Μπροστά στην προοπτική να µπει στο επενδυτικό ραντάρ ακόµη µεγαλύτερων διεθνών επενδυτών, ανεβάζοντας τη ζήτηση για ελληνικά οµόλογα µέχρι και στα 20 δισ. ευρώ, βρίσκεται η ελληνική οικονοµία, εφόσον στις 13 Σεπτεµβρίου λάβει την επενδυτική βαθµίδα και από τον οίκο Moody’s.

*Διαβάστε εδώ: Υπ. Οικονομικών: Η ελληνική οικονομία είχε την ταχύτερο πρόοδο της πενταετίας σε ολόκληρη την ΕΕ - 7 πρωτιές και 7 αλήθειες

Νωρίτερα, στις 6 Σεπτεµβρίου, η ελληνική οικονοµία θα «συναντηθεί» ξανά µε τον καναδικό οίκο DBRS, ενώ µέχρι τα τέλη του έτους αναµένονται οι επόµενες αξιολογήσεις του ελληνικού αξιόχρεου από τις Standard & Poors στις 18 Οκτωβρίου, Fitch στις 22 Νοεµβρίου και Scope στις 6 ∆εκεµβρίου.

Ο αµερικανικός -και µεγαλύτερος στον κόσµο- οίκος αξιολόγησης Moody’s είναι ο µόνος που δεν έχει δώσει ακόµη το investment grade στην Ελλάδα, διατηρώντας στις 15 Μαρτίου 2024 αµετάβλητη την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας στο Ba1, µε σταθερές προοπτικές.

Η αξιολόγησή του βασιζόταν κυρίως στις συνεχιζόµενες προκλήσεις από το µεγάλο έλλειµµα τρεχουσών συναλλαγών, τη διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης που θα απαιτήσει χρόνο και τη συνέχιση των µεταρρυθµίσεων που αποµένουν, µε έµφαση στο δικαστικό σύστηµα.

Μέσα στο καλοκαίρι, ωστόσο, που µας πέρασε, η Moody’s αναβάθµισε και τις τέσσερις µεγάλες ελληνικές τράπεζες, γεγονός που µπορεί να ερµηνευθεί ως προάγγελος για επερχόµενη αναβάθµιση και της ελληνικής οικονοµίας στο σκαλί που αποµένει για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθµίδας.


Οι τράπεζες

  • Eurobank. Η αρχή έγινε στις 13 Ιουνίου, µε τη Moody’s να επαναφέρει στην επενδυτική βαθµίδα τη Eurobank, καθιστώντας την ταυτόχρονα ως την πρώτη ελληνική τράπεζα που βαθµολογήθηκε στην επενδυτική βαθµίδα και στο ακάλυπτο χρέος της και ως τη µόνη ελληνική τράπεζα µε rating πάνω από αυτό του Ελληνικού ∆ηµοσίου.
  • Alpha Bank. Στις 27 Ιουνίου η Moody’s ανέβασε στην επενδυτική βαθµίδα και την Alpha Bank, επιβεβαιώνοντας τη δυναµική της τράπεζας να επιτυγχάνει υψηλότερη βιώσιµη κερδοφορία, βελτιώνοντας παράλληλα την ανθεκτικότητα του ισολογισµού της. Καθοριστικό ρόλο στην αναβάθµιση της Alpha Bank διαδραµάτισαν η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού και του προφίλ των επαναλαµβανόµενων κερδών της, η χαµηλότερη βάση κόστους, τα αναµενόµενα οφέλη από την πρόσφατη στρατηγική συνεργασία µε τη UniCredit και τα σηµαντικά και διευρυνόµενα κεφαλαιακά αποθέµατα ασφαλείας.
  • Τράπεζα Πειραιώς. Στις 8 Ιουλίου για την Τράπεζα Πειραιώς η Moody’s ανέβασε το rating σε Ba3 από Ba2 προηγουµένως, αναβαθµίζοντας επίσης την αξιολόγηση του κύριου ανασφάλιστου χρέους της τράπεζας σε Baa3 από Ba2. Η Moody’s επεσήµανε το επιτυχηµένο ιστορικό της Τράπεζας Πειραιώς στην εκτέλεση του φιλόδοξου σχεδίου της για βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού της, τη σηµαντική µείωση του δείκτη µη εξυπηρετούµενων ανοιγµάτων (NPE) σε 3,5% τον Μάρτιο 2024 από 6,6% τον Μάρτιο του 2023, την ισχυρή λειτουργική κερδοφορία του 2023-2024 και τις ευνοϊκές προοπτικές για το µέλλον, καθώς και την εκτίµησή της ότι το πιστωτικό προφίλ της τράπεζας θα συνεχίσει να βελτιώνεται τους επόµενους 12-18 µήνες.
  • Εθνική Τράπεζα. Η Moody’s αναβάθµισε επίσης στις 8 Ιουλίου τη βασική πιστοληπτική αξιολόγηση της Εθνικής Τράπεζας σε Ba1 από Ba2, ενώ η αξιολόγηση του κύριου ανασφάλιστου χρέους της τράπεζας αναβαθµίστηκε σε Βaa2 από Ba1. H αναβάθµιση της βασικής πιστοληπτικής αξιολόγησης αποτύπωσε τους ισχυρούς κεφαλαιακούς δείκτες της ΕΤΕ, µε την επισήµανση από τη Moody’s ότι η Εθνική διαθέτει το µεγαλύτερο µαξιλάρι απορρόφησης ζηµιών µεταξύ των ελληνικών τραπεζών. O οίκος αξιολόγησης σηµείωσε επίσης τη σηµαντική βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού της Eθνικής Τράπεζας και τη µείωση του δείκτη NPE στο 3,7% από 5,2% τον Μάρτιο του 2023.
*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή» στις 1/09/2024