Ηλεκτρονικό σαφάρι για παράνοµα οχήµατα ξεκινά η ΑΑ∆Ε µε τη νέα ψηφιακή βάση δεδοµένων, η οποία δίνει τη δυνατότητα στις Αρχές να προχωρούν σε εξπρές διασταυρώσεις στοιχείων για τον εντοπισµό αυτών που κυκλοφορούν παράνοµα, είναι ανασφάλιστα, χωρίς τέλη κυκλοφορίας και δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ.

Σύµφωνα µε το σχέδιο δράσης της ΑΑ∆Ε, το νέο σύστηµα αναµένεται να τεθεί σε λειτουργία το επόµενο διάστηµα, ενώ παράλληλα ειδικά συνεργεία ελεγκτών εφοδιασµένα µε τάµπλετ θα στήνουν µπλόκα σε κοµβικά σηµεία του εθνικού οδικού δικτύου και θα σκανάρουν πινακίδες. Με τα φορητά σκάνερ οι ελεγκτές θα έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν επιτόπου τα οχήµατα τα οποία ενώ έχουν δηλωθεί ότι βρίσκονται σε κατάσταση ακινησίας κυκλοφορούν κανονικά τους δρόµους, καθώς και αυτά που είναι σταθµευµένα σε διαφορετικό σηµείο από αυτό που αναγράφεται στη δήλωση ακινησίας.

Οι πρώτες διασταυρώσεις θα γίνουν µε τη νέα ψηφιακή εφαρµογή στην οποία έχουν περάσει όλα τα αρχεία των οχηµάτων από τις αρµόδιες υπηρεσίες του ∆ηµοσίου και τους παραχωρησιούχους αυτοκινητοδρόµων και µέσα σε µηδενικό χρόνο θα ανακαλύπτονται οι παραβάτες και θα επιβάλλονται τα σχετικά πρόστιµα. Εκτιµάται ότι τουλάχιστον 500.000 οχήµατα κυκλοφορούν ελεύθερα σήµερα στους δρόµους χωρίς ασφάλεια αλλά και χωρίς ΚΤΕΟ.

Το ποινολόγιο ανάλογα µε το είδος της παράβασης

Οι έλεγχοι θα διενεργούνται τουλάχιστον σε εξάµηνη βάση και το ποινολόγιο ανάλογα µε το είδος της παράβασης προβλέπει τα εξής:

- Σε περίπτωση ανασφάλιστου οχήµατος τα πρόστιµα ανέρχονται σε 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και φορτηγά δηµόσιας χρήσης, σε 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήµατα κάθε φύσης και σε 250 ευρώ για τα δίκυκλα.
- Όταν διαπιστώνεται οφειλή τελών κυκλοφορίας ενός τουλάχιστον έτους, βεβαιώνονται στο σύνολό τους τα οφειλόµενα τέλη κυκλοφορίας µετά του προστίµου που αναλογεί.
- Σε περίπτωση που το όχηµα δεν έχει υποβληθεί εµπροθέσµως σε περιοδικό τεχνικό έλεγχο ΚΤΕΟ επιβάλλεται από το υπουργείο Υποδοµών και Μεταφορών το προβλεπόµενο πρόστιµο, που φτάνει έως 150 ευρώ στην εφορία και σε 400 ευρώ σε έλεγχο της Τροχαίας.
- Μετά τη διαπίστωση παράβασης θα διενεργείται εκ νέου ηλεκτρονικός έλεγχος σε διάστηµα από 3 έως 12 µήνες από την επιβολή του προστίµου. Εφόσον διαπιστωθεί ότι ο ιδιοκτήτης δεν έχει συµµορφωθεί µέχρι τον νέο έλεγχο, θα αφαιρούνται η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες του οχήµατος. Θα επιστρέφονται µόνο µε την προσκόµιση του σχετικού συµβολαίου ασφάλισης ή του ισχύοντος δελτίου ΚΤΕΟ ή της βεβαίωσης περί µη οφειλής των τελών κυκλοφορίας, κατά περίπτωση, και της απόδειξης καταβολής του προστίµου.
- Αν εντοπιστεί σε κυκλοφορία όχηµα για το οποίο υποβλήθηκε δήλωση ακινησίας ή εντοπιστεί σταθµευµένο σε διαφορετικό σηµείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί, αίρεται η ακινησία και επιβάλλεται πρόστιµο 10.000 ευρώ από την ΑΑ∆Ε, πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίµου µη καταβολής τους. Αν επαναληφθεί η παράβαση εντός πενταετίας, τότε το πρόστιµο τριπλασιάζεται και αφαιρείται για τρία έτη το δίπλωµα οδήγησης τ ου ιδιοκτήτη ή κατόχου του.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή