Ακριβή στη χονδρική, φτηνή στη λιανική είναι η Ελλάδα, όσον αφορά τις τιµές του ηλεκτρικού ρεύµατος συγκριτικά µε την υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό ισχυρίζεται τουλάχιστον το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επικαλούµενο επίσηµα στοιχεία, για να απαντήσει στον ΣΥΡΙΖΑ που -όπως επισηµαίνει- «διαστρεβλώνει την πραγµατικότητα γύρω από τις τιµές ηλεκτρικής ενέργειας και προσπαθεί να δηµιουργήσει σύγχυση στους καταναλωτές».

*Διαβάστε εδώ: Κοινωνικό Τιμολόγιο: Συνεχίζονται οι αιτήσεις - Αναλυτικά τα βήματα


Χονδρεμπορική αγορά

Λιγότερο από δέκα ηµέρες πριν ανακοινωθούν οι τιµές ρεύµατος για τον µήνα Σεπτέµβριο, οπότε και αναµένεται νέος κύκλος επιδοτήσεων (1,6 λεπτό η κιλοβατώρα για τον Αύγουστο), λόγω της συνεχιζόµενης αύξησης στη χονδρεµπορική αγορά, µέρος της οποίας θα περάσει στις τιµές, το υπουργείο Ενέργειας παρουσίασε χθες στοιχεία, σύµφωνα µε τα οποία και µε βάση τον µηνιαίο πίνακα τιµών που ανακοινώνει το Household Energy PriceIndex (HEPI), η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά κάτω από τον µέσο όρο της ΕΕ στις τιµές των οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Στον σχετικό πίνακα, τον Ιούλιο η χώρα µας είναι η 18η φτηνότερη µεταξύ 33 ευρωπαϊκών κρατών στις τιµές του ρεύµατος για οικιακούς καταναλωτές, συµπεριλαµβανοµένων φόρων και λοιπών χρεώσεων µε τιµή λίγο πάνω από τα 22 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Ο µέσος όρος των χρεώσεων για όλες τις χώρες ήταν τον Ιούλιο στα 23,08 λεπτά και για την Ευρώπη των 27 στα 24,16 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Αισθητά πιο ακριβές τιµές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν η Γερµανία µε πάνω από 39 λεπτά, η Τσεχία µε πάνω από 37, η Iρλανδία µε 36 λεπτά, η Κύπρος µε 35, το Βέλγιο µε 32 λεπτά, ενώ στον αντίποδα πολύ χαµηλότερες τιµές, από περίπου 9 έως 14 λεπτά, είχαν η Νορβηγία, η Ουγγαρία, η Ουκρανία, και η Σερβία.

Τον Αύγουστο, ο συνδυασµός των πολύ µεγάλων εκπτώσεων που έκαναν οι πάροχοι, µαζί µε την επιδότηση των 1,6 λεπτών ανά κιλοβατώρα που δόθηκε στους οικιακούς καταναλωτές από τη φορολόγηση των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών που χρησιµοποιούν φυσικό αέριο, η λιανική τιµή του ρεύµατος (χωρίς τις υπόλοιπες χρεώσεις), διατηρήθηκε κάτω από τα επίπεδα των 15 λεπτών ανά κιλοβατώρα.


Κοινωνικό Τιμολόγιο

Παράλληλα, για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιµολογίου η επιδότηση για τον Αύγουστο είναι ενισχυµένη και ανέρχεται σε 5 λεπτά/kWh, διατηρώντας την τιµή για τους 700.000 καταναλωτές αυτής της κατηγορίας σε επίπεδο προ ενεργειακής κρίσης, περίπου 11,3 λεπτά/kWh. Χθες εξάλλου έγινε γνωστό µε υπουργική απόφαση ότι τη συγκεκριµένη επιδότηση δεν θα τη λάβουν όσοι καταναλωτές έχουν επιλέξει κυµαινόµενα κίτρινα τιµολόγια, των οποίων η τιµή είναι χαµηλότερη από τα 145 λεπτά ανά κιλοβατώρα.


Ανακοινώσεις

Σύµφωνα µε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συνολικά από την αρχή του 2024 ο ίδιος δείκτης (HEPI) κατατάσσει την Ελλάδα αρκετά κάτω από τον ευρωπαϊκό µέσο όρο σε τελικές τιµές για τους καταναλωτές. Σε επίπεδο έτους, η µείωση στις τιµές ηλεκτρικής ενέργειας για τους οικιακούς καταναλωτές είναι 1,8%, ενώ για το αντίστοιχο χρονικό διάστηµα στην ΕΕ οι τιµές έχουν αυξηθεί κατά 2%. Εάν γίνει και ο αντίστοιχος υπολογισµός σωρευτικά από το 2019 (προ-COVID και πριν από την ενεργειακή κρίση) -η αύξηση των τιµών είναι 45% στην ΕΕ και 29% στην Ελλάδα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 22/08/2024