Μεγάλες αλλαγές στα κοινωνικά επιδόµατα (ανεργίας, παιδιού, εγγυηµένου εισοδήµατος, στέγασης, ασθένειας και µητρότητας) φέρνει η εφαρµογή από 30 Σεπτεµβρίου της προπληρωµένης κάρτας για αυτά που θα χορηγηθούν από τον Οκτώβριο. Οι δικαιούχοι θα µπορούν να πάρουν σε µετρητά έως το 50% του επιδόµατος, ενώ το άλλο µισό θα πρέπει να δαπανάται µέσω ηλεκτρονικών πληρωµών, δηλαδή µέσω της προπληρωµένης κάρτας.

Όσοι, δε, επιλέγουν να δαπανούν µεγαλύτερο ποσό (άνω του 50%) µέσω κάρτας θα λαµβάνουν κίνητρα. Πρακτικά, ο δικαιούχος που λαµβάνει επίδοµα ΟΠΕΚΑ ή επίδοµα ανεργίας από ∆ΥΠΑ ύψους 500 ευρώ θα µπορεί να ξοδέψει τα 250 ευρώ µέσω προπληρωµένης κάρτας και τα άλλα 250 ευρώ µε µετρητά. Επίσης, οι δικαιούχοι θα συµµετέχουν σε κληρώσεις, λοταρίες και προγράµµατα επιβράβευσης, που θα διεξάγουν τόσο οι τράπεζες όσο και οι αρµόδιοι φορείς.

Τις λεπτοµέρειες για τον τρόπο καταβολής των επιδοµάτων µέσω προπληρωµένης κάρτας καθορίζει απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών, Νίκου Παπαθανάση. Το έργο θα ενταχθεί στο Ταµείο Ανάκαµψης µε προϋπολογισµό 10.300.000 ευρώ. Για τη λειτουργία του νέου συστήµατος θα αναπτυχθεί πληροφοριακό σύστηµα που θα επιτρέπει τη διαλειτουργικότητα των µητρώων ∆ΥΠΑ, ΟΠΕΚΑ και τραπεζών.

Στην κάρτα θα υπαχθούν τα επιδόµατα ανεργίας που χορηγεί η ∆ΥΠΑ, καθώς και τέκνων, γέννησης, οικονοµικής ενίσχυσης αναδοχής και το ελάχιστο εγγυηµένο εισόδηµα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ, σε 750.000 δικαιούχους.

∆εν θα καταβάλλονται µέσω προπληρωµένης κάρτας επιδόµατα, ενισχύσεις, και παροχές, όπως:

  • αφερεγγυότητας εργοδότη
  • διαθεσιµότητας
  • στέγασης
  • κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων
  • εισοδηµατικής ενίσχυσης οικογενειών ορεινών και µειονεκτικών περιοχών
  • αναπηρικά επιδόµατα
  • οµογενών προσφύγων
  • έξοδα κηδείας σε περίπτωση θανάτου ανασφάλιστου υπερήλικα
  • στεγαστικής συνδροµής σε ανασφάλιστους υπερήλικες
  • η µηνιαία οικονοµική ενίσχυση µε τη µορφή επιδόµατος προς τα προστατευόµενα τέκνα θανόντων από τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018
  • η µηνιαία οικονοµική ενίσχυση µε τη µορφή επιδόµατος προς κάθε ανήλικο τέκνο των θανόντων κατά τη διάρκεια και εξαιτίας των πληµµυρικών φαινοµένων που έπληξαν την Κρήτη κατά τον µήνα Φεβρουάριο 2019
  • η µηνιαία οικονοµική ενίσχυση προς τα προστατευόµενα τέκνα και αδέρφια θανόντων κατά τη διάρκεια και εξαιτίας των πυρκαγιών που έπληξαν την περιοχή Βαρυµπόµπης ∆ήµου Αχαρνών την 3η Αυγούστου 2021 και εξαιτίας του σεισµού της 30ής Οκτωβρίου 2020 στη Σάµο.


Οικονομική ενίσχυση σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη

Της προπληρωμένης κάρτας θα προηγηθεί νομοσχέδιο των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, μέσα στον Σεπτέμβρη, για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό πολλών επιδομάτων.

Στο μικροσκόπιο των αλλαγών θα βρεθούν τα επιδόματα ανεργίας, παιδιού, ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, στέγασης, ασθένειας, μητρότητας, λοχείας, καθώς, όπως ήδη έχει δηλώσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, «δεν θα μειωθεί ο συνολικός προϋπολογισμός, αλλά τα επιδόματα θα κατευθυνθούν σε αυτούς που πραγματικά τα χρειάζονται, αντιμετωπίζοντας φαινόμενα κατάχρησης».

Με τη χρήση της προπληρωμένης κάρτας μπορούν να διασταυρώνονται από τη διασυνδεσιμότητα ΑΑΔΕ, ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ εκείνοι που έχουν κρυφά εισοδήματα και ταυτόχρονα λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα, που δεν τα δικαιούνται. Στόχος είναι τα επιδόματα να καταβάλλονται σε όσους τα έχουν πραγματικά ανάγκη και γι’ αυτό η επιτροπή θα διερευνήσει όλους τους όρους απονομής. Ήδη έχει «κλειδώσει» και θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό η σύνδεση του επιδόματος ανεργίας από τη ΔΥΠΑ με τον μισθό του ίδιου του εργαζομένου.

Αυτό, για να υπάρχει μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα δεδομένου ότι το επίδομα ανεργίας στηρίζεται στις εισφορές που πληρώνει ο ίδιος ο εργαζόμενος. Η επιδότηση θα είναι εμπροσθοβαρής και θα βαίνει μειούμενη. Άλλο το ποσοστό υπολογισμού του επιδόματος ανεργίας το 1ο τρίμηνο μετά την απόλυση (εξετάζεται να φτάνει και στο 70% του μέσου μισθού), άλλο το 2ο τρίμηνο και άλλο μετά το α΄ εξάμηνο.

Στα επιδόματα που επανεξετάζονται είναι και το επίδομα παιδιού που λαμβάνουν 605.000 οικογένειες, το επίδομα στέγασης που λαμβάνουν 238.000 οικογένειες και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που λαμβάνουν 185.000 δικαιούχοι. Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο επίδομα εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και η περαιτέρω αύξησή του σε τέτοια επίπεδα ώστε να μη δημιουργείται δημοσιονομικό πρόβλημα. Ένα μεγάλο ποσοστό των δικαιούχων με χαμηλά εισοδήματα μπορεί να λαμβάνει δύο ή και τρία διαφορετικά επιδόματα.

Υπάρχουν, για παράδειγμα, οικογένειες που λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (200-500 ευρώ τον μήνα), ταυτόχρονα με το επίδομα παιδιού (105 ή 63 ή 42 ευρώ για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, και 210 ή 126 ή 84 ευρώ από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. Αν μένουν σε ενοίκιο, λαμβάνουν και το επίδομα στέγασης ύψους 220 ευρώ τον μήνα. Δηλαδή μία οικογένεια μπορεί να λαμβάνει μέχρι 930 ευρώ τον μήνα μόνο από τα επιδόματα αυτά. Συνολικά τα κοινωνικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ λαμβάνουν 1.477.483 πολίτες, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά τα οικογενειακά επιδόματα με σύνολο δικαιούχων 750.355 άτομα.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή