Αλλάζουν τα προνοιακά και ειδικά επιδόµατα, καθώς και το επίδοµα ανεργίας, τόσο της απόλυσης όσο και στα ειδικά εποχικά επαγγέλµατα, που λαµβάνουν εφάπαξ παροχή µία φορά τον χρόνο, ενώ διευρύνεται και η φορολογική βάση πάνω από το περίπου 1.200.000 δικαιούχους που ήδη τα λαµβάνουν.

Η ειδική ενίσχυση των ευάλωτων οµάδων, όπως και των ανέργων, και ειδικά των εποχικά ανέργων, θα αποτελέσει ξεχωριστή παράµετρο στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ∆ΕΘ, καθώς ο πρωθυπουργός αναµένεται να εξαγγείλει τη -για πρώτη φορά έπειτα από 50 χρόνια- αύξηση του επιδόµατος ανεργίας και τη σύνδεσή του µε τον µισθό που λάµβανε ο απολυµένος επί 9 µήνες, ενώ τους τρεις τελευταίους θα λαµβάνει το 55% του εκάστοτε κατώτατου µισθού (όπως ισχύει σήµερα).

Συγκεκριµένα, όποιος καθίσταται άνεργος θα λαµβάνει το 75% του µέσου µισθού του την προηγούµενη πενταετία για τους πρώτους τρεις µήνες, το 70% για το δεύτερο τρίµηνο, το 65% για το τρίτο και το 55% για το τέταρτο τρίµηνο. Στα ποσά θα τεθεί πλαφόν 1.100-1.200 ευρώ.
- Για παράδειγµα, όποιος λαµβάνει µέσο µισθό 1.200 ευρώ, θα παίρνει επίδοµα 900 ευρώ, το δεύτερο τρίµηνο 840 ευρώ και το τρίτο 780 ευρώ, για να επανέλθει στο 4ο τρίµηνο στο 55% του κατώτατου µισθού. Όταν συµπληρωθεί εννεάµηνο της λήψης του επιδόµατος, θα εφαρµοστεί πιο αυστηρά η πρόβλεψη για άµεση εξεύρεση εργασίας και η ∆ΥΠΑ θα αναλαµβάνει να προτείνει τρεις διαφορετικές θέσεις εργασίας στον απολυµένο και πλέον επιδοτούµενο άνεργο και, αν τις αρνηθεί, η επιδότηση ανεργίας θα διακόπτεται αυτόµατα.

Η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραµέως, µιλώντας χθες στα Παραπολιτικά 90,1 FM, τόνισε ότι στόχος είναι η εφαρµογή ενός πιο δίκαιου και πιο ανταποδοτικού συστήµατος επιδόµατος ανεργίας. «Η σκέψη είναι στην αρχή της περιόδου της ανεργίας να είναι πιο υψηλό το επίδοµα, να είναι εµπροσθοβαρές και µετά να βαίνει µειούµενο, για να σου δίνει ένα κίνητρο για να βρεις δουλειά», σηµείωσε χαρακτηριστικά.

Στα επιδόµατα που επανεξετάζονται είναι και το επίδοµα παιδιού, που λαµβάνουν 705.000 οικογένειες, το επίδοµα στέγασης, που λαµβάνουν 238.000 οικογένειες, και το ελάχιστο εγγυηµένο εισόδηµα, που λαµβάνουν 185.000 δικαιούχοι. Έχει διαπιστωθεί ότι ένα µεγάλο ποσοστό των δικαιούχων µε χαµηλά εισοδήµατα λαµβάνει δύο ή και τρία διαφορετικά επιδόµατα.

Υπάρχουν, για παράδειγµα, οικογένειες που λαµβάνουν το ελάχιστο εγγυηµένο εισόδηµα (200-500 ευρώ τον µήνα, ανάλογα µε τα µέλη του νοικοκυριού) και το επίδοµα παιδιού 105 ή 63 ή 42 ευρώ για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, και 210 ή 126 ή 84 ευρώ από το τρίτο και για κάθε επόµενο παιδί. Αν µάλιστα µένουν σε ενοικιαζόµενη κατοικία, λαµβάνουν και το επίδοµα στέγασης (ύψους 220 ευρώ τον µήνα). Σε ό,τι αφορά το επίδοµα παιδιού, εξετάζεται η αύξησή του κατά 10%-20%, ταυτόχρονα µε τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης κατά 1.000 ευρώ, καθώς η αύξηση των µισθών οδήγησε αρκετούς γονείς να µη δικαιούνται φέτος το επίδοµα παιδιού.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή