Νέο κύκλο επαφών µε τους κοινωνικούς εταίρους πρόκειται να ξεκινήσει µέσα στον Σεπτέµβριο η υπουργός Εργασίας, ενόψει των αλλαγών στις συλλογικές συµβάσεις, µε στόχο την ουσιαστική ενίσχυση των µισθών, θέµα που θέτει ως προτεραιότητα ο πρωθυπουργός στη ∆ΕΘ, όπου θα αναφερθεί σε «εµπροσθοβαρείς αυξήσεις» που θα ενισχύουν τα εισοδήµατα των εργαζοµένων.

Στόχος της Νίκης Κεραµέως είναι η δηµιουργία ενός νέου Κοινωνικού Συµφώνου Εργασίας µε όλες τις παραγωγικές τάξεις για την ουσιαστική ενίσχυση των µέσων µισθών. ∆ηλαδή, αυτών που στηρίζονται στις κλαδικές και οµοιοεπαγγελµατικές συµβάσεις εργασίας. Η υπουργός Εργασίας δηλώνει αντίθετη στην επαναφορά του προσδιορισµού του κατώτατου µισθού στους κοινωνικούς εταίρους, που αποτελεί πάγιο αίτηµα τόσο της ΓΣΕΕ όσο και των εργοδοτικών οργανώσεων.

Διαβάστε ακόμα: Κυριάκος Μητσοτάκης: 7 μεταρρυθμίσεις μπαίνουν σε προτεραιότητα - Αλλαγές στο ΑΣΕΠ, επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης και δημογραφικό οι τρεις πρώτες

Ο κατώτατος µισθός από τα 830 µεικτά θα διαµορφωθεί στα 867,35 ευρώ

Στη βάση αυτού του πλαισίου, οι αυξήσεις στον κατώτατο µισθό για το 2025 αναµένεται να κινηθούν στο 4,5% (3% πληθωρισµός +1% αύξηση της παραγωγικότητας +0,50% µείωση των ασφαλιστικών εισφορών). Έτσι, ο κατώτατος µισθός από τα 830 µεικτά θα διαµορφωθεί στα 867,35 ευρώ και υπολείπονται 90 ευρώ για τη διετία 2026-2027, προκειµένου να φτάσει στα 950 ευρώ, που αποτελεί κυβερνητική δέσµευση. Μικρότερες αναµένονται οι αυξήσεις στον δηµόσιο τοµέα, καθώς υπολογίζεται ότι θα κινηθούν στο 3,5%, ποσοστό που καλύπτει τον πληθωρισµό και µέρος της αύξησης της εθνικής παραγωγικότητας. Να σηµειωθεί ότι το 2024 οι δηµόσιοι υπάλληλοι έλαβαν µεσοσταθµικές αυξήσεις ύψους 10%, ταυτόχρονα µε την αναµόρφωση όλων των µισθολογίων, που έδιναν αυξήσεις έως 17,5%.

Πάντως, ιδιαίτερη σηµασία θα δίνεται στην προώθηση των διαπραγµατεύσεων για την υπογραφή συλλογικών συµβάσεων εργασίας, καθώς και στην ενσωµάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τον καθορισµό επαρκών κατώτατων µισθών. Η υπουργός Εργασίας, τόσο στις µονοµερείς επαφές µε τους εταίρους όσο και στις διµερείς, θα επιδιώξει την ενσωµάτωση της οδηγίας της ΕΕ για την επάρκεια των κατώτατων µισθών, εντάσσοντάς τη στις ελληνικές ιδιαιτερότητες.

Στόχος στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου είναι:

- Η προώθηση των συλλογικών διαπραγµατεύσεων για τον καθορισµό των µισθών.

- Η προώθηση επαρκών επιπέδων νόµιµων κατώτατων µισθών.

- Η βελτίωση της πραγµατικής πρόσβασης όλων των εργαζοµένων στην προστασία µε τη µορφή κατώτατου µισθού.

Οι αλλαγές θα κινούνται στη φιλοσοφία της οδηγίας, που είναι η θέσπιση ενός πλαισίου για τον καθορισµό και την επικαιροποίηση των κατώτατων µισθών, σύµφωνα µε ένα σύνολο σαφών κριτηρίων. Ο κατώτατος µισθός θα επικαιροποιείται τουλάχιστον ανά διετία (ή το αργότερο ανά τετραετία για τις χώρες που χρησιµοποιούν µηχανισµό αυτόµατης τιµαριθµικής αναπροσαρµογής). Ωστόσο, η οδηγία δεν προβλέπει συγκεκριµένο επίπεδο κατώτατου µισθού το οποίο πρέπει να επιτύχουν τα κράτη-µέλη. Ο θεσµός των κλαδικών συµβάσεων εργασίας ατόνησε στην µνηµονιακή περίοδο, που είχε καταργηθεί η υποχρεωτικότητα για τις κλαδικές και επικρατούσαν οι ατοµικές συµβάσεις (συµφωνίες σε προσωπικό επίπεδο). Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι µόλις τέσσερις κλαδικές συµβάσεις εργασίας έχουν οι µικροµεσαίοι (εστίαση, αρτοποιεία, ηλεκτρολόγοι, εργαζόµενοι σε ανελκυστήρες).

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»