Ωριµάζουν εντός του έτους οι αλλαγές που θεσπίστηκαν το 2022 µε τον νόµο Χατζηδάκη για τα νέα όρια ηλικίας στις Ένοπλες ∆υνάµεις και τα Σώµατα Ασφαλείας και όσοι συνταξιοδοτηθούν τέλος του έτους ή στις αρχές του 2025 θα έχουν µεγαλύτερη σύνταξη κατά 100-150 ευρώ.

Πρόκειται για τον νόµο που αφορά την επέκταση της µάχιµης 5ετίας, µε τον οποίο δόθηκε παράταση για παραµονή στην ενεργό υπηρεσία κατά 1-2 χρόνια, καθώς και η δυνατότητα αποχώρησης µε 40ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας για όσους συµπληρώνουν 24,5 έτη µετά το 2015, ενώ για τους παλαιότερους, που έχουν 24,5 έτη έως το 2014, η έξοδος χωρίς όριο ηλικίας γίνεται µε 30,5 έτη ασφάλισης.

Με τις νέες ρυθµίσεις, ο πρώτος χρόνος εφαρµογής της ρύθµισης ήταν το 2023, ωστόσο οι ηλικίες αποχώρησης παρατάθηκαν έως και κατά 2 έτη, όπως ήταν και το αίτηµα των στρατιωτικών, προκειµένου έτσι να κερδίσουν επιπλέον βαθµό, επιπλέον µισθό, επιπλέον συντάξιµο χρόνο, µεγαλύτερο ποσοστό αναπλήρωσης και τελικά υψηλότερη σύνταξη. Υπενθυµίζεται ότι οι στρατιωτικοί αποχωρούν πάντα µε τον επόµενο βαθµό από αυτόν που κατέχουν και η σύνταξή τους υπολογίζεται µε τις αποδοχές του επόµενου βαθµού.

Η παράταση των ηλικιών αποστρατείας ήταν πάγιο αίτηµά τους, καθώς µε το προηγούµενο καθεστώς και τα µικρότερα όρια ηλικίας οδηγούνταν σε υποχρεωτική αποστρατεία και έχαναν έναν ή και δύο συνταξιοδοτικούς βαθµούς, άρα έπαιρναν µικρότερη σύνταξη. Από τις αλλαγές περισσότερο ωφεληµένοι βγαίνουν οι παλαιοί ασφαλισµένοι (έναρξη µέχρι το 1990) στρατιωτικοί, αφενός γιατί έχουν ήδη εξασφαλίσει τα απαιτούµενα έτη για συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας και αφετέρου επειδή µπορούν -εφόσον το επιθυµούν- να παραµείνουν επιπλέον χρόνο στην ενεργό υπηρεσία και να αποχωρήσουν µε 35ετία και νέο ηλικιακό όριο.


Τι προβλέπεται

Οι στρατιωτικοί που υπηρετούν στις Ένοπλες ∆υνάµεις και τα Σώµατα Ασφαλείας µπορούν να συνταξιοδοτηθούν ως εξής:
  • Χωρίς όριο ηλικίας, µε συνολική υπηρεσία έως 30,5 έτη, εφόσον µέχρι το 2014 συµπληρώθηκαν 24,5 έτη πραγµατικής υπηρεσίας.
  • Με ηλικιακό όριο αποστρατείας και συµπληρωµένη 35ετία. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται σε όλους τους ένστολους ανεξάρτητα από το έτος που συµπλήρωσαν τα 24,5 έτη. Στα 24,5 έτη συνυπολογίζονται ο χρόνος ασφάλισης σε τυχόν άλλους φορείς, η στρατιωτική θητεία τους (κατόπιν εξαγοράς), καθώς και τα έτη σπουδών σε στρατιωτικές σχολές.
  • Χωρίς όριο ηλικίας, µόλις συµπληρωθούν 40 έτη υπηρεσίας, στα οποία αναγνωρίζεται και ο διπλάσιος χρόνος σε µάχιµες µονάδες.
  • Για τα 24,5 έτη συνυπολογίζονται ο χρόνος ασφάλισης σε τυχόν άλλους φορείς, η στρατιωτική θητεία τους κατόπιν εξαγοράς, καθώς και τα έτη σπουδών σε στρατιωτικές σχολές.

Νέα όρια ηλικίας

Τα νέα όρια ηλικίας αποστρατείας αφορούν το σύνολο των αξιωµατικών και διαµορφώνονται ως εξής:
  • Στο 60ό έτος για συνταγµατάρχες, πλοιάρχους, σµηνάρχους (αντί του 58ου).
  • Στο 61ο έτος για ταξίαρχους Στρατού Ξηράς, αρχιπλοιάρχους, ταξίαρχους Πολεµικής Αεροπορίας (αντί του 59ου).
  • Στο 61ο έτος για υποστράτηγους, υποναύαρχους, υποπτέραρχους (αντί του 60ού έτους).
  • Στο 65ο έτος (αντί του 63ου) για τους αξιωµατικούς Υγειονοµικού ιατρούς, κτηνιάτρους, οδοντιάτρους, φαρµακοποιούς, νοσηλευτές µε βαθµό υποστράτηγου, υποναύαρχου, υποπτέραρχου.
  • Στο 64ο έτος (αντί του 62ου) για τους αξιωµατικούς Υγειονοµικού ιατρούς, κτηνιάτρους, οδοντιάτρους, φαρµακοποιούς, νοσηλευτές µε βαθµό ταξίαρχου, αρχιπλοιάρχου, ταξίαρχου Πολεµικής Αεροπορίας.
  • Στο 63ο έτος (αντί του 61ου) για τους αξιωµατικούς Υγειονοµικού ιατρούς, κτηνιάτρους, οδοντιάτρους, φαρµακοποιούς, νοσηλευτές µε βαθµό συνταγµατάρχη, πλοιάρχου, σµηνάρχου.
  • Για τους αξιωµατικούς του Θρησκευτικού Σώµατος προβλέπεται η παραµονή έως 5 έτη και ανάλογα µε τον βαθµό τα όρια ηλικίας.


Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή