Ολοένα και πιο δύσκολο γίνεται το παιχνίδι ισορροπίας στο οποίο ακροβατεί τους τελευταίους µήνες ο ελληνικός τουρισµός, προσπαθώντας, παρά τρίχα, να µην πέσει στο κενό.

*Διαβάστε εδώ: Επιδόματα: Ποια θα χορηγούνται μέσω προπληρωμένης κάρτας - Ποια μένουν προς το παρόν εκτός

∆ιότι, όπως λένε οι εκπρόσωποι του κλάδου, το µεγάλο στοίχηµα δεν είναι το ρεκόρ µε µια οριακή άνοδο συγκριτικά µε το 2023, αλλά η ολοένα και µεγαλύτερη βελτίωση, καθώς αυτή είναι που θα φέρει σταθερές αυξήσεις.

Στην Ελλάδα, το σχοινί παρατέντωσε, εφόσον από τη µια πλευρά έχουµε το πανηγύρι των αφίξεων, αλλά από την άλλη... τα πρώτα πανό διαµαρτυρίας µε σύνθηµα «No more tourists» (Οχι άλλοι τουρίστες), από το κέντρο της Αθήνας µέχρι την Καλντέρα της Σαντορίνης.

Ασφαλώς, φορείς και κυβέρνηση εργάζονται πάνω σε νέα µέτρα, που θα τεθούν στο τραπέζι από τον Σεπτέµβριο, µιας και το 2024 αναµένεται να κλείσει ως ένα έτος εµπειρίας, αφού δεν αποκλείεται να µιλάµε για µια ηττηµένη Μύκονο και µια πρωταθλήτρια Αθήνα.

Στο υπουργείο Τουρισµού, πάντως, δύο είναι οι βασικές αποφάσεις: ένα νέο πρόγραµµα σωστής διαχείρισης των αφιχθέντων ταξιδιωτών, χωρίς να κυλά εις βάρος των κατοίκων, και η προσέλκυση των επισκεπτών υψηλού εισοδηµατικού προφίλ.

Για την πρώτη περίπτωση, η ολοκλήρωση υποδοµών στους λιµένες της χώρας είναι δεδοµένη, ενώ αναµένονται ενέργειες όσον αφορά την κρουαζιέρα και την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισµού ευρύτερα.

Σύµφωνα µε πληροφορίες των «Π», για το ζήτηµα της αποτελεσµατικής διαχείρισης έλευσης των τουριστών, το υπουργείο Τουρισµού αναµένεται να εξετάσει µαζί µε το υπουργείο Υποδοµών και Μεταφορών τα επιπλέον δροµολόγια των ΜΜΜ, ώστε να µπορούν να εξυπηρετούνται µε ποιότητα τόσο οι τουρίστες όσο και οι κάτοικοι των πόλεων, ιδίως της Αθήνας, όπου παρατηρήθηκε φέτος το µεγαλύτερο πρόβληµα, εξαιτίας τεράστιου συνωστισµού και αδιανόητα αραιωµένων δροµολογίων.

Παράλληλα, αυτονόητες είναι και οι νοµοθετικές παρεµβάσεις για τις βραχυχρόνιες µισθώσεις ακινήτων.


Το επόμενο μεγάλο στοίχημα

Φιλοξενία, εστίαση, γιότινγκ και εµπόριο, µε στόχο την προσέλκυση τουριστών εξαιρετικά υψηλού εισοδήµατος, είναι το επόµενο µεγάλο στοίχηµα του υπουργείου Τουρισµού. Πόσω µάλλον να το πετύχει και off season.

Ήδη, η υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη επεσήµανε πριν από µερικές ηµέρες σε συνάντησή της µε τον πρέσβη των Ηνωµένων Αραβικών Εµιράτων, Αli Al Dhaheri, τη σηµασία της αγοράς των ΗΑΕ για τον ελληνικό τουρισµό, αναφερόµενη στο έντονο και ευνοϊκό επενδυτικό πλαίσιο στην Ελλάδα, που προβλέπει µια γόνιµη συνεργασία για την προώθηση των τουριστικών ροών και επενδύσεων µεταξύ των δύο χωρών.

Θυµίζουµε εδώ ότι τον Φεβρουάριο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε συναντήσει τον Ινδό οµόλογό του, Ναρέρντα Μόντι, µε στόχο την ενίσχυση Ελλάδας και Ινδίας, ανοίγοντας την πύλη για µια από τις πλέον high end τουριστικές αγορές για την Ελλάδα. Στο ίδιο κλίµα, πριν από περίπου έναν µήνα, η Air Arabia ανακοίνωσε την πρώτη απευθείας πτήση της από τη Σάρτζα των ΗΑΕ στην Αθήνα, ενώ ο κλάδος του τουριστικού γιότινγκ στην Ελλάδα αναµένεται να «ανοίξει» για τις αραβικές χώρες και, ως εκ τούτου, να συντηρήσει µέχρι και 8.000 θέσεις εργασίας τα επόµενα χρόνια.

Τέλος, ο ΕΟΤ υπέγραψε πρόσφατα µνηµόνιο συνεργασίας µε την Emirates, µε στόχο την ενίσχυση του τουρισµού στην Ελλάδα. Μάλιστα, η κολοσσιαία αεροπορική εταιρεία δεσµεύτηκε να υποστηρίξει την τουριστική βιοµηχανία της Ελλάδας, ενισχύοντας την ταξιδιωτική κίνηση από κορυφαίες εισερχόµενες αγορές, συµπεριλαµβανοµένων των ΗΠΑ, των ΗΑΕ, της Αυστραλίας, της Ινδίας και της Κίνας προς την Ελλάδα, µέσω της υλοποίησης κοινών ενεργειών και δραστηριοτήτων στον τοµέα µάρκετινγκ.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο Secret της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 17/08/2024