Φθηνή, αλλά απρόσιτη η στέγη στην Ελλάδα: Η δεύτερη φθηνότερη χώρα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη πίσω από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη
Αγόρα κατοικίας
Η χώρα µας παρουσιάζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ιδιοκατοίκησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση
Μία περίοδο έντονων αντιφάσεων βιώνει η αγορά ακινήτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Από τη µία πλευρά, η περιοχή καταγράφει τις χαµηλότερες τιµές κατοικιών στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ενώ από την άλλη η απόκτηση ενός σπιτιού αποτελεί εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα τα ποσοστά ιδιοκατοίκησης εξακολουθούν να βρίσκονται γύρω στο 72%, υπερβαίνοντας τον µέσον όρο της Ε.Ε., που διαµορφώνεται στο 69,1%.
Σύµφωνα µε την πρόσφατη έρευνα της Deloitte, από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης τις φθηνότερες τιµές έχει η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, µε το κόστος των νέων κατοικιών να διαµορφώνεται στα 1.315 ευρώ/τ.µ. ∆εύτερη πιο φθηνή χώρα εµφανίζεται η Ελλάδα, µε τη µέση ζητούµενη τιµή να αγγίζει τα 1.463 ευρώ/τ.µ., ακολουθεί η Ρουµανία µε 1.504 ευρώ /τ.µ. Πιο ακριβές είναι οι κατοικίες στη Σερβία, µε το κόστος να φτάνει στα 1.697 ευρώ/τ.µ., ενώ αµέσως µετά ακολουθεί η Ιταλία µε 2.118 ευρώ/τ.µ.
Ακόµη, το Ισραήλ είναι και πάλι η ακριβότερη χώρα για τα ακίνητα, µε µέση τιµή συναλλαγής στα 5.439 ευρώ/τ.µ. Στην υπόλοιπη Ευρώπη, η Αυστρία διατήρησε τη θέση της ως η δεύτερη πιο ακριβή αγορά, µε τις µέσες τιµές να αγγίζουν τα 4.920 ευρώ/τ.µ. Ακολουθούν η Γερµανία µε µέσον όρο στα 4.700 ευρώ/τ.µ., η Γαλλία µε 4.538 ευρώ/τ.µ. και το Ηνωµένο Βασίλειο µε 3.849 ευρώ/τ.µ.
∆υσκολία των πολιτών για την απόκτηση δικής τους κατοικίας
Οι υψηλές τιµές ωστόσο δυσκολεύουν σηµαντικά τους πολίτες για την απόκτηση δικής τους κατοικίας, παρά το γεγονός ότι σύµφωνα µε τα πρόσφατα στοιχεία η ιδιοκατοίκηση στην Ευρώπη βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, ενώ µόλις το 30,9% των Ευρωπαίων διαµένει σε ενοίκιο. Συγκεκριµένα, η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ιδιοκατοίκησης, το οποίο ωστόσο σε βάθος χρόνου αναµένεται να µειωθεί σηµαντικά, λόγω της συνεχούς ανόδου των τιµών. Ηδη, κατά τη διάρκεια του β' τριµήνου του έτους, η µέση τιµή πώλησης ακινήτων στη χώρα ανέβηκε κατά 9,6% σε σχέση µε το αντίστοιχο διάστηµα του 2023. Στην υπόλοιπη Ευρώπη, µεταξύ των χωρών που κρατούν τα πρωτεία της ιδιοκατοίκησης βρίσκονται η Ρουµανία µε 94,8%, η Σλοβακία µε 93%, η Κροατία µε 91,1% και ακολουθεί η Ουγγαρία µε 90,1%. Η Γερµανία αποκλίνει από αυτή την τάση ως εξαίρεση, µε την πλειονότητα του πληθυσµού της, δηλαδή το 53,5%, να διαµένει σε ενοικιαζόµενη κατοικία. Οµοίως, η Αυστρία και η ∆ανία παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά ενοικιαστών, που ανέρχονται σε 48,6% για την Αυστρία και 40,4% για τη ∆ανία.
