Tα στοιχεία της φετινής τουριστικής σεζόν για τις Κυκλάδες αναδεικνύουν τα νησιά που κατάφεραν να προσαρµοστούν στις νέες συνθήκες της αγοράς, µε την Πάρο και τη Μήλο να καταγράφουν εντυπωσιακές επιδόσεις.

Στον αντίποδα, οι δηµοφιλέστεροι προορισµοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, εµφανίζουν στασιµότητα ή και ελαφρά κάµψη, κάτι που δείχνει ότι χρειάζονται ανανέωση στρατηγικής για να διατηρήσουν τη δυναµική τους. Μάλιστα η Σαντορίνη δεν βρίσκεται καν στα 10 πρώτα νησιά που προτίµησαν οι Ελληνες για τις διακοπές τους τον ∆εκαπενταύγουστο, ενώ η Μύκονος φιγουράρει µόλις στην ένατη θέση. Στην κορυφή της λίστας µε τις προτιµήσεις των Ελλήνων τουριστών (για τον ∆εκαπενταύγουστο) είναι η Τήνος και ακολουθούν Αίγινα, Νάξος και Σύρος.

Για το σύνολο των νησιών, αλλά και ειδικότερα για τις Κυκλάδες, η φετινή σεζόν είναι αρκετά περίεργη, λόγω της ακρίβειας που έχει επηρεάσει τον προϋπολογισµό των διακοπών των νοικοκυριών, µε αποτέλεσµα οι επιδόσεις των νησιών να ποικίλλουν σηµαντικά. Τα δεδοµένα από την ΕΛ.ΣΤΑΤ., καθώς και οι αναλύσεις της MTC Group, σκιαγραφούν την ακόλουθη εικόνα: 

Κερδισµένοι


Πάρος και Μήλος αναδεικνύονται οι µεγάλοι κερδισµένοι της φετινής τουριστικής περιόδου. Η Πάρος κατέγραψε εντυπωσιακή αύξηση στον κύκλο εργασιών των καταλυµάτων και της εστίασης τόσο για τον Μάιο (90,4%) όσο και για τον Ιούνιο (34,5%), µε τα συνολικά έσοδα να φτάνουν τα 10.244.648 ευρώ τον Ιούνιο. Η επιτυχία αυτή αποδίδεται εν µέρει στην επέκταση της τουριστικής περιόδου, που βοήθησε το νησί να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες.

Παρόµοια ανοδική πορεία ακολούθησε και η Μήλος, η οποία είδε τον κύκλο εργασιών της να αυξάνεται κατά 45,4% τον Μάιο και 23,3% τον Ιούνιο, µε τα συνολικά έσοδα να αγγίζουν τα 4.257.402 ευρώ τον Ιούνιο. Κέα και Κύθνος σηµείωσαν επίσης αξιόλογη αύξηση στα έσοδα τον Μάιο (23,2%), αν και τον Ιούνιο η αύξηση περιορίστηκε στο 0,7%. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει µια σταθερή αλλά λιγότερο έντονη τουριστική ζήτηση, µε το συνολικό εισόδηµα να διαµορφώνεται στα 555.331 ευρώ.

Σταθερά αυξητικά

Η Νάξος και η Σύρος κινήθηκαν σταθερά ανοδικά, αν και µε µικρότερες αυξήσεις συγκριτικά µε την Πάρο και τη Μήλο. Η Νάξος σηµείωσε αύξηση 6,7% τον Μάιο, µε τα συνολικά έσοδα των καταλυµάτων και της εστίασης να ανέρχονται στα 4.511.172 ευρώ τον Ιούνιο, ενώ η Σύρος είχε αύξηση 8,4% τον Μάιο και 14,3% τον Ιούνιο, φτάνοντας τα 1.152.643 ευρώ.

Η Τήνος επίσης σηµείωσε αύξηση, µε 9,8% τον Μάιο και 14,9% τον Ιούνιο, µε συνολικά έσοδα 635.948 ευρώ. Οι σταθερές αυτές αυξήσεις δείχνουν ότι τα συγκεκριµένα νησιά διατηρούν µια συνεχή τουριστική ροή, χωρίς να παρουσιάζουν µεγάλες διακυµάνσεις.

Χαµένοι


Στον αντίποδα, η Μύκονος και η Σαντορίνη δείχνουν σηµάδια κόπωσης. Η Μύκονος, αν και παραµένει κορυφαίος προορισµός, κατέγραψε οριακή αύξηση 0,7% τον Μάιο, αλλά πτώση 4,9% τον Ιούνιο. Η µείωση αυτή αντανακλάται και στον συνολικό κύκλο εργασιών, που ανήλθε στα 60.827.009 ευρώ τον Ιούνιο.

Ανάλογη ήταν η εικόνα και στη Σαντορίνη, όπου τα έσοδα µειώθηκαν κατά 1,2% τον Ιούνιο, φτάνοντας τα 58.688.391 ευρώ. Μείωση στον τζίρο το δεύτερο τρίµηνο του έτους εµφάνισαν τα καταλύµατα και η εστίαση και στην Ανδρο, που έφτασε στο 3%, αν και ο Ιούνιος κινήθηκε πολύ καλύτερα, µε πάνω από 500.000 ευρώ έσοδα, αυξηµένα κατά 4%. Η µείωση της επιβατικής κίνησης στην ακτοπλοΐα κατά σχεδόν 5% τον Ιούλιο, σύµφωνα µε τα στοιχεία του υπουργείου Ναυτιλίας, αποτελεί ένδειξη της πτώσης του ενδιαφέροντος για ορισµένα από τα δηµοφιλέστερα νησιά. Η Πάρος, η Νάξος, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Τήνος ήταν τα νησιά που δέχτηκαν τον µεγαλύτερο όγκο επιβατικής κίνησης.

Αξίζει να σηµειωθεί πως αν και η Σαντορίνη παρέµεινε στους δηµοφιλέστερους προορισµούς, παρατηρήθηκε σχετική µείωση συγκριτικά µε πέρυσι, ειδικά από Ελληνες ταξιδιώτες, όπως φάνηκε και στον ∆εκαπενταύγουστο.

Δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»