοκων επιστροφών τόσο µικρότερο είναι και το τελικό εφάπαξ που λαµβάνει ο συνταξιούχος.


Παράδειγµα

Υπάλληλος που βγήκε σε σύνταξη µετά το 2022 µε 36 έτη έλαβε δύο τµήµατα εφάπαξ. Το πρώτο για τα έτη που είχε από την πρώτη µέρα ασφάλισης έως το 2013 µε το 60% τον µέσο όρο των µηνιαίων αποδοχών της πενταετίας 2009-2013. Το δεύτερο µε την επιστροφή των εισφορών που πλήρωσε το 2014 έως το 2022 χωρίς τόκο! Έτσι ο νόµος ΣΥΡΙΖΑ-Κατρούγκαλου… που αγνοεί επιδεικτικά, σύµφωνα µε τους εκπροσώπους των συνταξιούχων, ο σηµερινός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, κατέστρεψε κόσµο και κοσµάκη…

Ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ∆ηµοσίου, Ηλίας Ηλιόπουλος, µε υπόµνηµά του τονίζει την αναγκαιότητα της επίλυσης άµεσα αυτών των θεµάτων. Οι συνταξιούχοι, διά του κ. Ηλιόπουλου, βαθιού γνώστη των συνταξιοδοτικών θεµάτων, τονίζουν ότι «ο διαχωρισµός του εφάπαξ σε δύο µέρη, ένα για τα έτη ασφάλισης έως το 2013 και ένα για τα έτη από το 2014 και µετά, µειώνει δραµατικά το εφάπαξ». Σήµερα, για να λάβει κάποιος το υψηλότερο ποσό στο εφάπαξ, πρέπει να συµπληρώσει 40 έτη εργασίας. Αυτά τα χρήµατα, τα ελάµβανε και µε 35 έτη πριν 10 χρόνια.

Το ποσό του εφάπαξ αυξάνεται αναλόγως των ετών ασφάλισης, αλλά µόνο για όσους πιάνουν το «ταβάνι» των 35-40 ετών. Όσοι συµπληρώνουν τα 35-40 έτη λαµβάνουν µικρότερο. Εποµένως, όσο µεγαλύτερο χρονικό διάστηµα παραµονής στην εργασία τόσο µεγαλώνει το ποσό του εφάπαξ. Τώρα, όπως είπαµε, η κυβέρνηση µελετά την επέκταση της περιόδου υπολογισµού του εφάπαξ από την πενταετία 2009-2013 στην τελευταία πενταετία πριν από τη συνταξιοδότηση, καθώς διαπιστώνεται πλέον ότι ο διαχωρισµός του εφάπαξ σε δυο µέρη, ένα για τα έτη ασφάλισης έως το 2013 και ένα για τα έτη από το 2014 και µετά, έχει ηµεροµηνία λήξης, αφού χρόνο µε τον χρόνο το εφάπαξ θα µειώνεται για όλο και περισσότερους ασφαλισµένους οι οποίοι θα αποµακρύνονται από την καλή 5ετία.

Σήµερα, τα µεγαλύτερα ποσά καταβάλλονται από Ταµεία του ιδιωτικού τοµέα και από Ταµεία ∆ΕΚΟ. Για παράδειγµα, ο τοµέας Πρόνοιας Λιµενεργατών κατέβαλε στο πρώτο δίµηνο εφάπαξ πάνω από 120.000 ευρώ, το υψηλότερο ποσό από όλα τα Ταµεία. Στα Ταµεία των ∆ΕΚΟ και των τραπεζών που λειτουργούν εντός του ΕΦΚΑ τα εφάπαξ κυµαίνονται µεταξύ 30.000 ευρώ και 58.000 ευρώ. Αντίθετα, το µέσο εφάπαξ για το ∆ηµόσιο διαµορφώνεται στις 22.390 ευρώ, ενώ το µέσο εφάπαξ που πήραν το 2023 συνολικά 30.821 συνταξιούχοι του ∆ηµοσίου ήταν στις 24.417 ευρώ.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή