Ανέκρουσε πρύµναν η κυβέρνηση για το θέµα-αγκάθι της επιστροφής εισπραχθέντων αναδροµικών ως 35.000 ευρώ στις διπλές συντάξεις χηρείας, για τις οποίες εκκρεµεί από το 2017 η εφαρµογή ενιαίου συστήµατος στους 100.000 συνταξιούχους του ιδιωτικού τοµέα (τ. ΙΚΑ), καθώς στο ∆ηµόσιο και στον ΟΓΑ οι περικοπές εφαρµόζονται από το 2021.

Έτσι, σύµφωνα µε πληροφορίες, δεν πρόκειται µε τις επικείµενες αλλαγές στις συντάξεις χηρείας να αναζητηθούν αναδροµικά και οι όποιες αλλαγές στα δύο σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι της συζήτησης δεν θα έχουν αναδροµική ισχύ, παρά µόνο από τη δηµοσίευσή τους στο ΦΕΚ. Και αυτό γιατί η «κυβέρνηση αναγνωρίζει την αδυναµία του κράτους να είναι συνεπής στην εφαρµογή του νόµου».

*Διαβάστε ακόμα: Ασφαλιστικό και συντάξεις: Όλες οι πιθανές αλλαγές - Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν


Συντάξεις χηρείας: Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι 


Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι αφορούν στην άµβλυνση των επιπτώσεων και προβλέπουν:

1. Ο δικαιούχος να επιλέγει τη σύνταξη που θα περικοπεί κατά 50% µετά την πάροδο της τριετίας. Έτσι θα µπορεί να επιλέξει τη µείωση της µικρότερης σύνταξης.
2. Συζητείται το ενδεχόµενο η περικοπή να αφορά µόνο την εθνική σύνταξη (426,17 ευρώ) και όχι την αναλογική σύνταξη.
3. Να µην εφαρµοστεί η µείωση σε όσους εξακολουθούν να απασχολούνται από το 2024 και µετά, ώστε να επικρατήσει ισονοµία µε τους υπόλοιπους συνταξιούχους που εργάζονται και δεν υφίστανται πλέον περικοπή της σύνταξης.
4. Να συγχωνευθούν οι δύο εθνικές συντάξεις σε µία. Σήµερα οι δικαιούχοι σύνταξης χηρείας που έχουν ταυτόχρονα και δική τους σύνταξη παίρνουν δύο ανταποδοτικές και δύο εθνικές συντάξεις.
5. Να µην καταργηθεί η δεύτερη εθνική σύνταξη, αλλά να µετατραπεί σε ποσό προσωπικής διαφοράς, ώστε να ισχύσει ο νόµος που προβλέπει τη χορήγηση µιας εθνικής σύνταξης, ανεξαρτήτως αριθµού συνταξιοδοτικών δικαιωµάτων. Στο θέµα αναφέρθηκαν πρόσφατα κυβερνητικές πηγές, που τόνισαν ότι «δεν έχει ληφθεί προς το παρόν καµία απόφαση», θέτοντας τέρµα στην συζήτηση που άνοιξαν δηλώσεις του αρµόδιου υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Π. Τσακλόγου, για αναδροµική εφαρµογή του νόµου.

Ο ΕΦΚΑ κόβει τη σύνταξη χηρείας του 70% του θανόντος κατά 50% (στο 35% της αρχικής) στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης εξ ιδίου δικαιώµατος, αλλά µόνο σε ∆ηµόσιο και ΟΓΑ. Αντιθέτως, συνεχίζει και καταβάλει το 70%, και µετά την 3ετία στις περιπτώσεις διπλής συνταξιοδότησης στον ιδιωτικό τοµέα, έχοντας «φορτώσει» αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά έως και 30.000 ή 35.000 ευρώ στους συνταξιούχους. Η νοµοθεσία προβλέπει (ν. 4387/16 - Νόµος Κατρούγκαλου) ότι οι συνταξιούχοι δικαιούνται µια και µόνο εθνική σύνταξη (από 383 έως και 426 ευρώ τον µήνα για 15ετή έως 20ετή ασφάλιση).

Καίτοι έχει εκδοθεί εγκύκλιος από τον Π. Τσακλόγλου εδώ και δύο χρόνια, η σχετική διάταξη δεν εφαρµόζεται. Ωστόσο, σε περίπτωση συνταξιοδότησης αγρότη / αγρότισσας λόγω θανάτου αµέσως περικόπτεται το κοινωνικό µέρος της σύνταξης ΟΓΑ, το οποίο υπέχει θέση εθνικής σύνταξης και καταβάλλεται προκειµένου να µην περιοριστεί σε πολύ χαµηλά επίπεδα η (ανταποδοτική) σύνταξη του (πρώην) ΟΓΑ. Έτσι, για την αγρότισσα η σύνταξη χηρείας (ή εξ ιδίου δικαιώµατος, που είχε το δικαίωµα επιλογής παλαιότερα), περιορίζεται σε µόλις 30 ή 50 ευρώ.


Ποιους αφορά

Η ρύθµιση ισχύει από τον Οκτώβριο του 2020, εποµένως, εάν αρχίσει να εφαρµόζεται στους συνταξιούχους λόγω θανάτου του ιδιωτικού τοµέα, οφείλονται αναδροµικά από τότε που ισχύει η περικοπή στις συντάξεις χηρείας µε 50%.

- Αφορά θανάτους µετά τις 13/5/2016.
- Αφορά όσους εργάζονται ή παίρνουν δική τους σύνταξη.
- Αφορά συνταξιούχους του ιδιωτικού τοµέα. Έτσι, το υπουργείο ψάχνει τρόπο να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα τη διάταξη αυτή στους συνταξιούχους χηρείας του ιδιωτικού τοµέα.

Στο τραπέζι αρχικά είχε πέσει πρόταση να προχωρήσουν στην εφαρµογή της διάταξης γύρω στα Χριστούγεννα, όταν θα δοθούν και εισοδηµατικές ανάσες συνολικά στις συντάξεις. Πρόκειται για αυξήσεις που απορρέουν από την αναµόρφωση της ΕΑΣ (Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων), την αύξηση των συντάξεων από 1η Ιανουαρίου 2025, καθώς και την καταβολή του επιδόµατος προσωπικής διαφοράς σε όσους δεν λαµβάνουν αυξήσεις. Επίσης, συζητείται και η κατάργηση της εισφοράς στο επικουρικό για ποσά συντάξεων έως 350 ευρώ και αναλογικότερη αντιµετώπιση στις µεγαλύτερες µε κράτηση στο υπερβαίνον του πλαφόν ποσό.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή