Ραντεβού µε τους οίκους αξιολόγησης τον Σεπτέµβριο: Ηµεροµηνία-ορόσηµο η 13η του µηνός µε τη Moody’s - Θετικός οιωνός η αναβάθµιση των συστηµικών τραπεζών
Στο µικροσκόπιο των διεθνών οίκων αξιολόγησης τον Σεπτέµβριο η Ελλάδα
Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο η Moody’s αναβάθµισε και τις τέσσερις µεγάλες ελληνικές τράπεζες, γεγονός που µπορεί να ερµηνευθεί ως προάγγελος για επερχόµενη αναβάθµιση
Στο µικροσκόπιο των διεθνών οίκων αξιολόγησης ξαναµπαίνει τον Σεπτέµβριο η Ελλάδα, µε κρίσιµο ραντεβού αυτό µε τη Moody's στις 13 του µηνός, η οποία δεν έχει δώσει ακόµη την επενδυτική βαθµίδα στη χώρα µας. Ο αµερικανικός οίκος είχε διατηρήσει, στις 15 Μαρτίου 2024, αµετάβλητη την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας µας στο «Ba1», µε σταθερές προοπτικές.
Η αξιολόγησή της βασιζόταν κυρίως στις συνεχιζόµενες προκλήσεις από το µεγάλο έλλειµµα τρεχουσών συναλλαγών, στη διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης που θα απαιτήσει χρόνο και τη συνέχιση των µεταρρυθµίσεων που αποµένουν µε έµφαση στο δικαστικό σύστηµα. Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ωστόσο, η Moody’s αναβάθµισε και τις τέσσερις µεγάλες ελληνικές τράπεζες, γεγονός που µπορεί να ερµηνευθεί ως προάγγελος για επερχόµενη αναβάθµιση και της ελληνικής οικονοµίας στο σκαλί που αποµένει για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθµίδας.
Πριν από το ραντεβού με τη Moody's, η ελληνική οικονοµία θα "συναντηθεί" ξανά µε τον DBRS
Πριν από το ραντεβού της 13ης Σεπτεµβρίου µε τη Moody's, η ελληνική οικονοµία θα «συναντηθεί» ξανά µε τον καναδικό οίκο DBRS στις 6 Σεπτεµβρίου. Η DBRS είχε δώσει την επενδυτική βαθµίδα στην Ελλάδα στις 8 Σεπτεµβρίου 2023 και τη διατήρησε αµετάβλητη στην αξιολόγησή του στις 8 Μαρτίου 2024. Σηµειώνεται ότι ο πρώτος οίκος που είχε αναβαθµίσει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθµίδα, στις 3 Αυγούστου του 2023, ήταν η Scope. Ο γερµανικός οίκος, που προστέθηκε από την ΕΚΤ στο κλαµπ των µεγάλων οίκων αξιολόγησης στο τέλος του 2023, άνοιξε τον κύκλο των αξιολογήσεων της ελληνικής οικονοµίας για το 2024 στις 26 Ιανουαρίου. Στις 12 Ιουλίου διατήρησε την επενδυτική βαθµίδα για τη χώρα αναβαθµίζοντας το outlook, αλλά αναθεωρώντας πτωτικά την ανάπτυξη. Η επόµενη αξιολόγηση της Scope έχει προγραµµατιστεί για τις 6 ∆εκεµβρίου.
Διαβάστε ακόμα: Οίκος αξιολόγησης Moody’s: ''Δημοσιονομική κρίση μέχρι το 2035 λόγω Δημογραφικού'' στις χώρες με οξυμένο πρόβλημα
Μετά τις δύο αξιολογήσεις από DBRS και Moody’s τον Σεπτέµβριο, η επόµενη αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου θα είναι αυτή της Standard & Poor’s στις 18 Οκτωβρίου. Η S&P, µε την αναβάθµιση της ελληνικής οικονοµίας στις 20 Οκτωβρίου 2023, ως ο τρίτος διεθνής οίκος που προχώρησε σε αυτή την κίνηση, είχε βάλει ουσιαστικά τη σφραγίδα της επενδυτικής βαθµίδας στο ελληνικό αξιόχρεο. Ο αµερικανικός οίκος επαναβεβαίωσε την επενδυτική βαθµίδα, µε θετικό outlook, στις 19 Απριλίου 2024. Μετά την S&P, ακολούθησε µε την απονοµή του investment grade στην Ελλάδα η Fitch (1/12/23). O αµερικανικός οίκος διατήρησε την επενδυτική βαθµίδα στην αξιολόγηση της 31ης Μαΐου 2024 και θα επιστρέψει µε νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονοµίας στις 22 Νοεµβρίου.
Ήδη οι αναβαθµίσεις των πιστοληπτικών αξιολογήσεων της ελληνικής οικονοµίας και κυρίως η προοπτική για την αναβάθµιση στην επενδυτική κατηγορία έχουν φέρει στα ελληνικά κρατικά οµόλογα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια ύψους 7 δισ. ευρώ. Οι εισροές αυτές πραγµατοποιήθηκαν από το δ' τρίµηνο του 2022 έως το γ' τρίµηνο του 2023, οπότε η αξία των ελληνικών αξιογράφων στα χαρτοφυλάκια των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων αυξήθηκε κατά 7 δισ. ευρώ, όπως αναφέρεται στο τελευταίο Οικονοµικό ∆ελτίο της Τραπέζης της Ελλάδος σε µελέτη για τις επιπτώσεις της επενδυτικής βαθµίδας στα ελληνικά κρατικά οµόλογα.
Όπως αναφέρεται, αν αποµονωθεί η επίδραση της αύξησης των τιµών των µετοχών και των οµολόγων την περίοδο δ' τρίµηνο 2022-γ' τρίµηνο 2023, η αύξηση των εισροών επενδυτικών κεφαλαίων υπολογίζεται σε 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,9 δισ. ευρώ αφορούν θέσεις σε µετοχές και 2,1 δισ. ευρώ θέσεις σε οµόλογα. Τα ευρήµατα της µελέτης υποδεικνύουν ότι η µεταβολή των προοπτικών της κρατικής πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονοµίας σε θετικές από τον οίκο Standard and Poor’s τον Απρίλιο του 2023 οδήγησε σε σηµαντική αύξηση των θέσεων των επενδυτικών κεφαλαίων σε ελληνικά κρατικά οµόλογα, η οποία ξεπέρασε τις εξελίξεις που παρατηρήθηκαν σε άλλα κρατικά οµόλογα της ζώνης του ευρώ. Η εξέλιξη αυτή εκτιµάται ότι οδήγησε σε µείωση στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών οµολόγων που αντιστοιχεί σε περίπου 80% της πτώσης των διαφορών αποδόσεών τους έναντι των γερµανικών οµολόγων αναφοράς.
Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»