Στη θέσπιση των όρων και των προϋποθέσεων που σχετίζονται µε την υλοποίηση του προγράµµατος «Στέγαση και εργασία για τους αστέγους» προχώρησε η κυβέρνηση µέσω σχετικής ΚΥΑ. Το πρόγραµµα έχει ως στόχο την υποστήριξη ατόµων και οικογενειών που είτε δεν έχουν στέγη είτε ζουν κάτω από επισφαλείς συνθήκες στέγασης. Με το νέο πρόγραµµα η κυβέρνηση παρεµβαίνει συνδυάζοντας την παροχή στέγασης µε την επανένταξη σε εργασιακό περιβάλλον και ενισχύει ακόµα την προσπάθεια µέσα από παροχές.

Ο γενικός στόχος που έχει θέσει η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, είναι η εξάλειψη του προβλήµατος της στέγασης. Παράλληλα, οι ειδικότεροι στόχοι του προγράµµατος περιλαµβάνουν την άµεση µετάβαση των αστέγων σε αυτόνοµες µορφές διαβίωσης, την πρόληψη της έλλειψης στέγης, την επανένταξη στην κοινωνία µέσω συµβουλευτικών υπηρεσιών και την εργασιακή αποκατάσταση, όπως επίσης τη συνεργασία ανάµεσα στους αρµόδιους φορείς, µε φόντο την αποτελεσµατική αντιµετώπιση του φαινοµένου.

Επίσης, το πρόγραµµα περιλαµβάνει αύξηση του προϋπολογισµού από 10 σε 15 εκατ. ευρώ για το 2025, επιδότηση ενοικίου για 24 µήνες, µε δυνατότητα λήψης για επιπλέον 1+1 χρόνο επιδόµατος στέγασης σε πρώην ωφελουµένους, επαγγελµατική κατάρτιση και συµβουλευτική για την εύρεση εργασίας.

Αύξηση προϋπολογισμού 

Πιο συγκεκριµένα, η αύξηση του προϋπολογισµού για την περίοδο 2024-2025 έγινε προκειµένου να αυξηθεί και ο αριθµός των ωφελούµενων νοικοκυριών από 550 σε 700.

Κατ’ επέκταση, αυξήθηκαν και οι προβλεπόµενες δαπάνες ενοικίου αναλογικά µε τον αριθµό των µελών του ωφελούµενου νοικοκυριού κατά 50 ευρώ και εντάχθηκαν δύο νέες κατηγορίες ωφελουµένων:

  • Οικογένειες και άτοµα που ζουν σε παραχωρηµένη οικία από το ∆ηµόσιο.
  • Οικογένειες και άτοµα που διαβιούν σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης.

    Αναλυτικά, στην απόφαση προβλέπεται:
  • Για µονοπρόσωπο νοικοκυριό, ενοίκιο έως του ποσού των 300 ευρώ µηνιαίως, από 250 ευρώ.
  • Για νοικοκυριό µε δύο µέλη, έως του ποσού των 350 ευρώ µηνιαίως, από 300.
  • Για νοικοκυριό µε τρία και περισσότερα µέλη, έως του ποσού των 400 ευρώ µηνιαίως, από 350. Οι δαπάνες οικοσκευής αυξάνονται κατά 200 ευρώ και διαµορφώνονται:
  • Από τα 1.000 στα 1.200 ευρώ για µονοµελές νοικοκυριό.
  • Από τα 1.100 στα 1.300 ευρώ για νοικοκυριό δύο µελών.
  • Σε 1.500 ευρώ από 1.300 για τρία µέλη. Ιδια αύξηση και ίδια ποσά ισχύουν για δαπάνες κοινοχρήστων και λογαριασµών ∆ΕΚΟ. Για τη νέα κατηγορία δαπανών, που αφορά στις επισκευές και στην έκδοση ενεργειακών πιστοποιητικών, προκειµένου να αντιµετωπιστεί το πρόβληµα ανεύρεσης στέγης στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράµµατος, τα ποσά διαµορφώνονται ως εξής:
  • Εως 900 ευρώ για µονοµελές νοικοκυριό.
  • Εως 1.000 ευρώ για νοικοκυριό δύο µελών.
  • Εως 1.200 ευρώ για τρία µέλη.
24 µήνες επιδότηση ενοικίου, µε δυνατότητα λήψης για επιπλέον 1+1 χρόνο επιδόµατος στέγασης σε πρώην ωφελουµένους


