Ο εφιάλτης των πλειστηριασμών συχνά χτυπά την πόρτα γνωστών, επώνυμων προσώπων, που για διαφορετικούς λόγους βρέθηκαν αντιμέτωποι με υπέρογκα χρέη, τα οποία δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν. Από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2024 έχουν προγραμματιστεί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που είναι αναρτημένα στη διαδικτυακή πλατφόρμα, κοντά στους 7.000 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, οι οποίοι συνεχώς αυξάνονται.

Τα «Π» παρουσιάζουν σήμερα μερικά από τα ηλεκτρονικά «σφυριά» που θα χτυπήσουν για επώνυμους οφειλέτες, που βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να χάσουν σημαντικά περιουσιακά τους στοιχεία.

Εδώ και χρόνια, ο επιχειρηματίας Γιώργος Χόντος βρίσκεται αντιμέτωπος με οικονομικά προβλήματα. Ο επιχειρηματίας έχει τραβήξει χωριστούς δρόμους από την υπόλοιπη οικογένειά του, η οποία διαχειρίζεται επιτυχημένα τα γνωστά πολυκαταστήματα. Πλέον, τον Σεπτέμβριο ο Γιώργος Χόντος, εφόσον δεν γίνει κάποια προσπάθεια αναστολής της διαδικασίας, θα δει ένα σημαντικό περιουσιακό του στοιχείο να βγαίνει σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό. Η διαδικασία έχει προγραμματιστεί για τις 25 Σεπτεµβρίου και στρέφεται εις βάρος του επιχειρηματία και της κόρης του, Βασιλικής.

pleist_hontos

Πλειστηριασμός που έχει προγραμματιστεί για τις 25 Σεπτεμβρίου στρέφεται εις βάρος του επιχειρηματία Γιώργου Χόντου και της κόρης του, Βασιλικής

Το ηλεκτρονικό «σφυρί» αφορά ακίνητο (μεζονέτα) το οποίο βρίσκεται στην περιοχή των Θρακομακεδόνων. Η κατοικία αποτελείται από τρία επίπεδα. Στο υπόγειο, επιφάνειας 244, 95 τ.μ., περιλαμβάνονται ενιαίος αποθηκευτικός χώρος, γκαράζ, εσωτερικό κλιμακοστάσιο και ανελκυστήρας. Ο πρώτος όροφος, επιφάνειας 190,55 τ.μ., αποτελείται από δύο υπνοδωμάτια, δύο λουτρά, W.C., εσωτερικό κλιμακοστάσιο, ανελκυστήρα και εξώστες. Το ακίνητο έχει και δώμα επιφάνειας 17,42 τ.μ. Στο ανατολικό όριο του οικοπέδου υπάρχει βοηθητικό κτίσμα επιφάνειας 54,03 τ.μ. και πισίνα επιφάνειας περίπου 50 μ. Συνολικά, η κατοικία έχει επιφάνεια 697,50 τ.μ., εκτιμάται ως πλήρως αποπερατωμένη, σε καλή κατάσταση συντήρησης, άνευ αυθαιρέτων και με ενδεικτική χρονολογία περάτωσης το 1999. Επισπεύδουσα της διαδικασίας είναι η εταιρεία doValue Greece και το ακίνητο έχει τιµή πρώτης προσφοράς τα 766.000 ευρώ, ενώ το ποσό για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση ανέρχεται σε 100.000 ευρώ.

Στα 9.500.000 ευρώ

Ενα από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια που έχουν τεθεί σε διαδικασία ηλεκτρονικού πλειστηριασμού είναι το ακίνητο-µουσείο του Πρόδροµου Εµφιετζόγλου στα Ανάβρυτα, στο Μαρούσι. Ο νέος πλειστηριασμός για το ακίνητο, εάν δεν υπάρξει βέβαια προσπάθεια αναστολής του, έχει προγραμματιστεί για τις 20 Νοεµβρίου. Μάλιστα, σε σχέση με τους προηγούμενους πλειστηριασμούς, η τιμή πρώτης προσφοράς έχει αυξηθεί και πλέον έχει οριστεί στα 9.750.000 ευρώ, ενώ έναν χρόνο πριν ανερχόταν σε 6.792.000 ευρώ.

