Στο φουλ κινούνται οι µηχανές για το σύνολο των στεγαστικών προγραµµάτων, στο οποίο ο πρωθυπουργός αναµένεται να δώσει από τη ∆ΕΘ µεγάλη βαρύτητα, καθώς έχει «κλειδώσει» η χρηµατοδότηση του προγράµµατος «Σπίτι µου 2» µε 2 δισ. ευρώ µε διευρυµένα ηλικιακά και δοµικά κριτήρια, ενώ στα µέσα Σεπτεµβρίου κατατίθεται και η τροπολογία στη Βουλή για το πρόγραµµα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» για αυξηµένη επιδότηση στο 60%.

Συγκεκριµένα:

  1. Η τροπολογία για το «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» θα κατατεθεί εντός του πρώτου 20ήµερου του Σεπτεµβρίου, όπως δήλωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη. Με βάση τη διάταξη αυτή, βελτιώνεται το πρόγραµµα και να αυξάνεται η επιδότηση στο 60%, προκειµένου να υπάρξουν περισσότερες αιτήσεις. Η διάταξη θα έχει αναδροµική ισχύ, που σηµαίνει ότι θα λάβουν επιπλέον 2.000 ευρώ από τη χρηµατοδότηση οι 1.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν που έχουν ήδη υπαχθεί στο πρόγραµµα αυτό. Η χρηµατοδότηση θα είναι ως 10.000 ευρώ και η επιδότηση ως 6.000.

  2. Για τους δηµοσίους υπαλλήλους θα υλοποιηθεί ένα ευρύ πρόγραµµα, αφού το υπουργείο µελετά κάθε περίπτωση ξεχωριστά. ∆ηλαδή πώς µπορεί να αξιοποιήσει παλιά αστυνοµικά τµήµατα, παλιά σχολεία, δηµοτικά ή δηµόσια κτίρια, κάθε στεγαστικό απόθεµα που υπάρχει, κυρίως στα νησιά και σε ηπειρωτικούς δήµους, προκειµένου να αξιοποιηθούν για τη στέγαση των δηµοσίων υπαλλήλων. Ήδη έχουν καταγραφεί σε συνεργασία µε την ΕΤΑ∆ και την ΕΕΤΑΑ τα διαθέσιµα κτίρια, τα οποία θα πρέπει να αποτιµηθούν, να γίνει κοστολόγηση και να µελετηθούν οι ανακαινίσεις σε συνεργασία µε την τοπική αυτοδιοίκηση.

  3. Το πρόγραµµα «Σπίτι µου 2» θα χρηµατοδοτηθεί από το Ταµείο Ανάκαµψης. Θα προβλέπει υψηλότερα ηλικιακά όρια για δικαιούχους έως 50 ετών, καθώς και διευρυµένα εισοδηµατικά κριτήρια έως 40.000 ευρώ, ώστε να περιλαµβάνουν περισσότερους δικαιούχους. Ταυτόχρονα, αναµένεται να αρθεί και το σκέλος της παλαιότητας κτιρίων, που ξεκινούσε από τα 15 χρόνια και το οποίο θα διευρυνθεί στα 30 χρόνια, λόγω της αδυναµίας της αγοράς ακινήτων να καλύψει τις ανάγκες. Εκτιµάται ότι µε τη χρηµατοδότηση των 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων από τον κρατικό προϋπολογισµό θα δοθούν 300.000.000 ευρώ, θα χρηµατοδοτηθεί η συνέχεια του προγράµµατος µε 20.000 φτηνά δάνεια σε οικογένειες.

  4. Έως το τέλος του έτους θα τρέξει και το πρόγραµµα «Κοινωνική αντιπαροχή», µε σκοπό την παροχή κατοικιών έναντι χαµηλού αντιτίµου από τη «δεξαµενή» της αδρανούς ακίνητης περιουσίας του ∆ηµοσίου. Σχεδιάζεται η ανέγερση περισσότερων από 2.500 κατοικιών οι οποίες θα διατεθούν σε πολίτες έως 39 ετών (µε βάση εισοδηµατικά και οικογενειακά κριτήρια), µε πολύ χαµηλό ενοίκιο και δυνατότητα αγοράς τους µετά από µια συγκεκριµένη χρονική περίοδο (rent to own).