-1.463 ευρώ /τ.μ. το κόστος των νέων κατοικιών στην Ελλάδα -6,8 ακαθάριστοι ετήσιοι μισθοί χρειάζονται για την απόκτηση κατοικίας στη χώρα μας
Πόσοι ακαθάριστοι ετήσιοι µισθοί χρειάζονται για την αγορά ενός νέου σπιτιού
Η έρευνα της Deloitte αξιολόγησε ακόµα την οικονοµική προσιτότητα εξετάζοντας πόσοι ακαθάριστοι ετήσιοι µισθοί χρειάζονται για την αγορά ενός νέου σπιτιού. Από αυτή την άποψη, για την απόκτηση µιας κατοικίας στην Ελλάδα απαιτούνται κατά µέσον όρο 6,8 ακαθάριστοι ετήσιοι µισθοί. Αυτός ο αριθµός καθιστά την Ελλάδα πιο προσιτή σε σχέση µε την Τσεχία, που είναι από τις πιο ακριβές χώρες, καθώς ο µέσος πολίτης χρειάζεται να επενδύσει το ισοδύναµο των 13,3 ετήσιων µισθών για να αγοράσει ένα νέο σπίτι.Αξίζει να σηµειωθεί µάλιστα ότι αυτός είναι και ο λόγος που παρά το γεγονός ότι αρκετοί Ελληνες επίδοξοι αγοραστές διαµαρτύρονται για την άνοδο των τιµών, τα ελληνικά ακίνητα παραµένουν προσιτά για τους αγοραστές από το εξωτερικό, οι οποίοι τα προτιµούν, τόσο στις πιο οικονοµικές περιοχές όσο και στις ακριβότερες.
Με την Τσεχία να κατέχει τα πρωτεία, η γειτονική Σλοβακία δεν είναι πλέον η πιο απαιτητική χώρα για την αγορά ενός µέσου νέου σπιτιού. Το 2023, οι Σλοβάκοι πολίτες έπρεπε να ξοδέψουν 12,7 φορές τον µέσο ακαθάριστο ετήσιο µισθό τους για να αντέξουν οικονοµικά ένα τυπικό νέο σπίτι. Στη συνέχεια, το Ισραήλ, η Ιρλανδία και η Ουγγαρία απαιτούν κατά µέσον όρο 10,2 ακαθάριστους ετήσιους µισθούς για να αγοράσουν ένα νέο σπίτι. Ενώ στη Βοσνία, αν και είναι µεταξύ των πιο προσιτών χωρών όσον αφορά την τιµή ανά τετραγωνικό µέτρο, οι πολίτες εξακολουθούν να χρειάζονται από έξι έως οκτώ ακαθάριστους ετήσιους µισθούς για να αντέξουν οικονοµικά µια νέα κατοικία. Στη Σερβία και την Κροατία οι πολίτες πρέπει να εξοικονοµήσουν ένα ισοδύναµο οκτώ έως δέκα ακαθάριστους ετήσιους µισθούς για να πάρουν ένα νέο διαµέρισµα. Οι αγοραστές κατοικιών στη Ρουµανία, από την άλλη πλευρά, πρέπει να εξοικονοµήσουν µεταξύ πέντε και έξι ακαθάριστων ετήσιων µισθών για να µπορέσουν να αγοράσουν ένα νέο σπίτι.
Μια άλλη πραγµατικότητα εντοπίζεται στις πιο εύπορες χώρες της Ευρώπης, όπου παρά το γεγονός ότι το κόστος για την απόκτηση σπιτιού είναι ιδιαίτερα υψηλό, οι πολίτες, λόγω των υψηλών απολαβών που έχουν, µπορούν ευκολότερα να γίνουν ιδιοκτήτες νέων κατοικιών.
Συγκεκριµένα, στη Νορβηγία και τη ∆ανία οι πολίτες χρειάζονται λιγότερο από πέντε ακαθάριστους ετήσιους µισθούς για να αγοράσουν το δικό τους σπίτι.
*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»