Που απευθύνεται 

Σύµφωνα µε την ΚΥΑ, οι δικαιούχοι είναι οι ΟΤΑ α’ βαθµού που έχουν πληθυσµό πάνω από 100.000 κατοίκους, ΝΠ∆∆ που εποπτεύονται από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και φορείς που δραστηριοποιούνται στον τοµέα της κοινωνικής επανένταξης. Το πρόγραµµα απευθύνεται σε οικογένειες και άτοµα που φιλοξενούνται σε ξενώνες µεταβατικής φιλοξενίας αστέγων και υπνωτήρια, οικογένειες και άτοµα που έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήµων ως άστεγοι που διαβιούν στον δρόµο ή σε ακατάλληλα καταλύµατα ή σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης. Επίσης σε γυναίκες που φιλοξενούνται σε ξενώνες γυναικών θυµάτων βίας και δεν έχουν πρόσβαση σε κατοικία, άτοµα που φιλοξενούνται σε ξενώνες προσωρινής φιλοξενίας µονάδων κοινωνικής επανένταξης πιστοποιηµένων θεραπευτικών προγραµµάτων εξαρτηµένων ατόµων και δεν έχουν πρόσβαση σε κατοικία και σε οικογένειες και άτοµα που διαβιούν σε δωρεάν παραχωρηµένη οικία από φορέα της γενικής κυβέρνησης.

700 από 550 θα είναι πλέον ο αριθµός των ωφελούµενων νοικοκυριών


Βασικοί πυλώνες 

Παράλληλα, το πρόγραµµα περιλαµβάνει τρεις βασικούς πυλώνες, οι οποίοι είναι ακόλουθοι: στέγαση και κάλυψη βασικών αναγκών, εργασιακή επανένταξη µέσω επιδοτούµενης εργασίας και επαγγελµατικής κατάρτισης, καθώς και ψυχοκοινωνική στήριξη, µε στόχο την κοινωνική επανένταξη των ωφελουµένων.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, θα εκδίδει ανά δύο χρόνια πρόσκληση υποβολής αιτήσεων χρηµατοδότησης και οι αιτήσεις θα αξιολογούνται από τριµελή επιτροπή. Η χρηµατοδότηση του προγράµµατος «Στέγαση και εργασία για τους αστέγους» γίνεται από τον Τακτικό Προϋπολογισµό του υπουργείου, µε συνολικό προϋπολογισµό 15 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος, και τη διαχείριση αναλαµβάνει ο ΟΠΕΚΑ, εξασφαλίζοντας την ορθή κατανοµή των πόρων και την αποτελεσµατική υλοποίηση των σχεδίων.

Στόχος του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας είναι το πρόγραµµα να επεκταθεί σε 60 δήµους της χώρας. Παράλληλα, έχει προβλεφθεί η συµµετοχή φορέων του υπουργείου Υγείας που δραστηριοποιούνται στην πρόληψη, αντιµετώπιση, θεραπεία και κοινωνική επανένταξη των εξαρτηµένων ατόµων από ναρκωτικά, αλκοόλ, τυχερά παίγνια και µε κάθε άλλου είδους εξαρτήσεις (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ). Επιπλέον, το πρόγραµµα εµπλουτίζεται ακόµα περισσότερο µε την εισαγωγή του θεσµού του υποστηρικτή οµοτίµων (peer supporter). Ακολουθώντας ευρωπαϊκά πρότυπα και προκειµένου να επιτευχθεί η µέγιστη ενεργοποίηση των ωφελουµένων στο πρόγραµµα, πλέον προβλέπεται η δυνατότητα απασχόλησης ενός ατόµου µε εµπειρία αστεγίας, του υποστηρικτή οµοτίµων.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»