Άλλωστε, πρόκειται για ένα μοναδικό κτιριακό συγκρότημα, το οποίο αποτελείται από πολιτιστικά κτίρια με εκθεσιακούς χώρους, εκθετήρια έργων Τέχνης και εικαστικών έργων, κατοικία, γραφεία και βοηθητικά κτίρια. Υπάρχουν επιπλέον κτίσματα, όπως το ιερό παρεκκλήσι της Αγίας Σοφίας, και μεταλλικό θερμοκήπιο. Η συνολική έκταση του ακινήτου αγγίζει τα 49.202,94 τ.µ. Ο νέος πλειστηριασµός είναι διπλός, µε το ένα σκέλος να στρέφεται κατά του Πρόδροµου Εµφιετζόγλου και το άλλο κατά της συζύγου του, Ελένης, οι οποίοι έχουν εξ αδιαιρέτου από το 50% της ιδιοκτησίας.

pleist_prodr

Για τις 20 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός του ακινήτου του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου

Αντιμέτωπος εκ νέου με το ενδεχόμενο να χάσει ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο τους επόμενους μήνες βρίσκεται και ο ποινικολόγος Απόστολος Λύτρας, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας μετά τον άγριο ξυλοδαρμό της συζύγου του, που τον οδήγησε στις Φυλακές Κορυδαλλού. Στις 9 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός της μεζονέτας του στο Χαλάνδρι, την οποία δηλώνει ως κατοικία η πρώην σύζυγός του. Επισπεύδουσα του πλειστηριασμού είναι η Intrum ως νόμιμη διαχειρίστρια των απαιτήσεων της εταιρείας ειδικού σκοπού VEGA I ΝΡL Finance DAC.

Ο αρχικός πλειστηριασμός της μεζονέτας του ποινικολόγου είχε προγραμματιστεί για τις 26 Ιουνίου, ωστόσο οδηγήθηκε σε αναστολή. Το ακίνητο βρίσκεται στο Πάτημα Χαλανδρίου και η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στις 367.877 ευρώ, ενώ σε πλειστηριασμό βγαίνει και μία θέση στάθμευσης έναντι 11.132 ευρώ. Σε βάρος του δικηγόρου έχει αναρτηθεί ακόμα ένας πλειστηριασμός για τις 20 Νοεμβρίου, που αφορά γραφεία στην Αθήνα.

pleist_lytras

Στις 9 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός της μεζονέτας του Απόστολου Λύτρα στο Χαλάνδρι

Ο Αλέξανδρος Τσοχατζόπουλος

Την επανεμφάνισή του έκανε στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και ένα ακίνητο που ανήκει στον Αλέξανδρο Τσοχατζόπουλο, γιο του πρώην υπουργού Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος καταδικάστηκε για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και έφυγε από τη ζωή το 2021. Συγκεκριμένα, στις 25 Σεπτεμβρίου βγαίνει σε πλειστηριασμό ένα διαμέρισμα έκτου ορόφου στην περιοχή της Κυψέλης, το οποίο του ανήκει. Στο παρελθόν για το ίδιο διαμέρισμα είχαν προγραμματιστεί δύο πλειστηριασμοί, το 2022, ωστόσο τέθηκαν σε αναστολή. Το διαμέρισμα βρίσκεται στην οδό Ευελπίδων. Η έκτασή του είναι 234 τ.μ. και αποτελείται από επτά κύρια δωμάτια, χολ, διάδρομο, δωμάτιο υπηρεσίας, κουζίνα, λουτροκαμπινέ, δεύτερο W.C. και βεράντες.

Η τιμή της πρώτης προσφοράς έχει τεθεί στις 304.000 ευρώ. Σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό θα βγουν στις 4 Δεκεμβρίου ένα ακίνητο και μία αποθήκη στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, τα οποία ανήκουν στον πρώην διευθυντή επικοινωνίας της Novartis και φερόμενο ως προστατευόμενο μάρτυρα στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας, Φιλίστορα Δεστεμπασίδη. Το ποσό της κατάσχεσης ανέρχεται σε 34.485 ευρώ, ενώ η τιμή της πρώτης προσφοράς για το διαμέρισμα έχει οριστεί σε 125.000 ευρώ και για την αποθήκη σε 6.000 ευρώ.

pleist_filistor

Ακίνητο και μία αποθήκη, που ανήκουν στον φερόμενο ως προστατευόμενο μάρτυρα στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, Φιλίστορα Δεστεμπασίδη, βγαίνουν σε ηλεκτρονικό «σφυρί»

Πρόκειται για ένα διαμέρισμα πέμπτου ορόφου, το οποίο αποτελείται από σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα, δύο υπνοδωμάτια, λουτρό και βεράντες με συνολική επιφάνεια 65,85 τ.μ. Στο ακίνητο ανήκει και θέση στάθμευσης στο ισόγειο. Από την εξωτερική αυτοψία διαπιστώθηκε πως η οικοδομή διατηρείται σε μέτρια προς καλή κατάσταση από πλευράς συντήρησης. Το ακίνητο βρίσκεται σε απόσταση 50 μέτρων από τη Λεωφόρο Αχαρνών και ενός χιλιομέτρου από τη Λεωφόρο Ιωνίας.

Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο και Ιππόδρομος

Στις 6 Νοεμβρίου βγαίνουν σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό οι εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου και του Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο Αττικής. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στο ποσό-μαμούθ των 30.140.000 ευρώ. Το ακ ίνητο αποτελείται από δύο γεωτεμάχια, που βρίσκονται στη θέση «Πούσι Μπ άρτζη - Μερέντα» στον Δήμο Μαρκοπούλου Μεσογαίας, συνολικού εμβαδού 1.071.724,93 τ.μ. κατά το Κτηματολόγιο και 1.067.484,95 τ.μ. κατά νεότερη τοπογραφική αποτύπωση, μαζί με τα πάσης φύσεως κτίσματα.

pleist_ippikos

30.140.000 ευρώ το ποσό που έχει οριστεί για τις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου και του Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο Αττικής

Επί τoυ ενιαίου ακινήτου έχουν ανεγερθεί κτιριακές εγκαταστάσεις για το έργο «Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο και Νέος Ιππόδρομος Αθηνών» και συγκεκριμένα στη ζώνη 4.1 ο στίβος, το κεντρικό κτίριο κερκίδων, οι στάβλοι σελώματος, τα συνεργεία συντήρησης των μηχανών εξοπλισμού του Ιπποδρόμου και όλες οι απαραίτητες υπαίθριες λειτουργίες, paddock σελώματος, paddock επίδειξης, χώροι κοινού με γραφεία στοιχηματισμού και σνακ-μπαρ, τουαλέτες, χώροι επισήμων, υπαίθριες κερκίδες, διαδρομές αλόγων, χώροι στάθμευσης και χώροι πρασίνου. Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, το ακίνητο βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

ΔΕΜΚΟ

Σε νέο διπλό «σφυρί» οδηγούνται και οι εγκαταστάσεις της ΔΕΜΚΟ Επενδυτικής και Εμπορικής Α.Ε., οι οποίες αποτελούσαν το στρατηγείο του άλλοτε κραταιού επιχειρηματία στον χώρο των μίντια και όχι μόνο, Δημήτρη Κοντομηνά, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Μάρτιο του 2022. Οι νέοι πλειστηριασμοί για τις εγκαταστάσεις έχουν προγραμματιστεί για τις 25 Σεπτεμβρίου.

pleist_kontom

Διπλό «σφυρί» για το στρατηγείο του Κοντομηνά στην Παλλήνη

Πρόκειται για 13 ηλεκτρονικά «σφυριά», τα οποία χωρίζονται σε δύο ξεχωριστές ομάδες. Στην πρώτη, με επισπεύδουσα την Intrum, για λογαριασμό της Sunrise III NPL Finance DAC, περιλαμβάνονται τρεις πλειστηριασμοί, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και οι κτιριακές εγκαταστάσεις, και στη δεύτερη, με επισπεύδουσα τη Eurobank, άλλοι δέκα. Η συγκεκριμένη έκταση βρίσκεται στη θέση «Βακαλόπουλο», εντός του ΒΙΟ.ΠΑ. Παλλήνης. Το κτιριακό συγκρότημα αποτελείται από πέντε κτίρια και αποτελεί ενιαίο λειτουργικό σύνολο, το οποίο εξυπηρετεί την επιχειρησιακή λειτουργία του μισθωτή των εγκαταστάσεων. Η χρήση των κτιρίων αφορά χώρους τηλεοπτικών-κινηματογραφικών παραγωγών, γραφειακούς και υποστηρικτικούς χώρους εγκαταστάσεων και αποθηκευτικούς χώρους. Οι εγκαταστάσεις, σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, βρίσκονται σε αρκετά καλή κατάσταση συντήρησης, με τις κάποιες φθορές να οφείλονται στη συνήθη χρήση, χωρίς να υπάρχουν σημάδια πλημμελούς συντήρησης. Η τιμή της πρώτης προσφοράς για τις κτιριακές εγκαταστάσεις έχει οριστεί συνολικά στα 7.297.441 ευρώ.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»