Δίοδο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την άντληση κεφαλαίων, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν επενδυτικά τους σχέδια, ανοίγουν τα debt funds. Τα κεφάλαια δανεισμού ή αλλιώς mezzanine funds (ενδιάμεσα κεφάλαια) θα λειτουργούν ως γέφυρες χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες -αν και υγιείς- δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, με τελικό στόχο να αυξήσουν τη ροή κεφαλαίων.

Αυτό είναι και το ζητούμενο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, η οποία μέσω του βραχίονά της, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (EATE), τοποθετήθηκε τον Ιούλιο ως βασικός επενδυτής στο νεοσύστατο Elbridge Capital Fund I. Το επενδυτικό σχήμα, με κεφάλαια 24 εκατ. ευρώ, θα παρέχει επενδυτικά κεφάλαια, με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα από 3 έως 5 έτη, για την κάλυψη ενδιάμεσων αναγκών των προς επένδυση εταιρειών. Τα δάνεια που θα χορηγεί θα κυμαίνονται από 1 έως 3,5 εκατ. ευρώ, λειτουργώντας συμπληρωματικά στις άλλες χρηματοδοτικές πηγές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «MoneyPro», το fund βρίσκεται σε συζητήσεις με επιχειρήσεις από τους τομείς του τουρισμού, των υπηρεσιών και των φαρμάκων - ζωοτροφών, με την αγορά να δείχνει πως «διψά» για χρηματοδοτικά κεφάλαια. Η ένδειξη αυτή αφενός προδιαγράφει reopening του Elbridge Capital Fund τους πρώτους μήνες του 2025, αφε τέρου δημιουργεί έντονη κινητικότητα για τη σύσταση και άλλων debt funds. Σημειώνεται ότι τα debt funds, μέχρι πρότινος άγνωστα στην Ελλάδα, είναι πολύ δημοφιλή στο εξωτερικό, με τα μεγέθη τους να ξεπερνούν αυτά των equity funds. Η ειδοποιός διαφορά τους είναι ότι, σε αντίθεση με τα equity funds, παρέχουν χρηματοδότηση στις επιχειρήσεις χωρίς να αποκτούν μετοχική συμμετοχή σε αυτές.

Όπως αναφέρουν στο «MoneyPro» πηγές του Elbridge Capital Fund, η ενδιάμεση χρηματοδότηση που θα παρέχεται στις ΜμΕ θα καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες τους που σχετίζονται με: α) την οργανική τους ανάπτυξη, β) συγχωνεύσεις και εξα γορές και γ) ανακεφαλαιοποίηση/ αναδιάρθρωση της κεφαλαιακής τους δομής, με απώτερο στόχο τη μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ανά πτυξή τους, καθώς και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η ενδιάμεση χρηματοδότηση που θα παρέχει το Elbridge Fund, αλλά και μελλοντικά mezzanine funds, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα δώσει λύσεις σε εταιρείες που ναι μεν είναι υγιείς ή bankable, δεν μπορούν όμως να ολοκληρώσουν τον δανεισμό τους από τις τράπεζες. Είτε, π.χ., διότι οι τράπεζες ζητούν από την υποψήφια προς χρηματοδότηση ΜμΕ να έχει θετικά οικονομικά στοιχεία μία πενταετία πίσω (σ.σ.: Το debt fund μπορεί να αρκεστεί σε στοιχεία, π.χ., τριετίας για να αξιολογήσει θετικά το αίτημα της ΜμΕ για δανεισμό) είτε διότι η ΜμΕ έχει ήδη καλύψει το όριο δανεισμού της από την τράπεζα και χρειάζεται επιπλέον δανεισμό, για να καλύψει εξ ολοκλήρου ή εν μέρει το ποσοστό της ίδιας συμμετοχής μιας επένδυσης του «Ελλάδα 2.0».

Συγκεκριμένα, υπάρχουν πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν λάβει το 50% του δανεισμού τους για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου, με μηδενικό επιτόκιο, έχουν δανειστεί ένα επιπλέον 30% από τράπεζες, με επιτόκιο 5%-6%, και δεν μπορούν να καλύψουν το εναπομείναν 20% της ίδιας συμμετοχής. Το ποσοστό αυτό θα χορηγεί στη ΜμΕ το debt fund. Με υψηλότερο μεν επιτόκιο (10%-12%), αλλά διαμορφώνοντας αθροιστικά το τελικό μέσο κόστος δανεισμού της μικρομεσαίας επιχείρησης στο 4%- 5% για τα επόμενα (συνήθως) δύο έως τέσσερα χρόνια.